Quantcast
THE STREAM

Με πάνω από 3 αφορμές για μηνύσεις κυκλοφορεί πλέον η Ελεύθερη Ώρα

Ο ανταγωνισμός για το πιο μηνύσιμο πρωτοσέλιδο ψεκασμένης εφημερίδας μάλλον τερματίστηκε


Χρήστος Πρόεδρος · 11 Οκτωβρίου 2017

Είναι λίγο-πολύ γνωστός ο άτυπος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των ακροδεξιών, φιλοχουντικών και ψεκασμένων εφημερίδων του ευλογημένου μας τόπου για το ποια θα κυκλοφορήσει με το πιο μηνύσιμο πρωτοσέλιδο απ’ όλες. Ίσως, όμως, από σήμερα να έχουμε έναν νικητή, αφού μπορεί να βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2017, ωστόσο το ημερολόγιο της Ελεύθερης Ώρας βρίσκεται πεισματικά κάπου στην εφταετία της Χούντας.

Ανάμεσα σε συνομωσιολογίες, προφητείες του γέροντα Παΐσιου, αεροψεκασμούς και την κλασσική πλέον νοσταλγία της Χούντας και του Παπαδόπουλου, η ψεκασμένη εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με τον πηχυαίο τίτλο «ΒΟΥΛΗ-ΤΡΑΒΕΣΤΙ / ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ “ΑΔΕΡΦΗ”».

Προφανώς η συντακτική ομάδα της Ελεύθερης Ώρας έφτασε στο μη περαιτέρω με την ψήφιση του νομοσχεδίου αναγνώρισης φύλου από τη Βουλή, οπότε σήμερα το πρωτοσέλιδο της κατ’ εξοχήν χριστιανόπληκτης φιλοχουντικής εφημερίδας παρακινεί σε ξύλο στην κάθε “Αδερφή”, με τη συμπλήρωση «Όταν ο Λαδάς επί “κακής Χούντας” κούρευε τους μαλλιάδες και πλάκωνε δημοσιογράφους που έλεγαν τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο!».

Ενδεικτικά, ορίστε 3 καμπανάκια που θα έπρεπε να χτυπήσουν από αυτό το πρωτοσέλιδο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:

 

Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

Ο αντιρατσιστικός νόμος του 2014 «περιγράφει» αυτολεξεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελεύθερης Ώρας, αφού περιγράφει τις περιπτώσεις υποκίνησης σε βια κατά ομάδας προσώπων που προσδιοριζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμο ή και την ταυτότητα φύλου. (ΝΟΜΟΣ 4285/ΦΕΚ Α 191/10.09.2014)

1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

 

Προσβολή προσωπικότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 57 ΑΚ: «Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται».

Σύμφωνα με τα άρθρα  57 – 60 του Αστικού Κώδικα, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον, να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη αλλά και χρηματική ικανοποίηση για την προκληθείσα σε αυτόν ηθική βλάβη.

 

Εξύβριση και δυσφήμιση δια του Τύπου

Κατά το άρθρο 362 ΠΚ, το έγκλημα της δυσφήμισης έχει ως εξής: «Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της Φυλάκισης.»

 

+ Bonus

Αυτά δεν είναι μηνύσιμα επειδή το Σύνταγμα είναι large, αλλά πάρτε και δυο-τρεις παροτρύνσεις σε πραξικόπημα και εξύμνηση του Παπαδόπουλου και του Λαδά γιατί yolo.

 

Αυτή η εφημερίδα με αυτό το πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί ανενόχλητη και κρέμεται από μανταλάκια σε περίπτερα όλης της χώρας, ενώ προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή κάποια κινητοποίηση του εισαγγελέα.

Best of internet