Στο «THE REAL ROBOKIDS» βλέπουμε αληθινά παιδιά να φτιάχνουν αληθινά ρομπότ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αφηγείται τη θριαμβευτική πορεία της ελληνικής αποστολής στην 16η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

29 Ιανουαρίου 2020

Τα παιδιά και τα ρομπότ είχαν πάντα μια καλή σχέση. ΟΚ, όχι πάντα – τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες που έρχονται συχνότερα σε τηλεοπτική και κινηματογραφική επαφή. Κάποια παιδιά μπορεί να ήθελαν έναν δικό τους Optimus Prime ή έναν δικό τους R2D2. Κάποια παιδιά μπορεί να έκλαψαν με το The Iron Giant και κάποια παιδιά μπορεί να έκλαψαν με το WALL-E. Κι υπάρχουν κάποια άλλα παιδιά, ναι, που φτιάχνουν δικά τους ρομπότ, με τα χέρια τους και το μυαλό τους.

Κάπως έτσι ξεκινάγαμε όταν, πριν από έναν χρόνο περίπου, μιλάγαμε για το ROBOGIRL, μια ελληνική ταινία για την εκπαιδευτική ρομποτική – την πρώτη του είδους της για την ακρίβεια. Εκεί, σε μια από τις λίγες σύγχρονες ντόπιες coming-of-age αφηγήσεις, συναντούσαμε μια νεαρή μαθήτρια, η οποία σπάει κατά λάθος το ρομπότ που έχει φτιάξει ο μεγαλύτερος αδερφός κι έπειτα αποφασίζει να γραφτεί στο μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής ώστε να φτιάξει από την αρχή ένα ίδιο ρομπότ. Κι αν υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο σε τέτοιες ιστορίες, είναι το γεγονός ότι συμβαίνουν επίσης σε πραγματικά παιδιά που φτιάχνουν πραγματικά ρομπότ στον πραγματικό κόσμο.

Ένα ντοκιμαντέρ μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί εκατό φορές πιο συναρπαστικό από μία ταινία, ακριβώς επειδή η πραγματικότητα πάντα βρίσκει τους τρόπους να ξεπερνάει την μυθοπλασία και να ενημερώνει, να σοκάρει ή να εμπνέει. Ακόμα περισσότερο, ένα ντοκιμαντέρ έχει τη δυνατότητα να φωτίσει πλευρές της πραγματικότητας που ήταν εντελώς άγνωστες στους θεατές του. Για παράδειγμα, ναι, δεν είχαμε ακούσει ότι υπήρξε μια ελληνική αποστολή στην πρόσφατη 16η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας με θέμα την ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος – πόσο μάλλον ότι κατάκτησε και τα περισσότερα μετάλλια του θεσμού (μαζί με την Ρωσία), φέρνοντας πίσω τέσσερα μετάλλια (τρία αργυρά, ένα χάλκινο) και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση).

Κι όμως, όχι μόνο συνέβη, αλλά υπήρχε κι ο φακός εκεί για να το καταγράψει. Αναφερόμαστε στο πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, το οποίο φέρει τον τίτλο THE REAL ROBOKIDS έκανε πρεμιέρα στις αυτές τις μέρες στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube. Το The Real Robokids, λοιπόν, καταγράφει την πορεία της ελληνικής αποστολής στην φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Πιο συγκεκριμένα, στην ταινία παρακολουθούμε βήμα προς βήμα την προετοιμασία των ομάδων Teamwork Optimum, Bitbot, Jobi Team, Minders, Smartbirds και Youngbloods που τους οδήγησε στο να βρεθούν στην κορυφή της κορυφαίας διοργάνωσης ρομποτικής για μαθητές στον κόσμο. Όπως πάντα, όμως, το ζουμί κάθε σημαντικού επιτεύγματος είναι η ανθρώπινη ιστορία που βρίσκεται από πίσω.

Έτσι, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας που έφτιαξαν ο σεναριογράφος Πάνος Σαμπράκος κι ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Πανονίδης δεν είναι τόσο η ενημέρωση για την διάκριση των παιδιών στην διοργάνωση. Αυτό θα μπορούσαμε να το μάθουμε κι από έναν ειδησεογραφικό τίτλο ακόμα. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του The Real Robokids αφορά την προετοιμασία των ομάδων, ο φακός εστιάζει στις ιστορίες των ίδιων των παιδιών που βρέθηκαν στην Ουγγαρία: στην αγωνία, την κούραση, τον ενθουσιασμό και τους πανηγυρισμούς. Στις σκέψεις που έκαναν πριν τον μεγάλο αγώνα και όσα μοιράζονταν με τους φίλους/συναθλητές τους πριν ή και μετά την προετοιμασία, αλλά και όσα οι γονείς και οι προπονητές τους μοιράστηκαν μπροστά στον φακό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι μαρτυρίες των μαθητών αλλά και των δασκάλων που τους εκπαίδευσαν ρίχνουν φως τόσο στην δουλειά που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια (με την COSMOTE να αποτελεί έναν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία) όσο και στην συνεργασία και την ομαδικότητα που έφερε στις ομάδες τους την επιτυχία.

Το ντοκιμαντέρ είναι επίσης διαθέσιμο και στην COSMOTE TV, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Κατά τ’ άλλα, μπορείτε φυσικά να το δείτε ολόκληρο εδώ:

Περισσότερες πληροφορίες για το The Real Robokids αλλά και τη συνεισφορά της COSMOTE στην εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μπορείτε να βρείτε και στο: www.therealrobokids.gr

Best of internet