Quantcast
POLITIX

Η υπόθεση της Μαριλένας: «Να καταγγείλετε τους κακοποιητές σας», they said

Μια κουβέντα είναι όλο αυτό, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία μιας κοπέλας που δικάζεται μαζί με τον κακοποιητή της


THE NEWSROOM · 31 Ιανουαρίου 2022

Υποτίθεται ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά, τουλάχιστον από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου και μετά. Σε αυτό το μήκος κύματος είχε κινηθεί τότε κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση.

Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι.»

Αυτό ακριβώς πίστευε και η Μαριλένα Β. όταν κινήθηκε να καταγγείλει την κακοποίησή της. Η ιστορία της κακοποίησής της ξεκινά όταν μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα που ανήκει στην οικογένειά της. Όπως καταγγέλει, οι γείτονές στην ίδια πολυκατοικία είναι στενοί συγγενείς της, οι οποίοι όμως δεν την ήθελαν εκεί. Της ζήτησαν να τους το πουλήσει κι αυτή αρνήθηκε. Η προηγούμενη πρόταση είναι ακριβώς το σημείο που τελειώνει η λογική.

Αυτό που ήρθε μετά είναι ένα μπαράζ από απειλές και επιθέσεις, οι οποίες συνέβαιναν για μήνες. Για την ακρίβεια, τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, ο οποίος είναι ΑΜΕΑ, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τελικά συγγενικό της πρόσωπο την απείλησε άγρια κρατώντας με καραμπίνα, χωρίς να τον απασχολεί ότι τον βλέπουν αυτόπτες μάρτυρες.

Τι έκαναν οι διωκτικές αρχές και η δικαιοσύνη για αυτά τα εξωφρενικά γεγονότα; Σύμφωνα με τα όσα έγραψε η ίδια πριν από λίγους μήνες, περίπου τίποτα. Οι αστυνομικοί την αποθάρρυναν, η ιατροδικαστής δεν κατέγραψε όλα τα σημάδια από τα χτυπήματα και η καταγγελία για τον ξυλοδαρμό, η οποία έγινε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν έχει φτάσει καν στον ανακριτή.

Σε ένα γνώριμο πλέον pattern, οι καταγγελίες πρώτα κάνουν τον γύρο του Facebook και μετά αντιμετωπίζονται σοβαρά από τον νόμο:

«Πέρσυ 25 Νοεμβρίου ξυλοκοπήθηκα από συγγενικό μου πρόσωπο και κυκλοφόρησε η φωτογραφία μου στο διαδίκτυο ενώ ήμουν χτυπημένη. Την ιστορία την ξέρετε οι πιο πολλοί. Θέλω να μιλήσω για την σημερινή ημέρα μέσα από αυτό το προσωπικό βίωμα, γιατί η υποκρισία που επισκιάζει την βαρύνουσα σημασία της με γεμίζει θυμό, και δεν έχω μιλήσει αρκετό καιρό τώρα για την δήθεν ευαισθητοποίηση κατά της βίας των γυναικών.

Και πέρισυ και φέτος στο ΑΤ της γειτονιάς μου, είχαν μια αφίσα τοιχοκολλημένη για την σημερινή ημέρα: ” ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΒΙΑ”, έγραφε. Όταν προσήλθα ακριβώς την ίδια ημέρα για να καταγγείλω τον ξυλοδαρμό μου, οι αστυνομικοί του τμήματος με παρότρυναν να μην το κάνω, “Γιατί θα μπλέξω” και επειδή ο κακοποιητής είχε σκοπό να υποβάλλει μήνυση στην οικογένεια μου, που με συνόδευε εκείνη τη στιγμή στο τμήμα. “Μπορεί να κρατήσουν και τους δικούς σου κι εσύ θα την βγάλεις στα Λιόσια”, μου είχαν πει. Παρά ταύτα προχώρησα σε καταγγελία λίγο αργότερα αφού έφυγαν οι δικοί μου από το τμήμα.

Πήγα σε ιατροδικαστή, η οποία δεν ανέφερε πάνω στην έκθεση της τις δαχτυλιές κ τους μώλωπες που είχα στον λαιμό αφού ο δράστης με έπνιγε με τα χέρια του, “γιατί δεν είχα και τίποτα”, και έγραψε μόνο για την εκχύμωση που έφερα στο μάτι, με αποτέλεσμα στο δικαστήριο να ακουστεί πως το έκανα μόνη μου.

Η περσινή καταγγελία μου έχει εξαφανιστεί δια μαγείας, και μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει καν ανακριτή η υπόθεση. Αντιθέτως η ψευδής καταγγελία του δράστη, ότι εγώ τον “απείλησα, εξύβρισα και έσπασα και το αμάξι του” προχώρησε κανονικά, και αύριο στις 10 παρουσιάζομαι εγώ ως ύποπτη για προανάκριση.

Το δικαστικό σύστημα με… προστάτεψε εξίσου, καθώς η απόφαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχω καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2021 που απλά ζητάω ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ το άτομο αυτό, ακόμα δεν έχει εκδοθεί.»

Μάλιστα, σε ένα από τα καλύτερα/χειρότερα νομικά twists που θυμόμαστε, για την υπόθεση με την καραμπίνα θα δικαστεί και η ίδια. Ο λόγος είναι ότι το συγγενικό της πρόσωπο δεν την απείλησε απλά, αλλά της έκανε και μήνυση για τα όσα κατήγγειλε. Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να έχει κάνει μήνυση και στους μάρτυρες της απειλής με το όπλο:

«Στην δίκη αυτή όμως, δεν δικάζεται μόνο εκείνος για παράνομη οπλοχρησία. Δικάζομαι εγώ για 7 αδικήματα (ναι ΕΦΤΑ), εξύβριση, απειλή, παραβίαση οικιακής ειρήνης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, συκοφαντική, ψευδή κατάθεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Όσοι με ξέρετε θα γελάσετε. Όμως μεθαύριο θα πρέπει να παρουσιαστώ και να αντιμετωπίσω με σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση, ώστε όπως με γνωρίζετε εσείς, να εξηγήσω στην έδρα ποια είμαι και τι έγινε εκείνη την ημέρα που κατέβηκα κάτω σπίτι μου.

Επίσης πέρα από εμένα, κατηγορούμενοι είναι και οι δυο μάρτυρες μου, ο Γιάννης και ο Στέφανος, που ήταν μπροστά στο συμβάν και φυσικά μηνύθηκαν επειδή κατέθεσαν υπέρ μου.»

Η ιστορία αυτή έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όπως φαίνεται από το ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα (υπογράφουν όλες οι παρατάξεις) από το ΔΣ της σχολής της, της Νομικής Αθήνας:

Ενώ φεμινιστικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια την ημέρα της δίκης της Μαριλένας. Δηλαδή, αύριο Τρίτη 1 Φεβρουαρίου:


Best of internet