Quantcast

Νοσηλεύτηκε ο πρώτος ασθενής με εθισμό στο Netflix, όλα καλά

Να θυμάστε παιδιά: το binging δεν είναι αστείο πράμα

THE NERDSTREAM

10 Οκτωβρίου 2018

Ναι, ΟΚ. Λοιπόν, αυτές τις μέρες το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστήμης στην Ινδία έγινε διάσημο, κι αυτό γιατί άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τον πρώτο «ασθενή» με συμπτώματα εθισμού στο Netflix. Σύμφωνα με το The Hindu, ένας άνδρας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο στην πόλη Μπανγκαλόρ και δήλωσε ότι έχει πρόβλημα γιατί βλέπει Netflix τουλάχιστον 7 ώρες τη μέρα.

Μπαίνουμε ελαφρώς στον πειρασμό να σχολιάσουμε ότι αυτά είναι ερασιτεχνικά νούμερα, και προχωράμε στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της είδησης. Ο Manoj Kumar Sharma, ένας κλινικός ψυχολόγος που εργάζεται στην Υπηρεσία για την Υγειή Χρήση της Τεχνολογίας (sic) που στεγάζεται στο Ινστιτούτο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας το έριξε στο binge-watching προκειμένου να αποφύγει την οικογενειακή πίεση και να ανταπεξέλθει στο γεγονός ότι ήταν άνεργος για έξι μήνες.

Σύμφωνα με την ιατρική αναφορά, τα συμπτώματα αυτού του «εθισμού» ήταν καταπόνηση των ματιών, εξάντληση και διαταραγμένος ύπνος, ενώ η «θεραπεία» περιελάμβανε κατά βάση 5λεπτες ασκήσεις αναπνοής κάθε 1 ώρα. Ο ίδιος γιατρός ανέφερε ότι ο εθισμός στο Netflix είναι συχνότερος μεταξύ ενηλίκων που το ρίχνουν στο ασταμάτητο streaming προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες της καθημερινότητάς τους.

ΟΚ, ξεπερνώντας το προφανές στοιχείο ότι για τέτοια αισθήματα δυσφορίας ευθύνεται 99% ο σκατόκοσμος που ζούμε και όχι το binge-watching, δεν αποκλείεται να δούμε τα επόμενα χρόνια έναν πανικό για τον εθισμό στο streaming για τους ενήλικες, αντίστοιχα με τον εθισμό στα video games για τους εφήβους. Εξ’ άλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδώ και κάμποσα χρόνια έχει κατατάξει τον εθισμό στο gaming στις ψυχικές διαταραχές, οπότε γιατί να μην επεκτείνουμε αυτήν την μπούρδα και σε άλλα πράγματα; Δεν είναι πάντα πιο εύκολο να αποδίδεις σε ψυχικά και ιατρικά αίτια τα κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα;

Best of internet