Quantcast
THE STREAM

Η Αγγλία απέρριψε αίτηση ασύλου Πακιστανού επειδή δεν ήξερε τον Πλάτωνα

Σα να κόβεσαι σε μάθημα, αλλά αντί να πας για Σεπτέμβρη, πας πίσω στο Πακιστάν και σε κυνηγάνε για βλασφημία


THE NEWSROOM · 19 Ιανουαρίου 2018

Πόρτα έριξε το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας σε έναν Πακιστανό πρόσφυγα, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, απάντησε λάθος σε ερωτήσεις για τους αρχαίους Έλλληνες φιλοσόφους.

Όπως αναφέρει η Guardian, ο Χάμζα Μπιν Γουαλαγιάτ, ο οποίος αποκήρυξε τον μουσουλμανισμό και ο οποίος πλέον δηλώνει ανθρωπιστής, είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στο Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, φαίνεται ότι απάντησε λάθος σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ήταν η αφορμή ώστε οι Βρετανικές Αρχές να κρίνουν ότι ο Γουαλαγιάτ δε χρίζει ασύλου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η αποτυχία του Χάμζα Μπιν Γουαλαγιάτ να αναγνωρίσει τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως ανθρωπιστικούς φιλόσοφους αποδεικνύει ότι η γνώση του για τον ανθρωπισμό ήταν «στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδης». Ο Χαλαγιάτ υπέβαλλε αίτηση ασύλου τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι Αρχές τον ενημέρωσαν για την επικείμενη απέλαση του, μετά την λήξη της φοιτητικής του βίζας.

Οι αξιωματικοί του αρμόδιου γραφείου που τον κάλεσαν στη συνέντευξη έκριναν ως ελλιπείς και αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς του ότι είναι πράγματι ανθρωπιστής, αφού δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους που ήταν ανθρωπιστές.

 

Παράλληλα το υπουργείο εκτιμά πως ο Χαλαγιάτ δεν κινδυνεύει να διωχθεί για τις πεποιθήσεις του στο Πακιστάν και χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς του πως, αν επιστρέψει στην πατρίδα του με την οικογένειά του, διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Ο Χαλαγιάτ, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, είχε καταγγείλει πως δέχθηκε απειλές για τη ζωή από συγγενικά του πρόσωπα και άλλα μέλη της κοινότητας του, εξαιτίας της επιλογής του να ζήσει μία «κοσμική ζωή» μακριά από τις διδασκαλίες της θρησκείας τους, διαλέγοντας για σύντροφό του μία γυναίκα που δεν έχει ασπαστεί το Ισλάμ.

Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αποστάτες συχνά καταδιώκονται και γίνονται στόχοι στο Πακιστάν, αφού μόλις τον περασμένο Μάρτιο ένας φοιτητής που «τόλμησε» να γράψει στην σελίδα του στο facebook ότι ήταν ανθρωπιστής δολοφονήθηκε από συμφοιτητές τους μέσα στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα τους πακιστανικούς νόμους. Ο Χαλαγιάτ δήλωσε τη Guardian:

«Είπα την αλήθεια και αντί να με πιστέψουν προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να με κλοτσήσουν έξω από τη χώρα. Πολλοί Χριστιανοί που συνάντησα στη Βρετανία δεν γνωρίζουν λεπτομερώς την ιστορία της θρησκείας τους αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο Χριστιανούς».

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασε λιτά πως «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία υπερήφανη ιστορία παροχής ασύλου σε όσους χρειάζονταν προστασία και κάθε αίτηση εξετάζεται προσεκτικά και ανεξάρτητα, στις λεπτομέρειές της».

Best of internet