Quantcast
POLITIX

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το δράμα σε Ισραήλ και Γάζα σε 5 πράξεις

Γιατί οι μέρες περνάνε ενώ η Γάζα κινδυνεύει να σβηστεί από τον χάρτη;


THE NEWSROOM · 1 Νοεμβρίου 2023

Είναι σαφές ότι γεγονότα σε Ισραήλ/Γάζα έχουν ξεφύγει κατά πολύ από το σημείο που ξεκίνησαν, το οποίο είναι πλέον γνωστό στους πάντες: Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, μέλη της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων διέρρηξαν αιφνιδιαστικά τα “σύνορα” της Λωρίδας της Γάζας, μπήκαν στο Ισραήλ και επιτέθηκαν τόσο σε κοντινούς οικισμούς, όσο και σε στρατιωτικές βάσεις.

Προσπαθήσαμε να περιγράψουμε βήμα βήμα όλο το στόρι όπως εξελίχθηκε εστιάζοντας σε μερικές από τις πιο δραματικές λεπτομέρειες. Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε:

Επίθεση και αντεπίθεση

Η όπως φαίνεται αναλυτικά προετοιμασμένη επίθεση έπιασε τους Ισραηλινούς ολοκληρωτικά απροετοίμαστους.

Εντέλει και μετά από πολλές  οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ απώθησαν την επίθεση, η οποία όμως πρόλαβε να αφήσει πίσω της από 1000 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι. Η βαναυσότητα των επιτιθέμενων όσον αφορά τους αμάχους κάθε ηλικίας πρόκαλεσε σοκ σε τεράστια κομμάτια κόσμου. Aξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί δεν ήταν καν Ισραηλινοί (υπήρχαν από Ευρωπαίοι τουρίστες μέχρι Ταϊλανδέζοι εργάτες γης και Νεπαλέζοι φοιτητές).

Οι φρικτές εικόνες νεκρών αμάχων κάθε ηλικίας ή των ομήρων που οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα έκαναν τον γύρο του κόσμου:

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, πολλοί έμειναν άναυδοι όταν μια ηλικιωμένη Ισραηλινή γυναίκα που είχε παρθεί όμηρος και απελευθερώθηκε από τη Χαμάς, έδωσε το χέρι της στους ενόπλους:

Η Γάζα κάτω από τις βόμβες

Τις επόμενες ημέρες, το Ισραήλ ξεκίνησε να πολιορκεί και να βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Γάζα (με τη Χαμάς να απαντάει με τις δικές της ρουκέτες), σε μια εκστρατεία πρωτοφανούς έντασης η οποία έχει αφήσει πίσω τις πολλές χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και συνοδεύεται από το κόψιμο της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Από την Παρασκευή 27/10 και μετά, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται να έχουν ξεκινήσει και την χερσαία εισβολή στη Γάζα, με τον δηλωμένο τους στόχο να είναι να καταστρέψουν για πάντα τη Χαμάς.

Δεδομένου ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει χτίσει εδώ και χρόνια ατελείωτα χιλιόμετρα τούνελ στην περιοχή που ελέγχει, η εκστρατεία του Ισραήλ είναι πολύ πιθανόν οδηγήσει στην ισοπέδωση όλη της περιοχής με αδιανόητο ανθρώπινο κόστος. Με βάση τις δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, οι στρατιωτικοί στόχοι και τα παλιά καλά αντίποινα είναι ένα και το αυτό.

Αρκετές μέρες πριν, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ είχε πει ευθέως σε ομιλία του ότι για την επίθεση κατά πάντων της 7ης Οκτωβρίου ευθύνεται όχι η Χαμάς ή κάποια άλλη οργάνωση, αλλά ολόκληρο το έθνος των Παλαιστίνιων:


Πιο πρόσφατα, σε έγγραφο του Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου σημειώνεται ότι ο διωγμός όλων των κατοίκων της Γάζας προς την έρημο του Σινά (στην Αίγυπτο δηλαδή) είναι η πιο ωφέλιμη «λύση» για το Παλαιστινιακό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται “απλά” μια πρόταση σε ένα κυβερνητικό έγγραφο, αλλά δείχνει ότι ακόμη και η επιλογή της ολικής εθνοκάθαρσης είναι προς συζήτηση:


Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι δέχονται επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη, τόσο από στρατό όσο και από έποικους. Παρότι αρκετά μακριά από τη συλλογικά καταδικασμένη Γάζα, οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους περίπου 120 νεκρούς:

Οι κυνικοί υπολογισμοί του κόστους σε ζωές

Όπως είναι προφανές, στην αποκλεισμένη περιοχή η κατάσταση για τους άμαχους είναι αφόρητη. Ειδικά για τα παιδιά, είναι δυστοπία:


Παρ’όλα αυτά, ο ισχυρότερος πολιτικός του κόσμου και ηγέτης του πανίσχυρου συμμάχου του Ισραήλ μπορεί απλά να πει ότι δεν πιστεύει τους αριθμούς της παλαιστινιακής πλευράς:

Η άμεση απάντηση ήταν από το κατηγορούμενο ως όργανο της Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δημοσίευσε τα ονόματα όλων των νεκρών από τους βομβαρδισμούς, μαζί με την ηλικία και τον αριθμό ταυτότητάς τους:


Όμως μια τόσο ελαφρά τη καρδία απαξίωση των ανακοινώσεων του υπουργείου και κατ’επέκταση του απίστευτου φόρου αίματος αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και κριτική κι από δυτικά ΜΜΕ όπως ο Economist και οι Financial Times:



