Quantcast
THE STREAM

Μάλλον θα απαγορευθεί η εκδήλωση των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ στην πλατεία Εξαρχείων

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας κάλεσε τους αστυνομικούς «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι»


THE NEWSROOM · 28 Ιουνίου 2017

Προς απαγόρευση φαίνεται να οδεύει η πασίγνωστη πια εκδήλωση που είχε προγραμματίσει αύριο Πέμπτη 29/6 στην πλατεία Εξαρχείων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ κάλεσε τους διοργανωτές «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι».

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι μέχρι το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης από τη ΓΑΔΑ, τηρώντας το χρονικό όριο των 24 ωρών πριν την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων. Η ΠΟΑΣΥ έχει πάρει άδεια από τον δήμο για τη συγκέντρωση αύριο στις 6 το απόγευμα ενώ ταυτόχρονα οι αναρχικοί έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση στο Κολωνάκι.

Όταν ρωτήθηκε κ. Τόσκας ΑΠΕ- ΜΠΕ σχετικά με την απαγόρευση, δεν εξέφρασε άποψη καθώς είναι εσωτερική αρμοδιότητα της Αστυνομίας και όχι της κυβέρνησης, αλλά είπε σαφώς την προσωπική του άποψη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Καταρχάς δήλωσε ότι η εκδήλωση έχει ανακοινωθεί χωρίς πρόγραμμα, θέματα και ομιλητές και συνέχισε παρακάτω:

«Ο πρόεδρός της, ο κ. Γερακαράκος, με συνέντευξή του, καλεί τους αναρχικούς να παραβρεθούν. Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί το καταλαβαίνουν.

Δηλώνει επίσης ο κ. Γερακαράκος ότι το κάνουν για να βρεθεί μια λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. ‘Αρα γιατί το κάνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος»

Σχετικά με το τι ρόλο έχει η ΠΟΑΣΥ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Η ΠΟΑΣΥ, εάν διαβάσετε τις ανακοινώσεις της, ανακηρύσσει τον εαυτό της ως τον “θεματοφύλακα αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας”. Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου “εσείς είστε το κράτος”, κ.λπ. Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να την διαταράσσει».

O κ. Τόσκας ανέφερε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα ανακατευόμενη με την κίνηση των συνδικαλιστών, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους»:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της κρύβονται πίσω από την απόφαση της ΠΟΑΣΥ, εξακολουθώντας να αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε στα γραφεία της ΝΔ τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και στις επίσημες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε τίποτα. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε αυτή την απόφαση της ΠΟΑΣΥ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα…»

Στη συνέχεια είπε ότι η συγκέντρωση πρόκειται να δημιουργήσει εντάσεις και κάλεσε την ΠΟΑΣΥ να αναλάβει τις ευθύνες της:

Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση στα Εξάρχεια πυροδοτεί εντάσεις και για την απαγόρευση πέταξε το μπαλάκι στην ΠΟΑΣΥ.

«Αναρωτιέμαι εάν στην ΠΟΑΣΥ έβγαζαν το καπέλο του συνδικαλιστή-αστυνομικού και καλούνταν να αποφασίσουν ως επιτελικοί αστυνομικοί για αυτή τη συγκέντρωση στα Εξάρχεια τι θα έκαναν; Τι απόφαση θα έπαιρναν;»

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ευθέως σε αυτό που θα τον κατηγορήσουν ότι επιβεβαιώνεται το “άβατο” των Εξαρχείων αν απαγορευθεί η συγκέντρωση, λέγοντας:

«Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε ένα διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις.

Για κάποιον που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή»

Tέλος, ο κ. Τόσκας υπενθύμισε πως αύριο θα είναι μια μέρα με πολλές ακόμη υποχρεώσεις πέρα από την εν λόγω εκδήλωση:

«Αύριο είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί έχουν και τη μεγάλη συγκέντρωση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, με την οποία αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί μια λύση. Όμως, σε συνδυασμό και με την προγραμματισμένη εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ, αν πραγματοποιηθεί, το κλίμα θα είναι εκρηκτικό. Επίσης, σε μια χρονική στιγμή, που γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη χώρα, με επενδύσεις κοινωνική ειρήνη μείωση της εγκληματικότητας. Κάποιοι πυροδοτούν καταστάσεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει.»

Aν ξεκίναγε πάντως η συγκεκριμένη συζήτηση είναι βέβαιο πως θα έμενε αξέχαστη. Ειδικά εφόσον οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ήθελαν και τους αναρχικούς δίπλα τους όπως οι ίδιοι έλεγαν.

(πηγή)

Best of internet