Quantcast
THE STREAM

Ακόμη πιο σκληρά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί

Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς καθώς η Τρόικα και οι τράπεζες πιέζουν να συνεχιστεί η διαδικασία


THE NEWSROOM · 8 Νοεμβρίου 2017

Τρομερή δουλειά φαίνεται πως κάνει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς αν κρίνουμε από τα νέα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, αποφασίστηκε ότι οι πολίτες που παρεμποδίζουν τους συμβολαιογράφους που κάνουν πλειστηριασμούς μπορεί να διωχθούν αυτεπάγγελτα για απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Οι κινήσεις αυτές έχουν σαν σκοπό τους να εμποδίσουν τη διατάραξη των πλειστηριασμών με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, όποιος πάει να εμποδίσει τον συμβολαιογράφο εν ώρα εργασίας θα διώκεται αυτεπάγγελτα, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να τον μηνύσει όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεύτερον, στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων όπου γίνονται οι πλειστηριασμοί, θα έχει ακόμη περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να πάρει μέτρα λόγω της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, όπως πχ ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου που αποφάσισε αποχή μέχρι το τέλος του 2017. Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα μέτρα αυτά θα μεταπείσει τους συμβολαιογράφους (το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών θα πάρει αυτή την απόφαση), καθώς η αποχή τους σαμποτάρει και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η απόφαση αποχής, με την οποία συμφώνησαν και οι 9 συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας, έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συνέχιση των πλειστηριασμών άμεσα και με κάθε τρόπο είναι σταθερή απαίτηση των δανειστών. Η πραγματοποίηση των πλειστηριασμών θα δώσει τα απαραίτητα ποσά στις τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, με το κόστος να ανέρχεται στα 11,5 δις. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2019. ενώ η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016.

Τη θέση αυτή των δανειστών δήλωσαν ξανά στο τελευταίο Eurogroup, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον δεύτερο να δηλώνει επίσης πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πάρει μέτρα. Από τη μεριά των ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος της Ένωσης των οικονομικών ιδρυμάτων Νίκος Καραμούζης προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό λέγοντας πως στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ.

(πηγή)

Best of internet