Quantcast
THE STREAM

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε και μετεκλογικά την πιο αεροψεκασμένη του εξαγγελία: “θα χτίσουμε αυτό το Τείχος”

Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να χτίσουν τη Μελάνια στα θεμέλια για να στεριώσει


LUBEN CREW · 25 Ιανουαρίου 2017

Οι Αμερικάνικες εκλογές έγιναν, οι Αμερικάνοι ψήφισαν, τελικά νικητής και “president elected” αναδείχτηκε ο Ντόναλντ ο Τραμπ και τώρα που βρισκόμαστε και επισήμως στις πρώτες ημέρες της “πλανηταρχείας” του, ο Ντόναλντ άρχισε προς ανατριχίλα πολλών, να υλοποιεί τις εξαγγελίες του και να υπογράφει πράγματα που υποσχόταν/απειλούσε ότι θα κάνει.

TRUMP

Απ’ ό,τι φαίνεται, όσοι ψήφιζαν Ντόναλντ Τραμπ σκεπτόμενοι “έλα μωρέ σιγά μην κάνει όσα λέει” πρόκειται να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Πρώτα και καλύτερα o Τραμπ τουήταρε (στην αρχή ανορθόγραφα) ότι “σχεδιάζεται μεγάλη μέρα σχετικά με την Εθνική Ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε Το Τείχος!

Σε όσους ανησυχούν για το ποιος θα πληρώσει τελικά αυτό το τείχος, κακώς ανησυχούν, γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες, μπορεί μεν να πληρώσει η Αμερική το Τείχος σε πρώτη φάση, αλλά κάποια στιγμή αργότερα θα τα ξεπληρώσει το Μεξικό:

Ακόμη, για όσους ανησυχούν για το πόσο μπορεί να κοστίσει το τείχος, οι εκτιμήσεις του Τραμπ θα τους καθησυχάσουν. Αρχικά υπολόγιζε 4 δισεκατομμύρια, στη συνέχεια 6, μετά 8, 10 στο τέλος είπε 12 δισεκατομμύρια. Διάφοροι τεχνικοί υπολογίζουν το κόστος γύρω σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια. ( Τα έχει περιγράψει υπέροχα ο John Oliver ).

Επιπλέον, ο Τραμπ πρόλαβε ήδη να υπογράψει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ανοίγουν και πάλι το δρόμο ώστε ο αγωγός Dakota Access να περάσει από τη λίμνη Οάχε. Πριν από λίγες εβδομάδες, η εθνοτική ομάδα Σιού και οι οικολόγοι που διαδήλωναν μαζί τους ενάντια στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου είχαν δικαιωθεί, αφού το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού απέρριψε την άδεια για τον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό που διασχίζει τη Βόρεια Ντακότα.

Αυτή την απόφαση έρχεται να καταρρίψει τώρα ο Τραμπ, όπως διαβάζουμε εδώ, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε αποφάσεις την Πέμπτη όπου επισπεύδουν τους αγωγούς Keystone XL και Dakota Access, δίνοντας “νέα ζωή” στα δύο πρότζεκτ που είχαν σταματήσει από τη διοίκηση του Ομπάμα μετά από έντονες διαδηλώσεις από οικολόγους και Ινδιάνους.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επαναδιαπραγματευόντουσαν και τους δύο αγωγούς:

Αυτό υπογράφεται σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Keystone, κάτι το οποίο βρίσκεται σε αμφισβήτηση και τίθεται σε επανεξέταση από εμάς” όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την ώρα που υπέγραφε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. “Θα επαναδιαπραγματευτούμε μερικούς από τους όρους και θα δούμε εάν μπορούμε τελικά να κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό.

Είναι λίγο πολύ γνωστές και δημόσιες οι απόψεις του Τραμπ που αφορούν στην άρνηση της ύπαρξης της κλιματικής αλλαγής και των λοιπών απόψεών του σχετικά με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Χθες, όπως διαβάζουμε εδώ, μια πηγή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΠ) ανέφερε ότι μέλη της κυβέρνησης Τραμπ είπαν στο προσωπικό να μη μιλά με δημοσιογράφους και να μην αναρτά δελτία τύπου ή τμήματα μπλογκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το προσωπικό της ΥΠΠ έχει επίσης λάβει εντολή να μην δημοσιοποιεί διαλέξεις, συμπόσια ή τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 60 μέρες. Ερωτηθείς εάν η ΥΠΠ έχει «φιμωθεί», ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε χθες, «Δεν ξέρω. (…) Το διερευνούμε. (…) Δεν νομίζω ότι αποτελεί έκπληξη πως θα επανεξετάσουμε τις πολιτικές, αλλά δεν έχω πληροφόρηση αυτή τη στιγμή».

Εκτός των άλλων, σήμερα ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει διατάγματα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, αλλά και την απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ.

 

 

Best of internet