Quantcast
POLITIX

Vintage Orthodoxy: Όταν ο Πάπας δεν ήταν ευπρόσδεκτος και το δείχναμε

Τότε που το ποίμνιο το ζούσε στα στενά


Elder · 16 Απριλίου 2016

Με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους πρόσφυγες, κάναμε μια περατζάδα από τα hardcore orthodoxy στέκια να κόψουμε αντιδράσεις. Έτσι βρήκαμε την οργισμένη αντίδραση του Κυριάκου του Βελόπουλου, μια tl;dr διαμαρτυρία 21 Ορθοδόξων Χριστιανικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, τη δακρύβρεχτη ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου “Όσιος Πορφυρός”, την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Γλυφάδας να προσευχηθεί για να μην έρθει ο Πάπας (!), και γενικά χλιαρά πράματα.

λουκα2

Μπαίνουμε λοιπόν στην χρονοκάψουλα και προσγειωνόμαστε στην αμέσως προηγούμενη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα, στις 4 Μάη του 2001, τότε που οι εγχώριοι ορθοδοξοταλιμπάνοι μασάγαν ακόμα σίδερα.

Τα λέγαν οι γεροντάδες

papaw

Η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ ήταν η πρώτη από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054 μ.Χ. και τα χουλιγκάνια της ορθοδοξίας θεωρούσαν την Ελλάδα ως κάτι σαν «το τελευταίο προπύργιο της ορθοδοξίας απέναντι στα σκοτεινά σχέδια του Αρχιαιρεσάρχη». Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος φρόντισε να βγάλει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από τη δύσκολη θέση αναλαμβάνοντας ο ίδιος να καλέσει τον Πάπα ως ηγέτη του κράτους του Βατικανού, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την παρέλαση καλτίλας που παρουσίασε το μπαρουτοκαπνισμένο (ήταν πρόσφατη η εκστρατεία για τις ταυτότητες) ποίμνιο.

Θαύμα! Θαύμα!

gerontes

Όσο πλησίαζε ο καιρός για την άφιξη του Ποντίφικα, το ποίμνιο πριζωνόταν όλο και περισσότερο από τα θεόσταλτα σημάδια. Το Μάρτη, στο ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Κηπούπολη, η νεωκόρος βρήκε κηλίδες αίματος στην εικόνα της Παναγίας. Δε σας έφτανε αυτό άπιστοι ε; Λίγο μετά, άλλη εικόνα «ματώνει» στην Αθήνα, με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη να αφήνει στην άκρη την τότε καριέρα του ως μάνατζερ των Παπαροκάδων για να αναφωνήσει «Θαύμα για να μην έρθει ο Πάπας»!

Η κάψα του λαού αποτυπωνόταν γλαφυρότατα και στο πρωτοσέλιδο της “Ορθοδοξης Καταθεσης” του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου (θρυλικός χουντικός, εκβιαστής, και ιδρυτής και εκδότης της «Ελεύθερης Ώρας»), όπου εμφανιζόταν η σιγουριά πως ο θεός θα προστάτευε την Ελλάδα από την έλευση του τρισκατάρατου.

παπας

Orthodoxy Hools και μπάχαλα παντού

κοσμας

Μέσα σ’αυτό το κλίμα, και τις συγκεντρώσεις ενάντια στην έλευση του Πάπα να πληθαίνουν, η 4η του Μάη τελικά ήρθε, και το γραφικόμετρο βάρεσε κόκκινα με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την -ήδη πασίγνωστη από την trash tv της εποχής- Ελένη Λουκά να κατακτά επάξια μια θέση στο πάνθεον, και τα κανάλια να πανικοβάλλονται για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό (αθάνατο ελληναράδικο κόμπλεξ κατωτερότητας). Το ρεπορτάζ εκείνης της μέρας από τον Alpha αποτελεί σφραγίδα εποχής.

Αϊ ντον γουον Παπ

Αϊ ντον γουον Παπ

Παπ ις κίλλερ. Κίλλερ!

Κίλλερ ολ δε γουόρλτ.

Κίλλερ Πιπλ!

Ιν δε γουόρλτ ιν δε γουόρ ιν Σέρβια

giphy (33)

[Για μερακλήδες] 2,5 ώρες με υλικό από τα κανάλια της εποχής

bouling

Στο Youtube υπάρχει άφθονο υλικό από το πώς παρουσιάστηκε η επίσκεψη του Ποντίφικα στα κανάλια. Οι πιο μερακλήδες λοιπόν, μπορείτε να πάρετε μια βαθιά τζούρα ατόφιας πασοκίλας και χριστιανοταλιμπανίλας με τα παρακάτω βίντεο.

Σ’αυτό το 50 λεπτών βίντεο, στα πρώτα 27 έχουμε ένα απολαυστικό τηλε-παράθυρο στο Mega, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να έχει ακόμα μαύρα μαλλιά και ιερωμένους να ξεκατινιάζονται, σε ένα πάνελ που ο πιο μετριοπαθής να είναι ο Παπα-Τσάκαλος. Cult.

Άλλα 50 λεπτά για πάρτη σας μόνο, περίπου στο 32:00 έχει ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ του Alpha με ακόμα περισσότερη ταλιμπανίλα.

Άμα αντέξατε τα παραπάνω, πάρτε κι άλλη μισή ώρα σφηνάκι.

[Για πραγματικά αρρωστάκια] ΕΦΤΑ ΩΡΕΣ βίντεο από τις συγκεντρώσεις της εποχής

Επειδή όμως εδώ στο luben πάμε κόντρα στο mainstream και ξέρω ότι κι εσείς είστε σκληροί καριόληδες, ιδού το πραγματικό challenge. Εφτά (7) ώρες footage από τις συγκεντρώσεις της εποχής, κυρίως από το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε, για όλους εσάς τους σκληροπυρηνικούς orthodox aficionados. Αντέχετε;

Τρεις ώρες υλικό από τη Συγκέντρωση στο ΑΠΘ στις 31/3/2001.

Μιάμιση ώρα από τη Συνέντευξη Τύπου Κληρικών και Μοναχών στο Caravel στις 27/4/2001.

Πάνω από δύο ώρες υλικό από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα στις 2/5/2001.

 

Καλό κάψιμο.

Best of internet