Quantcast

Ψηφίστε το καλύτερο βίντεο κλιπ του Γιώργου Λάνθιμου, αποδείξτε πως δεν τον αγαπάτε μόνο για τα Όσκαρ

Από τον Σάκη στο The Favourite, ένα τσιγάρο δρόμος

28 Ιανουαρίου 2019

Ναι, ΟΚ, όλοι αγαπάνε τον Γιώργο Λάνθιμο – εκτός από αυτούς που τον μισούνε. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει μεσαία οδός. Είτε πρόκειται για τον αληθινό σωτήρα που θα ανανεώσει την παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα (κι ευτυχώς που έφυγε από την Ελλάδα προκειμένου να το κάνει), είτε πρόκειται για τον ανωμαλιάρη ανθέλληνα που θέλει να καταστρέψει την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως στηρίζουμε εξίσου την ανανέωση της κινηματογραφικής γλώσσας όσο και την ανθελληνική ανωμαλία, οπότε θα παραδεχτούμε πως κι εμείς έχουμε μια σχετική αδυναμία στον Λάνθιμο και το σινεμά του.

Φυσικά, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ο Λάνθιμος σκηνοθέτησε τον Κυνόδοντα το 2009, σε σενάριο δικό του και του Ευθύμη Φιλίππου, και μ’ αυτήν την ταινία βραβεύθηκε στις Κάννες και απέσπασε μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ, ξεκινώντας έτσι ένα διεθνές ταξίδι τουλάχιστον ζαλιστικό στην τροχιά και την επιτυχία του. Ακολούθησαν οι ελληνόφωνες Άλπεις το 2011, κι έπειτα το πράγμα ξέφυγε διεθνώς το 2015 με τον Αστακό (άλλο ένα βραβείο στις Κάννες) και το 2017 με τον Θάνατο του Ιερού Ελαφιού (ξανά βραβείο στις Κάννες).

Τώρα, λοιπόν, καθώς ο Λάνθιμος είναι υποψήφιος για 10 Όσκαρ με την Ευνοούμενη, δηλαδή το The Favourite, για πρώτη φορά από το 2005 και μετά χωρίς τον Φιλίππου, είπαμε να θυμηθούμε το ένδοξο παρελθόν του στην ελληνική ποπ κουλτούρα. Όχι, δεν το λέμε ειρωνικά – ούτε με τον ελαφρώς σκανδαλοθηρικό τόνο που το έχουν γράψει αμέτρητα sites στο παρελθόν. Το γεγονός ότι ο Λάνθιμος σκηνοθέτησε αμέτρητα βιντεοκλιπ για δημοφιλείς καλλιτέχνες των 90s και των 00s, όχι μόνο δεν αποτελεί κάποιου ατόπημα, αλλά αφενός πρόκειται για μια μορφή ποπ τέχνης που μπορεί επίσης να παράξει υπέροχα πράγματα (για παράδειγμα, δες την συζήτηση που κάναμε πέρσι με τον Romain Gavras) κι αφετέρου τα βίντεο του για τον Σάκη Ρουβά ήταν εξαιρετικά.

Έτσι, για να μην τα πολυλογούμε, μαζέψαμε όλα τα μουσικά βίντεο του Γιώργου Λάνθιμου, από τον Σάκη και τη Δέσποινα Βανδή μέχρι τους Xaxakes και τους Radiohead, και καλούμε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες κι αγαπητές αναγνώστριες, να ψηφίσετε το αγαπημένο σας – χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

939

Σάκης Ρουβάς - Άντεξα

735

Σάκης Ρουβάς - Θέλεις ή δεν θέλεις

681

Σάκης Ρουβάς - Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου

249

Δέσποινα Βανδή - Δέκα εντολές

219

Radiohead - Identikit

138

Κατερίνα Κυρμιζή - Στην πίσω τσέπη του blue jean

128

Leon of Athens - Baby Asteroid

115

XAXAKES - Στα Ξαφνικά

42

Νίκος Γεωργιάδης - Silver Circle

40

Κατερίνα Κυρμιζή - Η παραμυθένια

23

Καλλιόπη Βέττα - Το τραγούδι στον αέρα

Best of internet