Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Peter Bogdanovich, μέγας μύστης του αμερικάνικου σινεμά

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον

THE NERDSTREAM

7 Ιανουαρίου 2022

Έναν μεγάλο άνθρωπο του αμερικάνικου σινεμά έχασε ο κόσμος χτες, αφού ο σκηνοθέτης (και όχι μόνο) Peter Bogdanovich έφυγε από τη ζωή ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες έπειτα από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον. Έκτοτε, ο κινηματογραφικός κόσμος τον έχει αποχαιρετίσει με σεβασμό και συγκίνηση, ως όφειλε άλλωστε.

Ο Bogdanovich ήταν ένας από τους δημιουργούς που ταυτίστηκαν με την περίοδο του New Hollywood κατά τη δεκαετία του ’60 και του ’70, όταν οι σκηνοθέτες γνώρισαν μια μεγάλη καλλιτεχνική ελευθερία στα πλαίσια της κινηματογραφικής βιομηχανίας του συστήματος των στούντιο. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, γύρισε τις ταινίες για τις οποίες λατρεύτηκε περισσότερο: το Targets, το The Last Picture Show, το What’s Up Doc? και το Paper Moon.

Εκτός της σκηνοθετικής του πορείας, βέβαια, ο Bogdanovich διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο ως μύστης και θεματοφύλακας του αμερικάνικου σινεμά. Υπήρξε κριτικός και ιστορικός του κινηματογράφου, αλλά και προσωπικός φίλος παλαιότερων δημιουργών σαν τον Orson Welles, τον John Ford, τον John Huston, τον Howard Hawks και τον Alfred Hitchcock. Αυτή του η ιδιότητα εκφράστηκε σε μια μεγάλη σειρά βιβλίων, αλλά και σε ντοκιμαντέρ σαν το Directed by John Ford και το The Great Buster.

O Bogdanovich ενίοτε εμφανίστηκε και μπροστά στις κάμερες ως ηθοποιός, όπως στο The Other Side of the Wind του Welles το οποίο βοήθησε να ολοκληρωθεί, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές σαν το The Sopranos όπου υπήρξε σταθερός guest χαρακτήρας και μάλιστα σκηνοθέτησε κι ένα επεισόδιο. RIP λοιπόν.

Best of internet