Quantcast

Αυτές είναι οι νέες σειρές με τις οποίες θα βγάλουμε το φθινόπωρο, σε περίπτωση που δεν πεθάνουμε όλοι

Κάπως έτσι θα μοιάζει το τηλεοπτικό τοπίο σε συνθήκες ημι-κανονικότηταχαχα

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

23 Σεπτεμβρίου 2020

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν τυχόν σας θυμίζει κάτι έστω η φράση, ο Σεπτέμβριος ήταν παραδοσιακά ο μήνας που έπαιρνε φωτιά το φθινοπωρινό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ειδικά στις Peak TV συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας, όπου η αμερικάνικη τηλεόραση είναι πλέον μια τεράστια ψυχαγωγική βιομηχανία και μια μείζονα πολιτιστική δύναμη με πρεστίζ, ο Σεπτέμβρης έβρισκε τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις streaming πλατφόρμες να στήνονται στη γραμμή της αφετηρίας περιμένοντας το εναρκτήριο λάκτισμα, φορτώνοντας το πρόγραμμά τους με τόσους πολλούς (κι ακριβούς) τίτλους που ακόμα κι αν το να παρακολουθείς σειρές είναι η δουλειά σου (καλή ώρα) πάλι με το ζόρι κατάφερνες να αποκτήσεις μια στοιχειωδώς ικανοποιητική εποπτεία του τηλεοπτικού πεδίου κάθε χρονιάς. Ε, φέτος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Εκ πρώτης όψεως, η τηλεοπτική παραγωγή έμοιαζε να επηρεάζεται λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με την κινηματογραφική. Όσο να πεις, είναι διαφορετικό να βλέπεις κάτι στην τηλεόραση, το laptop ή το κινητό σου και διαφορετικό να το βλέπεις σε μια γιγάντια σκοτεινή αίθουσα που χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Παρόλα αυτά, η διαφορά στον τρόπο κατανάλωσης μπορεί να έλυσε (σε έναν βαθμό τουλάχιστον) τα προβλήματα διανομής του τηλεοπτικού προϊόντος εν μέσω κορονοϊού, αλλά αυτό δε μας λέει και πολλά για την παραγωγική δομή της σύγχρονης τηλεόρασης. Αφού η αμερικάνικη tv θέλησε να κοντράρει την κινηματογραφική βιομηχανία, αυτό σημαίνει επίσης ότι μέχρι ενός σημείου αναγκάστηκε να μεταμορφωθεί κι η ίδια σε κινηματογραφική βιομηχανία. Κι αφού οι παραγωγικές απαιτήσεις αυτής της βιομηχανίας έχουν ανέβει στο θεό, οι περιορισμοί του covid μοιραία επηρεάζουν βαθύτατα το τηλεοπτικό πεδίο.

Έτσι, μπορεί το πρώτο μισό της τηλεοπτικής χρονιάς να μας έδωσε αρκετές κι ενδιαφέρουσες νέες σειρές, μιας και οι περισσότερες είχαν ολοκληρώσει ήδη την παραγωγή τους (ή βρίσκονταν σε post-production στάδιο), αλλά πλέον μπαίνουμε σε μια τηλεοπτική σεζόν που είναι σημαντικά πιο αραιοκατοικημένη από τις προηγούμενες. Πολλά γυρίσματα σταμάτησαν, αρκετές σειρές κόπηκαν, πολλές πρεμιέρες αναβλήθηκαν για τα μέσα της σεζόν. Κι εδώ, φυσικά, έχουμε μια αντίφαση. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια αυξημένη κοινωνική ανάγκη για πράγματα να δεις. Αν θυμάστε, στην καραντίνα της άνοιξης ο κόσμος μάζευε τις προτάσεις ταινιών και σειρών σαν κονσέρβες σε εποχή πολέμου – πόσο μάλλον τώρα που έρχονται νέα lockdowns και οι κυκλοφορίες νέων ταινιών στις αίθουσες δείχνουν να αναβάλλονται επ’ αόριστον. Από την άλλη, οι κορονο-περιορισμοί δεν επιτρέπουν προς το παρόν στην τηλεόραση να εγγυηθεί περισσότερο τηλεοπτικό προϊόν, τουλάχιστον στον διαρκώς επιταχυνόμενο βαθμό που το έκανε μέχρι τώρα.

