Quantcast

Όσο εσύ διάλεγες κορν φλέικς στο Bandersnatch, το Netflix μάζευε χαλαρά τα δεδομένα σου

Who watches the watchmen?

THE NERDSTREAM

18 Φεβρουαρίου 2019

Μεγάλο πράγμα τα δεδομένα, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Κι ακόμα μεγαλύτερο πράγμα είναι η χρήση των δεδομένων, όπως πιθανώς κατέστη σαφές ακόμα και στον πιο ανυποψίαστο χρήστη του διαδικτύου πέρσι που ξαφνικά μπήκε στην ζωή μας εκείνο το παράξενο πράγμα με το όνομα GDPR, το οποίο έθεσε το ερώτημα σε εκατομμύρια φίλους και φίλες παγκοσμίως: επιθυμείτε ή δεν επιθυμείτε;

Και ναι,  αυτή η δυστοπική πραγματικότητα παζαρέματος των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο τηλεοπτικό εκφραστή από το Black Mirror, την ούλτρα-δυστοπική σειρά του Charlie Brooker στο Netflix, η οποία φέτος τα Χριστούγεννα επανήλθε πανηγυρικά στη ζωή μας με το διαδραστικό επεισόδιο-ταινία-videogame Bandersnatch. Ε, κατά έναν ειρωνικό τρόπο, είναι τελικά το ίδιο το Black Mirror που αυτήν την φορά συλλέγει και χρησιμοποιεί με ύποπτο τρόπο τα δεδομένα μας.

Όσο, λοιπόν, εμείς διαλέγαμε ανάμεσα σε Frosties και Sugar Puffs για πρωινό, το Netflix παρακολουθούσε εμάς και κατέγραφε επιμελώς τις επιλογές μας. Σύμφωνα με τον Michael Veale, έναν ερευνητή τεχνολογικής πολιτικής στο University College London, το Bandersnatch απ’ ό,τι φαίνεται ήταν πρωτίστως μια μεγάλη μπίζνα ψαρέματος δεδομένων. Ο ίδιος ζήτησε το data mining info από το Netflix, ρωτώντας επίσης τον λόγο για τον οποίο συλλέγουν δεδομένα κι αν έπειτα τα μοιράζονται με άλλους.

Το ίδιο το Netflix απάντησε πως τα δεδομένα συλλέγονταν για να βελτιώσουν το συγκεκριμένο μοντέλο αφήγησης, αλλά σύμφωνα με τον Veale αφενός αυτό συνεχίζει να συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας κι αφετέρου τίποτα δεν εγγυάται πως τα δεδομένα δεν θα πωληθούν έπειτα σε τρίτους. Εδώ αναλυτικά τα ευρήματα του Veale, όπως τα κοινοποίησε ο ίδιος στο Twitter:

Best of internet