Quantcast
POLITIX

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 4+1 φορές που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν η πιο αργόσχολη δημόσια υπηρεσία

Όταν ούτε ο Θείος στη Δίωξη (που όλοι έχουμε) δε μπορεί να σε σώσει


Elder · 15 Φεβρουαρίου 2016

Εντάξει, πριν πέσετε πάνω μας να μας φάτε δεν σοβαρολογούμε (τελείως). Κάποιος πρέπει να κυνηγάει τους παιδόφιλους του Ίντερνετ που ψάχνουν το σταφ τους και να ασχολείται με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτό όμως που δε μπορεί να αρνηθεί κανείς, είναι ότι η περιβόητη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμφανίζεται στα φώτα της δημοσιότητας κυρίως για διάφορες τέτοιες fail ασόβαρες υποθέσεις, με τρόπο που να την έχουμε συνδέσει με καταστάσεις αυτόματου facepalm.

Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές επεμβάσεις της δίωξης:

Σκηνή 1: Λιακόπουλος vs the Internets

maxresdefault

Στην λίθινη προ-facebook εποχή του ελληνικού internet τα πράματα ήταν λίγο πολύ-απλά. Social media και fora χρησιμοποιούσαν λίγοι, υπήρχαν chat-rooms, portals, και κυρίως, blogs. Το 2006, ένα  blog-τσιράκι της Νέας Τάξης Πραγμάτων ονόματι funEL τολμά να διακωμωδήσει το κύρος του γνωστού συγγραφέα/τηλεαστέρα/νεφελιμοκυνηγού Δημοσθένη Λιακόπουλου, και ο τελευταίος κατεβάζει την τεχνολογία των θεών (aka Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) για να βρει τον βλάσφημο.

Τελικά τρώει πανηγυρική φόλα όταν η Microsoft αρνείται (προς τιμήν της) να ρουφιανέψει την ταυτότητα του blogger, και την νύφη τελικά πληρώνει ο άμοιρος διαχειριστής της news aggregator ιστοσελίδας blogme.gr ο οποίος έκανε δύο λάθη: Είχε τους servers του στην Ελλάδα και ένα από τα χιλιάδες links που αυτοματοποιημένα εμφανίζονταν στο site του, παρέπεμπαν στο funEL.

Η ΔΗΕ τον συλλαμβάνει το 2006, του κατάσχει σκληρούς δίσκους και αυτός περνάει ένα βράδυ στη μπουζού, και τραβιέται στα δικαστήρια επτά (7) χρόνια μέχρι τελικά να αθωωθεί το 2013. Γελάει ο κόσμος!

Οι κακές γλώσσες λένε: Πως τα βιβλία του Δημοσθένη Λιακόπουλου είναι για τα μπάζα, αλλά εμείς δεν το πιστεύουμε.

Σκηνή 2: You don’t mess with Makis

newego_LARGE_t_1101_54084241

Τέλη 2011 και οι τεχνικοί του ραδιοσταθμού του zougla.gr παραπονιούνται στο αφεντικό πως κάποιος τρόμπας μαλακίζεται ασύστολα  στο chat-room του site. Ο Μάκαρος τα παίρνει και κάνει αυτό για το οποίο είναι ασυναγώνιστος στη χώρα: Διαπομπεύει.

Δίνει την ip του τύπου (με το ψευδώνυμο RuddO) στην ΔΗΕ, και τα κομάντα των SWAT μπουκάρουν στο σπίτι του πιτσιρικά (που εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών) και του κατάσχουν ό,τι ηλεκτρονικό υπάρχει. Για δύο μέρες το zougla.gr ξεχνάει μνημόνια και τρόικες και φροντίζει να ξεφτιλίσει την ύπαρξη του νεαρού.

Η έρευνα της Δίωξης τελικά βρίσκει πως ένας από τους πελάτες του πιτσιρικά που του’χε εμπιστευτεί το computer για σέρβις είχε πολύ άσχημα γούστα, και ο μικρός καταδικάζεται σε επτά (7) χρόνια φυλάκισης για κατοχή παιδικής πορνογραφίας λόγω της ύπαρξης τέτοιων αρχείων σε κάποιο από τα backup του συγκεκριμένου πελάτη. Άουτς!

Οι κακές γλώσσες λένε: Πως στις αναρτήσεις του zougla.gr για την υπόθεση έγραφε πως στο σπίτι του μικρού βρέθηκαν και όπλα, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε ότι θα έγραφε ποτέ τέτοια πράγματα το site και η ΔΗΕ θα το άφηνε έτσι.

