Quantcast
POLITIX

«Οι γυναίκες θέλουν και βιάζονται» μας ενημέρωσε το sequel του Αμβρόσιου, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

Παράγουμε περισσότερους σκοταδιστές παπάδες από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε


THE NEWSROOM · 2 Σεπτεμβρίου 2022

Αν μη τι άλλο, η Εκκλησία της Ελλάδος ποτέ δεν απογοητεύει, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένουμε και λίγο. Ο εκλεκτός αυτή τη φορά ήταν ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ έδωσε την πολύτιμη γνώμη του σε δύο θέματα ταυτόχρονα: Στο ζήτημα του βιασμού και στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Ο Μητροπολίτης κατάφερε να συνδυάσει αυτές τις δύο γνωμούλες δηλώνοντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν έκτρωση ακόμη κι αν έχουν μείνει έγκυες λόγω βιασμού – υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι μια από τις πιο περιοριστικές προσεγγίσεις του δικαιώματος στην άμβλωση που παίζουν τριγύρω. Γιατί όπως είπε, στην πραγματικότητα ήθελαν και λίγο να βιαστούν:

«Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, μην τρελαθούμε. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη

Στη σχετική ερώτηση από τους δημοσιογράφους, ο Μητροπολίτης επέμεινε λέγοντας ότι το θύμα έχει συμμετοχή:

 «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή!»

Για το δικαίωμα στην άμβλωση πρόσθεσε επίσης το εξής:

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή.»

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η δύναμη αυτών των δηλώσεων ανάγκασε μέχρι και την (όχι ακριβώς αναρχοφεμινίστρια, θα λέγαμε) Νίκη Κεραμέως να εκφράσει την καταδίκη της:

Λίγο πριν δημοσιευτεί αυτό το άρθρο, μέχρι και η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε τις δηλώσεις του:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

 Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος.»

Φυσικά, ο Μητροπολίτης μπορεί να είπε τα δικά του και να έγινε της καταδίκης το κάγκελο, αλλά η τοποθέτησή του συνάδει αρκετά με τη στάση της Εκκλησίας που δε γουστάρει καθόλου τις εκτρώσεις και δεν το κρύβει. Όπως ανέφερε και ο ίδιος, στις 8 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία έχει προγραμματίσει κήρυγμα κατά των αμβλώσεων σε όλους τους ναούς της χώρας. Όπως έχουμε γράψει, το συγκεκριμένο κήρυγμα είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το να επιτρέπεται η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμών είναι ο χαμηλότερος δυνατός πήχης. Στην κοινωνία υπάρχουν εν δράσει μια σειρά από φωτεινές δυνάμεις (όπως η καμπάνια για το αγέννητο παιδί) που παλεύουν με ό,τι έχουν ενάντια στις εκτρώσεις. Όσον αφορά την ίδια την Κεραμέως, λίγους μήνες νωρίτερα ζήσαμε τον χαμό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», το οποίο είχε εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τελικά αποσύρθηκε επειδή έλεγε τα γνωστά για τα αγέννητα παιδιά που σκοτώνονται από τις μανάδες τους κλπ:

Όπως είχε σχολιάσει τότε μια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ:

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.

Best of internet