Quantcast

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν ψήνεται καθόλου να βλέπει ταινίες του Netflix στα Όσκαρ

Κάνα Emmy και πολύ τους είναι

THE NERDSTREAM

23 Μαρτίου 2018

Όπως είναι λογικό, η σχέση μεταξύ των υπηρεσιών streaming (που προφανώς επεκτείνονται όλο και περισσότερο) και της παραδοσιακής κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ (και όχι μόνο) συνεχίζουν να είναι αρκετά τεταμένες. Τα εισιτήρια των σινεμά πέφτουν, οι συνδρομές των streaming ανεβαίνουν. Δεν θέλει και τίποτα πολύπλοκα μαθηματικά ώστε να καταλάβεις πού κολλάει το πράμα. Βέβαια, κοντά σ’ αυτό έρχεται και η συζήτηση σχετικά με τη φύση του σινεμά, τι είναι αυτό που καθορίζει τι είναι κινηματογράφος και τι όχι. Κι εδώ είναι που η κατάσταση μπερδεύεται λίγο περισσότερο.

Προφανώς το Netflix, όντας η μεγαλύτερη τέτοια πλατφόρμα και βγάζοντας πλέον μπόλικες ταινίες κάθε χρόνο (με ψιλομέτρια απήχηση βέβαια), συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά σ’ αυτήν τη διαμάχη, όπως έγινε και στις περσινές Κάννες. Τώρα ήρθε κι η σειρά του Σπίλμπεργκ να εκφράσει τη γνώμη του για τη σχέση μεταξύ streaming και κινηματογράφου, σχολιάζοντας το πώς του φαίνεται να κερδίζουν υποψηφιότητες για Όσκαρ οι ταινίες του Netflix.

Σε συνέντευξή του στο ITV News, λοιπόν, ο άνθρωπος-studio δήλωσε πως το γεγονός ότι οι ταινίες Netflix παίρνουν μια μικρή κινηματογραφική διανομή προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές για τα Όσκαρ δεν είναι αρκετό για να παίρνουν υποψηφιότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο “όλο και λιγότεροι δημιουργοί θα προσπαθούν να βρουν λεφτά ή να διαγωνιστούν στο Sundance και να βρουν διανομείς για τις ταινίες τους”, συμπληρώνοντας πως “όλο και περισσότεροι θα αφήνουν τις υπηρεσίες streaming να χρηματοδοτούν τις ταινίες του”. Αφού δήλωσε πως “αν αφοσιωθείς στο τηλεοπτικό format τότε πλέον φτιάχνεις τηλεταινίες”, κατέληξε πως ταινίες σαν του Netflix θα άξιζαν ίσως βραβεία Emmy, αλλά όχι Όσκαρ.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Σπίλμπεργκ έχει στο μυαλό του ταινίες σαν το περσινό Mudbound που κατέληξε με μπόλικες υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ, αλλά και την επόμενη ταινία του Σκορσέζε, την οποία έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να διανείμει το Netflix.

Δείτε εδώ το video με ολόκληρη τη συνέντευξη:

Best of internet