Σκηνή 3: Free Pastitsios

newego_LARGE_t_1101_54112901

Έχοντας ήδη γράψει ιστορία στο facebook-ικό trolling με τα καθημερινά μπινελικώματα των χριστιανοταλιμπάν που έφταναν κατά κύματα στη σελίδα να μοιράσουν χριστιανική αγάπη ευχηθούν καρκίνο, τον Ιούλη του 2012 ο 27-χρονος τότε διαχειριστής της σελίδας Γέροντας Παστίτσιος/Elder Pastitsios κάνει το colpo grosso, στέλνοντας ένα ψεύτικο -πλην «αληθοφανές»- θαύμα του Γέροντα Παΐσιου στο ελληνορθόδοξο/εθνικιστικό σαβουροδιαδίκτυο, το οποίο αναπαράγεται παντού (μέχρι και σήμερα) και φτάνει να γίνει πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα της καρδιάς μας, την Ελεύθερη Ώρα.

Μετά την αποκάλυψη της φάρσας, καμία αντίδραση δεν υπήρξε σε βάρος των μέσων που διέδωσαν το ψευδοθαύμα, αλλά αντίθετα η απάντηση των χριστιανέμπορων (με πρωτοστάτη το newsbomb.gr), που είδαν το «κύρος» τους να θίγεται, ήταν σκληρή. Καταγγελία στη ΔΗΕ, ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, και τελικά ο νεαρός Φίλιππος Λοΐζος περνάει μια νύχτα στη ψειρού, του κατάσχεται ο υπολογιστής, και εν τέλει καταδικάζεται σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για κακόβουλη βλασφημία. Καλωσορίσατε στο Μεσαίωνα.

Οι κακές γλώσσες λένε: Πως η ΔΗΕ ξεπέρασε τα «νομικά κωλύματα» που εμπόδιζαν την αποκάλυψη της ip του διαχειριστή, με τη βοήθεια ενός «πρόθυμου συνεργάτη»(sic), αλλά εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ρουφιάνοι στην Ελλάδα.

Σκηνή 4: Χίος Crusade

maxresdefault (1)

Φεβρουάριος 2016.  Σε μια γνήσια εμετική ελληνική στιγμή, την επόμενη του θανάτου τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού σε συντριβή ελικοπτέρου, κάποιοι βγαίνουν να σχολιάσουν στο facebook την αντίθεσή τους με το στράτευμα, με έναν ομολογουμένως όχι_ιδιαίτερα_κομψό(sic) τρόπο. Ε ποιος είδε τον -κομματάρχη πλέον- Στέφανο Χίο και δεν τον φοβήθηκε. Ο άνθρωπος που μέσω του makeleio.gr καλεί συνεχώς σε πραξικόπημα, εξαπολύει ένα πογκρόμ οχετού με διαπόμπευση κάθε ενός προφίλ που ψαρεύει σε όλο το ίντερνετ καλώντας σε λιντσάρισμα.

Τα καμάρια της ΔΗΕ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα (λογικό, υπήρχε και το προηγούμενο με τους υβριστές bloggers του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συνελήφθησαν) και η πρώτη –αυτεπάγγελτη- σύλληψη είναι γεγονός. Ο Δε Χίος χοροπηδάει απ’τη χαρά του για την πρώτη «επιτυχία» του νεοσύστατου κόμματός του. Πάτος.

Οι κακές γλώσσες λένε: Πως άμα η ΔΗΕ έριχνε και μια ματιά στο site του makeleio.gr θα έπρεπε να έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα εδώ και πολύ καιρό, αλλά εμείς δεν τα πιστεύουμε αυτά..

Bonus: Φιμώνουν τον ποιητή του Αιγαίου

11426372_419914934862694_4934850562200662306_n

Φεβρουάριος 2016 πάλι. Ο απόλυτος σουρεαλισμός. Ένας τύπος που –προφανώς- δεν γνωρίζει από Υψηλή Ιντερνετική Τέχνη ονόματι Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος ενοχλήθηκε από την σελίδα-κόσμημα «Ελύτης, ο Ποιητής του Αιγαίου». Ok, δεν είναι κακό να μη νιώθεις, και δικαίωμά σου στην τελική ρε αδερφέ να κάνεις μήνυση σε μια σελίδα που σατιρίζει την μανία των Ελλήνων να ποστάρουν ρήσεις του Ελύτη.

Το ότι τα ταγάρια της ΔΗΕ δεν του πέταξαν το φάκελο απ’το παράθυρο φωνάζοντας «ZOMG, ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ!!1~» και να κάτσουν ν’ασχοληθούν με κάνα σοβαρό ιντερνετικό έγκλημα φέρνει το κλισέ «μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος» στα στόματα όλων. #Free_Elytis

Οι κακές γλώσσες λένε: «Κιμ πάτα το!» αλλά δεν τις πιστεύουμε.

 

 

 

 

Best of internet