Quantcast
politix OPINION

«Στραγγάλισε τη φίλη του λόγω καραντίνας» είναι τίτλος εφημερίδας στην Ελλάδα του 2020

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι δολοφονίες των γυναικών γίνονται από υπερβολική αγάπη, τώρα μαθαίνουμε ότι γίνονται και λόγω της καραντίνας


Κώστας Αρβανίτης · 2 Απριλίου 2020

Μαζί με τα μπαρ μάλλον απαγορεύτηκε κι ο ρομαντισμός, αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που είχε από ΜΜΕ (άλλο) ένα περιστατικό έμφυλης βίας και πιο συγκεκριμένα, της φονικής βίας ενός άντρα προς μία γυναίκα, για να συνεννοούμαστε. Όταν λέμε για ρομαντισμό, αναφερόμαστε στη μακρά παράδοση των ΜΜΕ της χώρας να ανατρέχουν στο θεό Έρωτα, την Τζένη Βάνου που τραγούδησε «Αν είναι η αγάπη αμαρτία» ή τον πρώτο Έλληνα χαρακτήρα των Looney Tunes, όποτε χρειάζεται να δώσουν context στο κάθε φονικό.

Όπως γράφαμε και πριν ένα χρόνο περίπου με αφορμή ένα περιστατικό στη Λέσβο, σχεδόν κάθε φορά που δολοφονείται μία γυναίκα από τον πατέρα, τον αδερφό, τον άντρα, τον boyfriend, το κίνητρο είναι πάντα η αγάπη ή έστω το πάθος, έτσι για να μη μένουμε πίσω οι Μεσογειακοί από τους Λατίνους στο πόσο φρούτα του πάθους είμαστε. Αυτά είναι μερικά σχετικά δείγματα:

Αυτή τη φορά όμως, δεν ήταν καν το άγριο κι ατίθασο πάθος. Όπως όλα δείχνουν, είτε στέρεψε η έμπνευση είτε εξαντλήθηκε η πίστη των ΜΜΕ στην δύναμη της αγάπης να σε κάνει να διασχίζεις βουνά ή να σηκώνεις την καραμπίνα. Αυτή τη φορά, για ένα ελληνικό μέσο η αιτία του φονικού που οδήγησε έναν 28χρονο Ιταλό να σκοτώσει την 27χρονη σύντροφό του ήταν η πολυήμερη συγκατοίκηση.

Ναι, καλά ακούσατε: Όλοι βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν, οπότε άλλοι παίζουν επιτραπέζια, άλλοι το ρίχνουν στο διάβασμα, άλλος παίζει (ακόμη) Candy Crush Saga, άλλοι ρίχνουν ένα παραδοσιακά καυγά να στανιάρουν, άλλοι ζυμώνουν ψωμί, άλλοι παρακολουθούν μάθημα aerial yoga σε live stream.

Ε, και ένας νεαρός άντρας βαρέθηκε τόσο πολύ μετά από τόσες μέρες που στραγγάλισε τη φίλη του. Αυτή είναι anyway η εκδοχή της εν λόγω ελληνικής εκδοχής του New Yorker:

Το εξώφυλλο, το οποίο περιλαμβάνει και το πρόσωπο της δολοφονημένης για την πιο ενισχυμένη ενημέρωσή μας, αναφέρει επίσης ότι ο δράστης ήταν γιατρός. Το νόημα είναι ασφαλώς να καταλάβουμε ότι κάποιος με τα διανοητικά προσόντα να γίνει γιατρός είναι αναπόφευκτο να βαριέται εύκολα. Ε μετά καταλαβαίνετε, το ένα φέρνει το άλλο.

Αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία βέβαια, γιατί εδώ δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε, ειδικά αυτή την περίοδο που είναι είναι τόσο εύκολο να την κάνεις από το σπίτι για να γλιτώσεις. Το ότι σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε το Κέντρο «Διοτίμα»,  οι αστυνομικοί αρνήθηκαν παραλάβουν μήνυση γυναίκας που ήθελε να καταγγείλει σωματική κακοποίηση από το σύζυγο επικαλούμενοι τον κορωνοϊό, είναι κι αυτό τελείως τυχαίο.

Η αντίδραση τους δεν ήταν άλλωστε καθόλου παράλογη, γιατί μπορεί η γυναίκα να είχε μάρτυρες μαζί της, αλλά το πλήθος να ξεπερνούσε τις οδηγίες του κ. Χαρδαλιά:

«Μαζί με τη γυναίκα ήταν και μάρτυρες, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να την προστατέψουν, οι οποίοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα

Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για…

Gepostet von Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών / CRWI Diotima am Freitag, 27. März 2020

Στο κάτω κάτω, μπορεί κατά βάθος να την αγαπάει κι αυτός. Παρότι, θα είχε βαρεθεί κιόλας τόσες μέρες μέσα, έτσι δεν είναι;

Τουλάχιστον αν γραφτεί κάπου, έτσι θα είναι.

Best of internet