Και οι νεκροί Παλαιστίνιοι ήταν έτσι κι αλλιώς πάρα πολλοί τα τελευταία χρόνια:

Πόσο μάλλον, αν σκεφτεί πως αντιμετωπίζει ο ίδιος άνθρωπος, δηλαδή ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τους θανάτους αμάχων από βομβαρδισμούς σε δύο διαφορετικές χώρες:


Η μονομέρεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει επηρεάσει ακόμη και αξιωματούχους της της όπως ο Τζος Πολ, ο οποίος μέσα στον Οκτώβριο παραιτήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμαρτυρόμενος για την υλική (βλ. όπλα) και πολιτική κάλυψη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Όπως είπε:

«Δεν μπορεί να είμαστε και κατά της κατοχής και υπέρ αυτής. Δεν μπορούμε να είμαστε και υπέρ της ελευθερίας, και εναντίον της. Και δεν μπορούμε να θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, ενώ συνεισφέρουμε σε έναν που είναι υλικά χειρότερος.»


Το ζήτημα γίνεται διεθνές

Οι  ασταμάτητοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν μια σειρά από εξελίξεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς, αλλά και να υπενθυμίσει στο Ισραήλ ότι η αιματοχυσία δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Προφανώς, αναφερόταν στη στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης, στον αποκλεισμό της Γάζας, στους εποικισμούς, στο βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές από την πλευρά των Παλαιστινίων από και σε όλο το υπόλοιπο ιστορικό context:

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν να ζητήσει την παραίτησή του:

Σε μια άλλη εξωφρενική στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι αν τα διεθνή media είναι αντικειμενικά, δηλαδή λένε την εκδοχή και των δύο πλευρών, εξυπηρετούν τη Χαμάς:


Εντός του Ισραήλ, η έκρυθμη κατάσταση και οι χειρισμοί της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου προκαλεί με τη σειρά της πολύ διαφορετικά φαινόμενα. Από επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη μέχρι φασιστικούς όχλους που ήθελαν να λιντσάρουν Άραβες φοιτητές (οι οποίοι είναι πολίτες του Ισραήλ):

Στην άλλη μπάντα έχουμε τους συγγενείς των ομήρων που ζητούν διαπραγματεύσεις για ολική ανταλλαγή αιχμαλώτων, δηλαδή όλους τους ομήρους της Χαμάς για όλους τους κρατούμενους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους:

Σε διεθνές επίπεδο, μετά την πρώτη παγωμάρα λόγω του αιματοκυλίσματος που υπέγραψε η Χαμάς, αμέτρητοι άνθρωποι σε πολλές πόλεις του κόσμου ξεκίνησαν να διαδηλώνουν με την παύση των βομβαρδισμών σαν πρώτο αίτημα:

Σε μία από τις πρώτες τέτοιες κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο της Γαλλίας στις 13/10, η τοπική αστυνομία είχε συλλάβει τον πρόεδρο της Εβραϊκής Ένωσης για την Ειρήνη επειδή η διαδήλωση ήταν παράνομη (!):


Περίπου δυο βδομάδες μετά, έγινε κάτι αντίστοιχο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τουλάχιστον 200 μέλη της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για Την Ειρήνη που διαδήλωναν κατά του πολέμου συνελήφθησαν στο μετρό της Νέας Υόρκης:


Φυσικά, οι εκτός Ισραήλ εβραϊκές κοινότητες είναι διχασμένες ως προς τα γεγονότα των ημερών. Πέραν αυτού, υπάρχουν και πιο σκοτεινά περιστατικά καθώς η ένταση μεταφέρεται σε διεθνές επίπεδο. Στο Σικάγο των ΗΠΑ πριν λίγες μέρες, ένα 6χρονο παιδί μαχαιρώθηκε από τον σπιτονοικοκύρη της οικογένειάς του επειδή ήταν Παλαιστίνιοι:


Στο δε Νταγκεστάν της Ρωσίας, ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά επειδή έμαθε ότι θα προσγειωθεί ένα αεροπλάνο από το Τελ Αβίβ, ενώ κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι έψαχναν σε ξενοδοχεία της πόλης για να βρουν Ισραηλινούς:


Σε μια διαφορετικού τύπου εξέλιξη, τα συνδικάτα των μεταφορών του Βελγίου δήλωσαν ότι αρνούνται να μεταφέρουν φορτία όπλων που κατευθύνονται στο Ισραήλ, τόσο από λιμάνια όσο και από αεροδρόμια:

Η επίθεση συνεχίζεται

Μέχρι στιγμής, η κατακραυγή (που φυσικά, συνυπάρχει με πλήρη στήριξη από συγκεκριμένους ισχυρούς συμμάχους) δε φαίνεται να κόβει τη φόρα του Ισράηλ, το οποίο προσπαθεί όπως ειπώθηκε να πατήσει αποφασιστικά στη Γάζα με χερσαίες δυνάμεις. Σε ένα προχτεσινό βίντεο, ισραηλινό τανκ χτυπάει διερχόμενο αυτοκίνητο που προσπαθούσε να κάνει αναστροφή:


Ενώ σε ένα χτεσινό βίντεο βλέπουμε τις αντιδράσεις του κόσμου τη στιγμή που οι βόμβες πέφτουν στο κοντινό στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλίγια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AJ+ (@ajplus)


Το ανθρώπινο κόστος είναι ήδη φρικτό και όπως θα μπορούσε κανείς να πει για όλη την κατάσταση, αν δεν υπάρξει εκεχειρία προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά.

Best of internet