Quantcast
THE STREAM

Σα να μην πέρασε μια μέρα, Μπερλουσκόνι (και ακροδεξιοί) οι νικητές των ιταλικών εκλογών

Για τα ακροδεξιά αδερφάκια τους στην Ιταλία πανηγύρισαν και οι χρυσαυγίτες


THE NEWSROOM · 5 Μαρτίου 2018

Κι ενώ οι ψήφοι των χθεσινών ιταλικών εκλογων δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα στο σύνολό τους, ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε από το «Εμπρός Ιταλία» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι και το μικρό εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» φαίνεται να έχει ήδη το προβάδισμα, προσεγγίζοντας περίπου  το 36%.

Ακολουθεί το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο με ποσοστό 32%, ενώ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Πολύ χαμηλό ποσοστό κατέγραψε και το αριστερό κόμμα «Ελεύθεροι και Ίσοι», το οποίο μετά βίας άγγιξε το 3.4%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διενεργούνται εκλογές μετά από πέντε χρόνια, με την προσέλευση στις κάλπες να είναι αισθητά χαμηλότερη (71.48%, αντί για 75% στις εκλογές του 2013). Επίσης, όπως φαίνεται, κανένα από τα κόμματα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία και, άρα, να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το αδιέξοδο αυτό επιτείνεται με την άρνηση -μέχρι στιγμής- των αρχηγών των κομμάτων να συζητήσουν για το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Έτσι, τα σημερινά πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων κάνουν λόγο για «ακυβερνησία», ενώ η εφημερίδα Ιl Tempo είχε μία πιο ψύχραιμη τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα με τον πηχυαίο τίτλο «ΤΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ».

Ωστόσο, ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για πιθανή συνεργασία μεταξύ Πέπε Γκρίλο και Ματέο Ρέντσι, παρ’ όλο που ο πρώτος έχει ήδη αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασιών.

Έτσι,αν οι αρχηγοί των κομμάτων δείξουν πράγματι αδιαλλαξία όσον αφορά το κομμάτι των συνεργασιών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διεξαγωγής και δεύτερων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές φαίνεται να είναι καθοριστικές για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία από δω και πέρα, ειδικά μετά την εντυπωσιακή είσοδο ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων στο ιταλικό κοινοβούλιο, και το αντίστοιχο ξέπλυμά τους από το κόμμα του Μπερλουσκόνι.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά αν συνυπολογίσουμε ότι η  ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά», φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής το προβάδισμα εντός της συμμαχίας (με 17,5%) ενώ οι ιταλοί (και κυρίως μιλανέζοι) ψηφοφόροι την στήριξαν με βάση τα κεντρικά της συνθήματα: «Πρώτα οι Ιταλοί» και «Στοπ στην εισβολή», αναφερόμενοι προφανώς στις προσφυγικές ροές των τελευταίων χρόνων.

Τον ενθουσιασμό για τη νίκη της ακροδεξιάς δεν απέκρυψε -προφανώς- η Μαρί Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η οποία υποστήριξε χθες στο λογαριασμό της στο Twitter ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει μία άσχημη νύχτα».

Από το γλεντάκι δεν έλειψε, προφανώς, και η Χρυσή Αυγή, η οποία έσπευσε σήμερα το πρωί να πανηγυρίσει για την άνοδο της ακροδεξιάς στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Best of internet