Quantcast
THE STREAM

60.000 εθνικιστές και νεοναζί διαδήλωσαν στην Πολωνία ζητώντας μια «Λευκή Ευρώπη»

Πλημμύρισαν τη Βαρσοβία με συνθήματα υπέρ του χριστιανισμού και του ισλαμικού ολοκαυτώματος


THE NEWSROOM · 13 Νοεμβρίου 2017

Φωτογραφία: AP Photo/Czarek Sokolowskι

Το Σάββατο, στην επέτειο της πολωνικής εθνικής ανεξαρτησίας, χιλιάδες εθνικιστές και νεοναζί συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε τον Θεό». Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη διαδήλωση εθνικιστών που έχει διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Το σύνθημα είναι απόσπασμα από έναν καθολικό ύμνο που βάλλεται κατά του Ισλάμ, ενώ η έκφραση αυτή χρησιμοποιήθηκε και πριν από λίγο καιρό, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία. Στη συγκέντρωση, εθνικιστής ομιλητής έκανε ακόμα λόγο για υπεροχή του Χριστιανισμού έναντι του Ισλάμ.

Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ακόμα το Σάββατο ήταν τα «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία!» και «Πρόσφυγες, φύγετε!», ενώ σε πανό που είχαν αναρτήσει έγραφαν «Προσευχηθείτε για το ισλαμικό ολοκαύτωμα» και «Λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών».

Τη συγκέντρωση σχολίασε θετικά ο πολωνός Υπουργός Εσωτερικών Mariusz Blaszczak, ο οποίος δήλωσε ότι «Ήταν ένα όμορφο θέαμα. Είμαστε υπερήφανοι που τόσοι πολλοί Πολωνοί αποφάσισαν να πάρουν μέρος στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας», ενώ το κρατικό πολωνικό κανάλι, πιστό στη συντηρητική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως «μία σπουδαία πατριωτική διαδήλωση».

Tην ίδια ώρα, αντιφασίστες διοργάνωσαν δύο αντισυγκεντρώσεις με σύνθημα «Όχι στο φασισμό», στις οποίες συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα.  «Διαδηλώνω κατά του φασισμού που εξαπλώνεται στη χώρα», δήλωσε αντιφασίστρια διαδηλώτρια.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση του ακροδεξιού και εθνικιστικού φαινομένου στην Πολωνία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,  γεγονός που απέδειξε και το πανό που είχαν αναρτήσει οι οπαδοί της Legia Βαρσοβίας, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Το πανό που είχε γίνει viral λόγω του «αντιναζιστικού» του χαρακτήρα, ήταν τελικά εθνικιστικής υφής, αφού δεν κατηγορούσε τους ναζί, αλλά το γερμανικό έθνος για τις σφαγές των Πολωνών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας.

Πηγές: Al Jazeera, AP

 

 

Best of internet