Quantcast
THE STREAM

Oι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. επιμένουν στη συζήτηση στην πλατεία Εξαρχείων και μάλιστα θέλουν και αναρχικούς για παρέα

Αν τελικά πραγματοποιηθεί πάντως πιστεύουμε ότι θα είναι μια επεισοδιακή συζήτηση


THE NEWSROOM · 22 Ιουνίου 2017

Πιστεύουμε πως θυμάστε την εκδήλωση των συνδικαλιστών αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. Η εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» κυρίως με το γέλιο του κοινού, καθώς είναι γνωστό πως στα Εξάρχεια αφθονούν οι άνθρωποι που διαφωνούν με την διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης και θα έμπαιναν σε πολύ κόπο για να την εμποδίσουν, για να το πούμε κομψά.

Καθώς οι μέρες περνάνε και η 29η Ιουνίου που είναι και η μέρα της εκδήλωσης απέχει μόλις μια βδομάδα, οι διοργανωτές της φαίνεται να επιμένουν στη συγκεκριμένη υπόθεση παρά τα αποθαρρυντικά σχόλια από μεριάς της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης  κ. Γρηγόρης Γερακαράκος δήλωσε στη Μελπομένη Μαραγκίδου του Vice πως η εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και μάλιστα θέλει να έρθουν σε αυτή και οι αναρχικοί.

Πιο συγκεκριμένα, επί του θέματος της αδειοδότησης είπε τα εξής:

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που αφορά τη φυσική ηγεσία και τη ΓΑΔΑ, που ενημερώθηκε για θέματα ασφαλείας. Δεν θεωρώ ότι ενέργειες που βασίζονται πάνω στην ελευθερία και τον διάλογο μπορούν να οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις. Εμείς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε, αλλά να ανοίξουμε μία συζήτηση και θέλουμε βοήθεια από όλους. Καλό είναι, αν υπάρχει αυτή η σκέψη, να το σκεφτούν ξανά.

Ναι, αλλά αν υπάρξει η απαγόρευση, θα τη σεβαστείτε ή θα προχωρήσετε στην εκδήλωση;
Εμείς ήδη προχωράμε κανονικά, βγάλαμε την αφίσα μας, τη βλέπει ο κόσμος παντού. Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε, θα αναρτήσουμε ποιοι θα συμμετέχουν και θεωρώ ότι πρέπει να έρθουν όλοι. Πάντως, σε αυτήν την εκδήλωση, ο ιστορικός θα γράψει απουσίες και παρουσίες.

Σε περίπτωση που απαγορευτεί, θα την κάνετε;
Σε περίπτωση που απαγορευτεί, εγώ δεν μπορώ να προχωρήσω. Είμαστε συνδικάτο, δεν θεωρούμε ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να έχει κανόνες. Θεωρούμε ότι και πρέπει να έχει κανόνες και να ζούμε αρμονικά – και θεωρούμε ότι τα κοινωνικά ζητήματα δεν πρέπει να γίνονται αστυνομικά προβλήματα. Όταν ένα ζήτημα φτάσει σε αυτό το επίπεδο και γίνει αστυνομικό πρόβλημα, τότε σαν κοινωνία έχουμε χάσει.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το ζήτημα της αδειοδότησης, ο κ. Γερακαράκος σχολίασε και την προοπτική μιας συζήτησης με τους ίδιους τους αναρχικούς:

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε επιπόλαια την πρωτοβουλία, ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει σε αυτήν τη φάση μία τέτοια εκδήλωση.
Καταλαβαίνω τους φόβους και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Όμως, εμείς σαν Αστυνομία δεν έχουμε μπαμπά κανένα πολιτικό κόμμα. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία. Κάνουμε αυτά που ορίζει η δημοκρατία και το σύνταγμά μας, δηλαδή κάνουμε μία εκδήλωση, που δεν προκαλεί κανέναν. Γνωστοποιούμε στους πάντες το γεγονός και μετά ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Μην μου πείτε ότι θα κάνει η ΠΟΑΣΥ μια εκδήλωση και θα γίνουν επεισόδια – επεισόδια γίνονται κάθε μέρα.

Κάθε μέρα καίγονται και αστυνομικοί, καταστρέφονται περιουσίες πολιτών ή οτιδήποτε. Εμείς προσπαθούμε για λύση και για να ακούσουμε κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν ακουστεί. Δηλαδή, οι πολίτες των Εξαρχείων, όσοι μένουν ή πάνε στη δουλειά τους εκεί, δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Είναι άδικο και για τον αναρχικό χώρο. Ο αναρχικός χώρος έχει ιδεολογία. Όλες οι ιδεολογίες είναι σεβαστές και γι’ αυτό είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στον αναρχικό χώρο, είτε σαν πολιτεία είτε σαν κοινωνία. Αυτό γίνεται τόσα χρόνια. Η ιδεολογία του αναρχικού χώρου μπορεί να είναι εναντίον του κράτους, αλλά δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε εκεί και να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Είπε ποτέ αυτή η Πολιτεία να κάτσει να συζητήσει με αυτούς τους ανθρώπους;

Εσείς δηλαδή, θέλετε στην εκδήλωση να παρευρεθούν και αναρχικοί;
Βεβαίως. Μια εκδήλωση που αφορά όλους μας είναι ανοιχτή.

Κι εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να έρθουν στη συζήτηση οι αντιεξουσιαστές, απλά μάλλον όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν οι διοργανωτές.

(πηγή)

 

Best of internet