Quantcast

Με νίκη του Johnny Depp έληξε το τηλε-δικαστήριο του χειρότερου ζευγαριού ever

Είναι όμως αυτός λόγος για πανηγυρισμό; Ερώτημα

THE NERDSTREAM

2 Ιουνίου 2022

Σε περίπτωση που σας είχε διαφύγει, εδώ και κάμποσες βδομάδες το celebrity ζευγάρι των Johnny Depp και Amber Heard βρισκόταν στα δικαστήρια βγάζοντάς τα άπλυτά του στη φόρα μπροστά σε όλη την ανθρωπότητα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Depp κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της πρώην συζύγου του, Heard, η οποία το 2018 είχε υπογράψει άρθρο στη Washington Post όπου μιλούσε δημόσια για την ενδοοιογενειακή βία και την κακοποίηση που είχε βιώσει στην σχέση της με τον ηθοποιό.

Έκτοτε, η δίκη, που παιζόταν σε live stream στο YouTube, μετατράπηκε σε ούλτρα viral φαινόμενο με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν ζωντανά το πιο τόξικ ζευγάρι του Hollywood να εξηγεί με λεπτομέρεια το πόσο κακοποιητική ήταν η σχέση τους. Χτες λοιπόν, μπροστά σε 3,5 εκ. ανθρώπων που είχαν συντονιστεί στο κανάλι του Law & Crime Network, το δικαστήριο (δηλαδή το σώμα των ενόρκων, σύμφωνα με το αμερικάνικο δικαστικό σύστημα) εξέδωσε την απόφασή του για την υπόθεση Depp-Heard.

Ο Depp δικαιώθηκε στους 3 ισχυρισμούς τους για δυσφήμηση (που αντιστοιχούσαν σε 3 συγκεκριμένα σημεία του άρθρου της Heard) και θα πάρει από την πρώην σύζυγό του το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων (εκείνος ζητούσε 50 εκ.). Σε ό,τι αφορά τη δική της αντιμήνυση, η Heard δικαιώθηκε στο 1 από τα 3 σημεία δυσφήμησης που διεκδίκησε εναντίον του Depp, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδικάσει υπέρ της το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων (η ίδια ζητούσε 100 εκ.). Με άλλα λόγια, δικαιώθηκαν κι οι δύο αλλά σε διαφορετικό βαθμό, κι έτσι η δίκη κατ’ ουσίαν έληξε υπέρ του Depp με μια διαφορά 13 εκ. δολαρίων.

Πολύ σύντομα αμφότεροι έσπευσαν στο Instagram ώστε να σχολιάσουν την έκβαση της δίκης, με τον Depp να δηλώνει πως “πήρε την ζωή του πίσω” και την Heard να μιλάει για “ήττα των γυναικών“. Δείτε παρακάτω και τις δύο δηλώσεις των πρώην συζύγων:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johnny Depp (@johnnydepp)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amber Heard (@amberheard)

Προφανώς η δίκη αυτή άφησε ένα ήδη ορατό αποτύπωμα στην παγκόσμια pop κουλτούρα, και το αποτέλεσμά της θα αναλυθεί ποικιλοτρόπως από διάφορες πλευρές, αλλά για αρχή θεωρούμε ότι έχει νόημα να σημειώσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, πριν φτάσουμε στο πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών της κάθε πλευράς, είναι ήδη λυπηρό το γεγονός ότι μια σοβαρή υπόθεση βίας και κακοποίησης μετατράπηκε σε γιγάντιο τηλεδικαστήριο, όπου εκατομύρια άνθρωποι κανιβαλίζουν τις ζωές πάμπλουτων celebrities που ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματικά εθισμένοι στη δημοσιότητα και την υπερ-έκθεση. Αν μη τι άλλο, το θέαμα ήταν ακραία εθιστικό, κι αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα. Κι η αλήθεια είναι ότι, ως κοινό, εθιζόμαστε όλο και συχνότερα σε τοξικές εκδοχές “entertainment”.

Δεύτερον, το βασικότερο πράγμα που ανέδειξε η δίκη στο δημόσιο διάλογο ήταν ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης προς τον Depp που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα “Justice for Johnny!” και αποτέλεσε παγκόσμιο σημείο συσπείρωσης για άνδρες που θέλησαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους προς το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και έμφυλη κακοποίηση που ακολούθησε την έκρηξη του MeToo από το 2017 και μετά. Όλο αυτό δημιούργησε ένα (ακόμα πιο) τοξικό κλίμα γύρω από την δίκη, με το ανδρικό ίντερνετ να οργανώνεται ψηφιακά ενάντια στις “τρελές φεμινίστριες” και την “χούντα της πολιτικής ορθότητας” (sic). Και, προφανώς, αυτός ο κόσμος πανηγυρίζει ασταμάτητα από χτες το βράδυ που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση.

Χωρίς να έχουμε παρακολουθήσει εξαντλητικά την δίκη (αυτό θα ήταν μια full time δουλειά από μόνο του άλλωστε), καταλαβαίνουμε ότι πράγματι η Heard υποστήριξε και πράγματα αναληθή, καθώς κι η ίδια υπήρξε κακοποιητική προς τον Depp. Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει πως η Heard όντως υπήρξε θύμα κακοποίησης από εκείνον. Μ’ αυτήν την έννοια, η δικαστική δικαίωση του Depp δεν σημαίνει πως δεν υπήρξε κακοποιητικός. Σημαίνει ότι κέρδισε την υπόθεση περί δυσφήμησης. Όπως φαίνεται, το ζευγάρι συμμετείχε από κοινού σε έναν κύκλο αλληλο-κακοποίησης, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάρα πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το παράδειγμα της συγκεκριμένης δίκης ώστε να πλήξει συνολικότερα την κουλτούρα του ξεσκεπάσματος της παρενόχλησης και της κακοποίησης μέσα από τις μαρτυρίες των θυμάτων, μια φεμινιστική κουλτούρα που βρίσκεται σε άνοδο τα τελευτάια χρόνια (και πρόσφατα επεκτάθηκε και στην Ελλάδα μετά τις υποθέσεις Μπεκατώρου, Λιγνάδη, Φιλιππίδη κλπ).

Η υπόθεση Depp-Heard μας δείχνει διάφορα πράγματα, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο. Ότι πολλοί celebrities είναι προβληματικά άτομα με εθισμό στη δημοσιότητα. Ότι μια κακοποιητική σχέση ενδέχεται κάποιες φορές να είναι πιο σύνθετη απ’ όσο μοιάζει εξωτερικά. Ότι υπάρχει περίπτωση, αν και στατιστικά εξαιρετικά σπάνια σε σύγκριση με το αντίστροφο, ένας άνδρας να πέσει θύμα ψευδούς καταγγελίας (όπως είπαμε βέβαια εδώ δεν έχουμε ακριβώς τέτοια κατάσταση). Αυτά όμως δεν ακυρώνουν ούτε το πατριαρχικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητιούνται αυτές οι υποθέσεις, ούτε την ανισότητα μεταξύ των φύλων σε επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ούτε την ανάγκη για φεμινισμό και δημοσιοποίηση του λόγου των θυμάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας. Ας φροντίσουμε αυτή η υπόθεση, με όλη την πολυπλοκότητά και τα προβλήματά της εκατέρωθεν, να μην χρησιμοποιηθεί εργαλειακά ώστε να μας πάει χρόνια πίσω.

Best of internet