Quantcast

LISTCULT ’19: Τα 10 καλύτερα (ή/και χειρότερα) memes της χρονιάς

Αυτό θα πονέσει, συγνώμη

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

10 Δεκεμβρίου 2019

Περάσατε μια δύσκολη χρονιά, αγαπητές φίλες κι αγαπητοί φίλοι. Το ξέρουμε. Κι εμείς περάσαμε μια δύσκολη χρονιά. Βασικά, όλοι περάσαμε μια δύσκολη χρονιά. Μην ανησυχείτε όμως: η επόμενη θα είναι χειρότερη. Κι αυτό δεν το λέμε έτσι για να σας καθησυχάσουμε. Το πιστεύουμε πραγματικά. Τουλάχιστον, από την άλλη, πάντα θα έχουμε κάποια πράγματα να μας κρατάνε συντροφιά. Όχι, δεν εννοούμε φιλίες, έρωτες, οικογένειες, αγαπημένα πρόσωπα, τέχνη, φιλοσοφία και άλλα τέτοια φλώρικα πράγματα – κυρίως επειδή δεν είμαστε φλώροι. Εννοούμε memes, αυτές τις ψηφίδες αγαλλίασης που συναρμολογούν τον μεγάλο νεο-αναγεννησιακό πίνακα λαϊκής φαντασίας, αυτές τις μικρές δροσοσταλίδες χαράς που κουρνιάζουν στην ψυχή μας κάθε φορά που πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε σκατά – πάντα δηλαδή.

Αν σας λέγαμε ότι δεν επιδιδόμαστε κι εμείς σ’ αυτό το ευγενές σπορ, θα ήταν ψέματα. Αν μη τι άλλο, η ντόπια κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική πραγματικότητα προσφέρεται απλόχερα και γαλαντόμα για ψηφιακό μανιπουλάρισμα αμφιβόλου αισθητικής, πόσο μάλλον τώρα που προσπάθειες των Δυνάμεων του Κακού για την καταστολή της λαϊκής αυτοσχέδιας ψυχαγωγίας έχουν καταλαγιάσει κάπως. Χαιρετίζοντας την Grumpy Cat που μας κοιτάει πλέον από ψηλά και συνεχίζοντας την ανασκόπηση του 2019, αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα 10 καλύτερα ή/και χειρότερα memes και meme templates που απολαύσαμε, καταναλώσαμε ή παράξαμε φέτος στον πλανήτη της pop κουλτούρας. Προσοχή: θα ακολουθήσουν σκληρές εικόνες.

10. Stranger Things

Ως γνωστόν, είναι αδύνατον πλέον να βγει νέα σεζόν Stranger Things και να μη γίνει event. Κι αυτό φυσικά αφορά και το πεδίο των memes, είτε πρόκειται για κλασικά ανίερες φατσικές εξισώσεις:

Είτε πρόκειται για παιχνίδια με το FaceApp:

9. Quentin Tarantino

Με τον ίδιο τρόπο, ήταν αδύνατον να βγει νέα ταινία Tarantino και να μην ακολουθήσει καταιγισμός από memes. Προφανώς την τιμητική τους είχαν τα πόδια, αλλά υπήρχαν και πειραματισμοί σε άλλα (και σε άλλα) επίπεδα:

8. Joker

Δεν θα πούμε ψέματα, διασκεδάσαμε με το Joker. Σε μια κοινωνία ζούμε κι εμείς άλλωστε. Αλλά πιο πολύ διασκεδάσαμε με τα memes για το Joker.

Ειδικά απ’ όταν μπήκε στη φάση κι η ελληνική αστυνομία:

7. Mini Keanu Reeves

Τον αγαπάμε από πάντα, τον καμαρώνουμε στο John Wick, τον περιμένουμε (ξανά) στο Matrix, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τον Mini Keanu Reeves. Απλά δείτε τον. Breath-taking.

Και γενικά φέτος η φάση ήταν:

6. Scorsese Vs. Marvel

Ήταν η κινηματογραφική κόντρα της χρονιάς; Μάλλον ναι. Μας έδωσε το meme υλικό που περιμέναμε; Σίγουρα ναι.

5. Gonna tell my kids

Το ρητό, αγαπητοί φίλοι κι αγαπητές φίλες, λέει ότι την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Κι εμείς ξεκάθαρα νιώθουμε νικητές με όλον τον χείμαρρο memes για πράγματα τα οποία θα πούμε στα παιδιά μας ότι ίσχυαν:

4. Chernobyl

Μπορεί να καούμε στην κόλαση γι’ αυτά τα memes από το Chernobyl; Μπορεί, ναι, αλλά το άξιζαν.

3. Game of Thrones

Πολλά πράγματα κάναμε για να ξεχάσουμε το πόσο κακή ήταν η τελευταία σεζόν Game of Thrones. Καθίσαμε και θυμηθήκαμε τις πιο όμορφες σκηνές που μας χάρισε η σειρά. Ξαναφτιάξαμε την τελευταία σεζόν απ’ την αρχή με σκηνικά απ’ την ελληνική τηλεόραση. Προτείναμε 10 διαφορετικούς τρόπους να τελειώσει με αξιοπρέπεια. Και φτιάξαμε memes. Πολλά memes.

2. Baby Yoda

Όχι απλά το καλύτερο πράγμα στο Mandalorian. Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.

Και σε combo φυσικά:

1. Ok boomer

Η κατεξοχήν πολεμική ιαχή της εποχής μας, το σύνθημα που όλους μας ενώνει, η ατάκα που ποτέ δεν θέλεις να κατευθυνθεί ποτέ προς εσένα.

Κι αν δεν έχεις πει ποτέ σε κανέναν OK BOOMER, τότε δυστυχώς υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα ο boomer να είσαι εσύ.

Best of internet