Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, τεράστιος κινηματογραφικός (και όχι μόνο) συνθέτης

RIP VANGELIS

THE NERDSTREAM

19 Μαΐου 2022

Πριν λίγο μαθεύτηκαν τα νέα ότι το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου στο Παρίσι  σε ηλικία 79 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο συνθέτης έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με covid.

Φυσικά, ο Vangelis, όπως έγινε γνωστός διεθνώς, υπήρξε ένας από τους διασημότερους Έλληνες μουσικούς του 20ού αιώνα, κυρίως μέσα από την κινηματογραφική μουσική που συνέθεσε αλλά και όχι μόνο. Ο Παπαθανασίου ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από θρυλικά ελληνικά συγκροτήματα των 60s, όπως οι The Forminx κι οι Aphrodite’s Child, με τους οποίους πέρασε στην ιστορία του progressive-psychedelic rock λόγω του θρυλικού δίσκου 666 του 1972.

Καθώς επεκτεινόταν όλο και περισσότερο στα πεδία της ηλεκτρονικής, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, ο Vangelis αναδείχθηκε επίσης σε έναν από τους καλύτερους συνθέτες κινηματογραφικών scores της δεκαετίας του ’80, γράφοντας την αξέχαστη μουσική ταινιών όπως το Chariots of Fire και το Blade Runner. Άλλες σημαντικές κινηματογραφικές δουλειές του ήταν το Missing, το Bitter Moon, το 1492: Conquest of Paradise και το Alexander.

Παράλληλα, ήδη από τα 60s είχε παρουσία στο ελληνικό σινεμά, με ταινίες σαν το Vortex και τον Καβάφη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ξεκίνησε το 1965 να φτιάχνει μια μεγάλου μήκους ταινίας για τους Forminx, το πρώτο συγκρότημα του Παπαθανασίου, η οποία όμως παρέμεινε ανολοκλήρωτη. Και βέβαια, στον δίσκο 666 των Aphrodite’s Child συνεργάστηκε με τεράστια μορφές του ελληνικού σινεμά όπως ο Κώστας Φέρρης και η Ειρήνη Παππά.

Υπήρξε τεράστιος, η μουσική του θα ζήσει για πάντα, RIP.

Best of internet