Με άλλα λόγια, φέτος θα είναι μια πειραματική και υβριδική χρονιά, τόσο για τη μικρή όσο και για τη μεγάλη οθόνη όσον αφορά τον τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προγραμματισμό. Σε βάθος χρόνου, η λογική λέει πως θα έχουμε αφενός μια στροφή προς τις streaming πρεμιέρες μεγάλων κινηματογραφικών τίτλων κι αφετέρου μια στροφή προς λιγότερες και ακριβότερες τηλεοπτικές παραγωγές που θα γίνονται όλο και πιο «κινηματογραφικές» (δηλαδή θα έχουν, στα χαρτιά τουλάχιστον, εγγυημένη επιτυχία). Δηλαδή, μια σύγκλιση μικρής και μεγάλης οθόνης – πράγμα όχι απαραίτητα καλό είτε για τη μία είτε για την άλλη, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον. Προς το παρόν όμως έχουμε Σεπτέμβριο, άρα οι πρεμιέρες των σειρών ξεκινάνε και το κοινό καλείται να παίξει μπάλα με ό,τι έχει διαθέσιμο.

Στον φθινοπωρινό μας τηλεοπτικό οδηγό, λοιπόν, καλύπτουμε το διάστημα από το Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, όταν επιτέλους τελειώνει αυτή η κωλοχρονιά (για να έρθει μια χειρότερη, σόρι). Μιας και μιλάμε για νέες σειρές, αφήνουμε απ’ έξω αυτές που επιστρέφουν με τη νέα σεζόν τους. Ενδεικτικά, ελπίζουμε να έχετε βάλει στην ατζέντα σας ότι έρχονται νέοι κύκλοι Fargo, The Haunting (of Bly Manor αυτή τη φορά), The Mandalorian και Deutschland 89, ενώ τρέχει ήδη ο δεύτερος κύκλος του The Boys. Επίσης, ας κάνουμε ένα honorable mention στο Raised by Wolves που ολοκληρώνεται αύριο και για το οποίο σας έχουμε μιλήσει ήδη. Κατά τ’ άλλα, αυτές που ακολουθούν είναι οι 10 νέες σειρές με τις οποίες θα βγει το φθινόπωρο. Απολαύστε υπεύθυνα.

Lovecraft Country

Τι είναι: Ουσιαστικά ήταν η μόνη μεγάλη σειρά του καλοκαιριού. Μιλήσαμε έμμεσα γι’ αυτό, θα επεκταθούμε όταν τελειώσει, χοντρικά φανταστείτε έναν συνδυασμό λαβκραφτικού τρόμου και ταινίας του Jordan Peele.

Ποιος το στήνει: Ένας από τους παραγωγούς είναι ο προαναφερθέντας, αλλά κι ο J.J. Abrams. Η σειρά είναι του HBO, ενώ δημιουργός της είναι η Misha Green που έγραφε για το Heroes και το Sons of Anarchy.

Πότε αρχίζει: Παίζει ήδη από τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται 18 Οκτωβρίου.

The Third Day

Τι είναι: Ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου στην Βρετανική θαλασσοδαρμένη επαρχία. Όμορφα και ευχάριστα πραματάκια δηλαδή, με το εξαιρετικό καστ των Jude Law, Emily Watson και Paddy Considine.

Ποιος το στήνει: Κυρίως ο Dennis Kelly των υπέροχων Pulling και Utopia, σε μια αγγλο-αμερικάνικη παραγωγή του Sky Atlantic και του HBO.

Πότε αρχίζει: Έχει ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

We Are Who We Are

Τι είναι: Γλυκιά coming-of-age ιστορία δύο Αμερικάνων εφήβων στη βόρεια Ιταλία, ιδανικό για fans του προπέρσινου Call Me By Your Name.

