Quantcast
POLITIX

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Τι έγινε την Πέμπτη στο λιμάνι της Χίου μεταξύ προσφύγων και ακροδεξιών (VIDEO)

Γιατί συγκεντρώσεις μίσους δεν έπαιξαν μόνο στον Πειραιά


felix · 9 Απριλίου 2016

Η “ένταση” στο λιμάνι της Χίου που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Τετάρτης κορυφώθηκε προχτές Πέμπτη. Ήταν μια διαδικασία που κρατούσε αρκετές ημέρες, καθώς οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να αντισταθούν στην απέλαση στην Τουρκία ή στον εγκλεισμό στο λιμάνι και προσπάθησαν ειρηνικά να διαμαρτυρηθούν αρνούμενοι να φύγουν από το λιμάνι.

limani-proto

Απέναντι τους, αλλά και απέναντι σε αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες βρέθηκε, όπως θα δείτε και στο βίντεο που έκανε edit από πολλαπλές πηγές ο uploader, ένα μπουλούκι ακροδεξιών (που όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ονομάστηκε από μερίδα των ΜΜΕ “αγανακτισμένοι πολίτες”)

Tαυτόχρονα, στην εκκένωση του λιμανιού είχαν ρόλο πέρα από την αστυνομία και τους ακροδεξιούς και ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της πόλης της Χίου, οι Μανώλης Βουρνούς και Δημήτρης Καραλής αντίστοιχα.

mixaloliakos-lagos

Ούτε η αλληλέγγυα στους πρόσφυγες δομή Soli Cafe γλίτωσε την επίθεση με κροτίδες όπως βλέπετε:

Εδώ ένα βίντεο από την εκκένωση του λιμανιού:

Όπως σημειώνει το τοπικό μέσο Πολίτης της Χίου:

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών (εκεί όπου βρίσκονταν γυναίκες με μωρά) και μέσα σε κλίμα έντασης με την αστυνομία και το λιμενικό να προσπαθούν να τους απωθήσουν, οι πρόσφυγες αποχώρησαν στην ανατολική πλευρά του χώρου.

Μάλιστα στην προσπάθειά της να σώσει το παιδί της, Σύρια μάνα έχασε την ισορροπία της με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να φύγει το βρέφος από την αγκαλιά της. Λίγα λεπτά αργότερα οι “διαμαρτυρόμενοι” επιχείρησαν να ρίξουν στο λιμάνι ακόμη ένα άτομο που αντέδρασε στη βίαια συμπεριφορά. 

Το λιμάνι μετά τα παραπάνω εκκενώθηκε οριστικά. 1.682 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο νησί σύμφωνα με τις αρχές, μοιρασμένοι ανάμεσα στους χώρους ΒΙ.ΑΛ., Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ με τους περισσότερους από αυτούς να παραμένουν στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ.
dsc_1728_0

 

Best of internet