Quantcast
POLITIX

Πρόσφυγες από το City Plaza τιμούν με λουλούδια τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου (PHOTO)

Εκτός από τις δουλειές, ήρθαν να μας πάρουν και τις τιμές


felix · 16 Νοεμβρίου 2016

Έχουν περάσει πλέον 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου του ’73. Η εξέγερση, η οποία όπως (σχεδόν) όλοι γνωρίζουμε πνίγηκε στο αίμα από τη χουντική αστυνομία και τους άφθονους παρακρατικούς που είχε για κατοικίδια, κλόνισε συθέμελα τη Χούντα των συνταγματαρχών και απέτρεψε την “ομαλή” πολιτική μετάβαση που σκόπευε να κάνει το καθεστώς, το ποίο μετά το φιάσκο της Κύπρου και της Τουρκικής εισβολής, κατέρρευσε εν τέλει. Πολλοί από αυτούς τη σκαπουλάρανε από λίγο έως 100%

polytexneio_spartidis

Ένας από τους νεκρούς της εξέγερσης, σε ηλικία 16 χρονών

 

Όπως πέρναγαν τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, πολλές φωνές άρχισαν να αμφισβητούν την εξέγερση, τη σημασία της και ειδικά τους νεκρούς της ειδικά. Κάθε μία από αυτές τις φωνές είχε τους λόγους της: ήταν από Νεοδημοκράτες που προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν τους Πασόκους που εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Πολυτεχνείο με καρέκλες (Λαλιώτης, Δαμανάκη και άλλοι), ήταν καθαρόαιμοι χουντικοί που τους πήραν το χουντικό μπιφτέκι τους, ήταν ακροδεξιοί  και φασίστες που απλά μισούν τις λαϊκές εξεγέρσεις και αγαπούν τα καθεστώτα που κάνει κουμάντο ο χαφιές και ο αστυνόμος με το ρόπαλο, ήταν χάπατα ΔΑΠίτες που δεν είχαν ιδέα, απλά τους το είπαν. Ήταν διάφοροι τέλος πάντων, είναι ακόμη.

Eίναι συνήθως οι άνθρωποι που λίγο πιο σιγανά ή λιγό πιο δυνατά λένε ότι η χούντα της εξορίας, των βασανιστηρίων και της απίστευτης λαμογιάς “έκανε έργα”. Δεν αξίζει καν να τους παραθέσουμε, οπότε παραθέτουμε τους νεκρούς:

nekroi-politexneio-1973-1

Προφανώς η αμφισβήτηση του αγώνα τόσων ανθρώπων ποτέ δε θα κυριαρχήσει ποτέ (δεν έχουμε πέσει τόσο χαμηλά). Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι, δυστυχώς. Θα υπάρχουν φυσικά και κάποιοι τιμητές της εξέγερσης οι οποίοι το καλύτερο θα ήταν να λείπουν, όπως πχ  νεομνημονιακή κυβέρνηση και ο γραμματέας MC:

15128930_10211219723589116_4519042448619668319_o

 

Σε αντιστάθμιση λοιπόν αυτών που αρνούνται τους νεκρούς και τη θυσία τους και αυτών που την “τιμούν” και μας κάνουν να χάσκουμε με την έλλειψη ντροπής τους, έρχονται άνθρωποι από άλλες εθνικότητες να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου του 1973.  Mπορεί να είναι όπως πέρσι, φοιτητές από την Αλβανία που θυμήθηκαν την εξέγερση των συναδέλφων τους φοιτητών στη γειτονική χώρα. Μπορεί να είναι και πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν που μένουν στην κατάληψη – στέγη προσφύγων City Plaza, για την οποία είχαμε κάνει ρεπορτάζ όταν ξεκίνησε πριν από 6 μήνες περίπου.

Σε επιβεβαίωση λοιπόν της θεωρίας ότι οι έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές, ήρθαν να μας πάρουν και τις τιμές. Πήγαν λοιπόν και άφησαν ένα λουλούδι για ένα από τα πιο περήφανα κομμάτια της ιστορίας της χώρας που τους στάθηκε:

15079043_1141472212598406_7328205437257298574_n

Φανταζόμαστε χίλιους πεντακόσους ακροδεξιούς να βλέπουν την παραπάνω εικόνα και να πατάνε οργισμένα ΕΛΕΟΣ στο κινητό. Ας γνωρίζουν αυτό:

 

 

 

Best of internet