Quantcast
THE STREAM

Πούλιτζερ εφ’όρου ζωής κέρδισαν τα ελληνικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Ρουβίκωνα

H δημοσιογραφία στα καλύτερά της


THE NEWSROOM · 1 Φεβρουαρίου 2018

Σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός φέτος ανάμεσα στους έλληνες δημοσιογράφους για το βραβείο Πούλιτζερ λόγω της προσπάθειάς τους να καλύψουν όσο γίνεται πιο αμερόληπτα τις δηλώσεις μέλους του Ρουβίκωνα γύρω από το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι μακεδονομάχοι των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμό του στο facebook, μέλος του Ρουβίκωνα μίλησε για το (ρεαλιστικό) σενάριο η φάση με το συλλαλητήριο να μην τελειώσει τόσο αναίμακτα λέγοντας ότι παίζει και να «χυθεί αίμα» λόγω της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα.

Για την ακρίβεια έγραψε: «Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε “σφουγγαρίστρες” και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Αλλοι θεωρούν ότι “θα είναι η μέρα τους” και κάποιοι άλλοι θέλουν “να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες”. Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους».

Δημοσιογραφικές σελίδες και τηλεοπτικά κανάλια, αφού απομόνωσαν την πρώτη πρόταση προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας με τίτλους του τύπου «Ο Ρουβίκωνας προειδοποιεί» ή «Ο Ρουβίκωνας απειλεί».

Ο Γιώργος Καλαϊντζίδης επέστρεψε αργότερα με δεύτερη ανάρτησή του, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τον αρχικό του ισχυρισμό, λέγοντας ότι: «Απασφαλισαν τα μίντια με την τελευταία ανάρτηση που έκανα. Τι δεν καταλαβαίνετε; Στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη φασίστες μπροστά στα ματ που παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν τίποτα έκαψαν μια κατάληψη και έκαναν επιθέσεις. Εαν μας έρθουν και εδώ δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να μας βάζουν φωτιά ούτε θα κάτσουμε να μας μαχαιρώσουν. Κατανοητό;»

Και όλα αυτά συνέβησαν λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση άρθρων που έκαναν λόγο για πρωτοφανή στήριξη ή ανοχή της κοινωνίας απέναντι στους ακτιβισμούς του Ρουβίκωνα, πρωτοφανή, τουλάχιστον, για τα δεδομένα μίας αναρχικής συλλογικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς μείναμε στην ψυχραιμία των ελλήνων τουιτεράδων που αντέδρασαν στα fake news κάπως έτσι:

Best of internet