Quantcast
THE STREAM

Mε 100 ειρηνευτικούς πυραύλους των ΗΠΑ ξεκινάει επίσημα ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμης από τη σημερινή επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Μ.Βρετανίας στη Συρία


THE NEWSROOM · 14 Απριλίου 2018

Φωτογραφίες: AP

Σε συντονισμένες εναέριες επιθέσεις προχώρησαν λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία εναντίον της Συρίας.

Την πυραυλική επίθεση ανακοίνωσε ο Trump από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είπε ότι «Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Bashar al-Assad κατά του δικού του λαού. Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου. Είναι το έγκλημα ενός τέρατος».

Η επίθεση διήρκησε για περίπου μία ώρα και είχε στόχο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. Η επιχείρηση διεξήχθη με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις αν η Συρία δεν αποφασίσει να λήξει τη χρήση παράνομων χημικών όπλων στην περιοχή.

Λίγα λεπτά αφότου τελείωσε τις δηλώσεις του, άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό. Αργότερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και δοκιμής χημικών όπλων: δύο στη Δαμασκό και μία στο Χομς. Επιβεβαίωσαν, ακόμα, ότι η απάντηση της Συρίας στις επιθέσεις αυτές επέφερε μηδενικές απώλειες σε ΗΠΑ.

Τις επιθέσεις σχολίασε, επίσης, ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Jim Mattis. Συγκεκριμένα είπε ότι ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον σύρο πρόεδρο και στους υπαρχηγούς του ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω χημικές επιθέσεις στη Συρία, ενώ τόνισε ότι όλα τα «πολιτισμένα έθνη» θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη μεγαλειώδη ειρηνευτική προσπάθεια.

Ο στρατηγός Dunford δήλωσε ότι για την ώρα δεν έχουν προγραμματιστεί επόμενες επιθέσεις, ενώ τόνισε ότι προσπάθησαν να αποφύγουν χτυπήματα στη Ρωσία, παρ’ όλο που η παρουσία της είναι πολύ ισχυρή στην περιοχή.

Η Τερέσα Μέι από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι εξουσιοδότησε τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις «να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», ενώ χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως απολύτως «δίκαιες» και «νόμιμες».

Αντιστοίχως σχολίασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας την απόφασή τους, τονίζοντας ότι η κόκκινη γραμμή είχε παραβιαστεί μετά τη χρήση χημικών.

Από την άλλη, το καθεστώς της Δαμασκού είπε ότι η επιχείρηση των τριών χωρών είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά και ότι αποτελεί κατάφωρη παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μίλησε για «βιαστικές κινήσεις» αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα για τα χημικά. Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντιστοίχως, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Αντόνοβ απέδωσε τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση σε ΗΠΑ- Μ.Βρετανία και Γαλλία, ενώ δήλωσε ότι «οι ενέργειες αυτές δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Όσον αφορά την Τουρκία, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα τα ξημερώματα από τις τρεις δυνάμεις χαρακτηρίστηκε «κατάλληλη» από τον Ερντογάν. Δήλωσε, επίσης, πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως «η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή».

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε αναφέρει ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Επιπλέον, ενώ καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

Σήμερα, στον απόηχο των επιθέσεων, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης και ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά.

Παρακάτω ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad, περπατώντας χαλαρός προς το γραφείο του λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση.

 

 

 

Best of internet