Ποιος το στήνει: Όλως τυχαίως, ο σκηνοθέτης του Call Me By Your Name, δηλαδή ο Luca Guadagnino που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για το HBO.

Πότε αρχίζει: Κι αυτό ξεκίνησε 14 Σεπτεμβρίου.

Utopia

Τι είναι: Είναι το αμερικάνικο remake του αδικοχαμένου προαναφερθέντος Utopia, ενός υπέροχου νερντουλιάρικου μαυροκωμικού conspiracy thriller.

Ποιος το στήνει: Θα το δούμε στο Amazon Prime από την Gillian Flynn, την συγγραφέα του Gone Girl που μέχρι στιγμής έχει δώσει καλά δείγματα στην οθόνη με το Widows και το Sharp Objects.

Πότε αρχίζει: 25 Σεπτεμβρίου με το καλό.

The Good Lord Bird

Τι είναι: Μια μυθιστορηματική εκδοχή της συναρπαστικής ζωής του John Brown, Αμερικάνου αγωνιστή ενάντια στη σκλαβιά το 19ο αιώνα, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 2013.

Ποιος το στήνει: Ο Ethan Hawke, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας μαζί με τον εξαίρετο ηθοποιό και rapper Daveed Diggs του Hamilton, οπότε αναμένουμε μερακλίδικο πράμα.

Πότε αρχίζει: 4 Οκτωβρίου στο Showtime.

The Right Stuff

Τι είναι: Μια νέα μεταφορά του κλασικού βιβλίου του Tom Wolf για τους αστροναύτες του Project Mercury που στα 80s μετέφερε επικά στη μεγάλη οθόνη ο Philip Kaufman.

Ποιος το στήνει: Πρόκειται για παραγωγή του National Geographic που θα παίξει στο Disney+, οπότε ενδέχεται να βγει ξενέρωτο. Αλλά ελπίζουμε.

Πότε αρχίζει: Στις 9 Οκτωβρίου.

The Undoing

Τι είναι: Ουσιαστικά, είναι reunion του Big Little Lies. Έχουμε την Nicole Kidman ως πετυχημένη ψυχολόγο και επίδοξη συγγραφέα να βλέπει τη ζωή της να γίνεται μπουρδέλο καθώς βρίσκεται κάτω από το φως της δημοσιότητας.

Ποιος το στήνει: Είπαμε, reunion. Το γράφει ο David E. Kelley, πρωταγωνίστρια και παραγωγός η Kidman, βγαίνει στον αέρα από το HBO.

Πότε αρχίζει: Στις 25 Οκτωβρίου.

Moonbase 8

Τι είναι: Διαστημική κωμωδία από το αγαπημένο κινηματογραφικό στούντιο της Α24. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το Space Force που θέλουμε.

Ποιος το στήνει: Δημιουργοί της σειράς είναι το κωμικό ντουέτο Tim & Eric, οπότε περιμένουμε όμορφα πράγματα.

Πότε αρχίζει: 8 Νοεμβρίου στο Showtime, επιτέλους, μετά από τεράστια αναμονή.

The Stand

Τι είναι: Άλλη μια μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Stephen King, μετά την αγαπημένη τηλεοπτική καλτίλα του 1994.

Ποιος το στήνει: Ο Josh Boone που μόλις στραβοπάτησε άσχημα με το New Mutants, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε King στην παραγωγή και σε κάποια σενάρια, οπότε ελπίζουμε στα καλύτερα.

Πότε αρχίζει: Στις 17 Δεκεμβρίου στο CBS.

The North Water

Τι είναι: Σας άρεσε ο παγωμένος και θαλασσοδαρμένος τρόμος του The Terror; Ε, ετοιμαστείτε για άλλο ένα βρετανικό αρκτικό θρίλερ.

Ποιος το στήνει: Περιέργως, ο Andrew Haigh του υπέροχου ρομαντικού gay δράματος Weekend, οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει εδώ.

Πότε αρχίζει: Δε μας έχουν πει ακόμα, αλλά το περιμένουμε προς Δεκέμβριο στο BBC.

Best of internet