Quantcast
POLITIX

Εξορία στο Κολωνάκι έστειλαν τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο οι σταλινικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ

Σε ρόλο κομισάριου που φέρνει τα κακά μαντάτα, ο κρυφοκομμουνιστής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας


THE NEWSROOM · 6 Οκτωβρίου 2021

Έγινε ξαφνικά, ένα κατά τα άλλα βαρετό βράδυ Δευτέρας. Με μια σεμνή ανακοίνωση, το Μαξίμου διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.»

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Καθημερινή ότι ο κ. Μπογδάνος βασικά είχε ήδη χρησιμοποιήσει όλες τις αιτήσεις χάριτος, αφότου αποφάσισε να αναδημοσιεύσει το διαβόητο άρθρο που έβγαζε φάτσα φόρα τα ονόματα νηπίων από σχολείο της Κυψέλης, κάνοντας την εκπληκτική παρατήρηση πως «δύο μόνο έχουν ελληνικά ονόματα» (κάτι που εκτός από γαλλικά στο ίντερνετ, προκάλεσε επίσης και μια εισαγγελική παρέμβαση):

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω.»

Πως ξεκίνησαν όλα αυτά; Από την ομιλία του κ. Μπογδάνου για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στην Βουλή, όταν ο βουλευτής αποφάσισε να δηλώσει ότι δεν είναι αναγκασμένος να λέει το επάρατο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και στη συνέχεια το γύρισε σε λίγο old school ψυχροπολεμικό αντικομμουνισμό, ικανό να σας μεταφέρει στα νοσταλγικά 60s των Beatles και των τανκς:

Δε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει, ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να χαιρόμαστε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εκχώρηση της μακεδονικής – δήθεν – γλώσσας και δήθεν εθνικής ταυτότητας. Ούτε μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά «Βόρεια Μακεδονία». Όπου μπορούμε θα λέμε «Κράτος των Σκοπίων», αν όχι πρώην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γιατί; Διότι, είναι δικαίωμά μας. Δυστυχώς, αυτό μέσα σε μία δημοκρατική πολιτεία, σε ένα δημοκρατικό σύστημα, δεν το καταλαβαίνουν όλοι.

Πάμε, λοιπόν, στο Κ.Κ.Ε.. Παλαιό τραγούδι: «Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουνε τη γης». Όταν αποκτά το το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα. Μας θυμίζει, δυστυχώς, 1935, το άρθρο του ίδιου του Ζαχαριάδη, 12 Ιουλίου στο Ριζοσπάστη στον: «Επιδιώξαμε την ήττα στη Μικρασία, ούτως ώστε να βληθεί η αστικοτσιφλικάδικη τάξη της Ελλάδος».

Δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη. Υπάρχει εδώ πέρα μία ιστορική συνέχεια, μια διαχρονία, μιας αντεθνικής ιδεολογίας καταγεγραμμένη. Πρέπει, δυστυχώς, να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, ούτως ώστε να καταλαβαίνουμε πού πηγαίνουμε ή πού πηγαίνουν κάποιοι. Μας έλεγε, λοιπόν, η δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη, 26 Νοεμβρίου 1940, να μην πολεμήσουμε πέρα από τα σύνορα στην Αλβανία. Την πρώτη, διότι, αυτή συνήθως επικαλούνται οι συνάδελφοι, ο Πλουμπίδης τη θεώρησε πλαστή. Τι έκανε το Κ.Κ.Ε. για τον Πλουμπίδη; Τον είπε ρουφιάνο, τον είπε χαφιέ και τον έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ακούσαμε προχθές, με όλη αυτή την προϊστορία και θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει «είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές».

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ δεν άφησε την ευκαιρία να τον πει πολιτικό απόγονο ταγματασφαλιτών να πάει χαμένη, κάνοντας αναφορά στις επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

«Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Φαίνεται ότι ο κ. Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους ομοίους του, τους φασίστες, που κάνανε επιθέσεις με μαχαίρια, tazer, στειλιάρια, σε ένα κόσμο που μοίραζε προκηρύξεις και βρήκε το χώρο – νομίζετε ότι δεν σας ακούμε, νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε – να ρίξει δηλητήριο αντικομουνιστικό.

Κύριε Μπογδάνο, γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών που πολέμησαν κατά της τριπλής κατοχής. Όταν οι πρόγονοί σας, οι πολιτικοί, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες, τους οποίους, δικαιώνετε σήμερα και στο Γράμμο που πήγατε, ο λόγος του επικεφαλής των αποστράτων δικαίωνε τους ταγματασφαλίτες, τους συνεργάτες των Γερμανών, που κρεμούσαν Έλληνες και έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μαθήματα; Τι υποστηρίζετε, δηλαδή; Αυτά που λέγανε οι χρυσαυγίτες, λέτε εδώ μέσα

Ενώ λίγο παρακάτω πρόσθεσε και το εξής αξιομνημόνευτο:

«Θα μας πείτε και σε λίγο και σε ποιον χώρο απευθύνεστε. Σιγά δεν είσαι και ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ούτε ο μεγάλος πολιτικός που θα σε κυνηγήσουν όλοι επειδή σας είπαμε εμείς αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή και σε ποια χώρο απευθύνεστε.»

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπογδάνος είχε ένα τρωτό σημείο (ένα παραπάνω από όσα έχει συνήθως, τέλος πάντων) ως προς τη Χρυσή Αυγή, διότι παραβρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι στη φιέστα για τη νίκη του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι που διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ΕΑΑΣ. Κάποιοι άλλοι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι ήταν πρώην και νυν Χρυσαυγίτες, στελέχη των κομμάτων του Κασιδιάρη, του Βελόπουλου, του Κρανιδιώτη και του Τζήμερου και λίγοι από το σπάνιο είδος των βασιλοφρόνων:

Να πούμε εδώ ότι υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν βρήκε σε αυτό το κρου κανέναν εκπρόσωπο περίεργων απόψεων, δεδομένου ότι η απάντησή του στο Κοινοβούλιο αναφέρει το εξής:

«Στις ως άνω εκδηλώσεις δεν παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία και τηρήθηκε απολύτως η δημόσια τάξη.»

Όλο το σκηνικό εδώ:

Το Βίτσι part σχολίασε κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας:

«Πρόσφατα στο Βίτσι έγινε εκδήλωση μίσους, όπου παρέστη ο κ.Μπογδάνος, ο κ.Τζήμερος, διάφοροι βασιλόφρονες και η Χρυσή Αυγή. Υπάρχει φωτογραφία όπου ο εκπρόσωπος τη; Χρυσής Αυγής καταθέτει στεφάνι και ο βουλευτής της ΝΔ δεν αποχωρεί. Αυτά δεν είναι αθώα. Αν δεν σταθεί κάποιος απέναντι είναι σαν να αναβιώνουν οι διεργασίες που επωάζουν το αυγό του φιδιού.»

Σε κάθε περίπτωση, κάπου εκεί ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Δένδιας αποφάσισε ότι αυτά τα πολύ εμφυλιοπολεμικά δεν τα μπορεί, οπότε έβγαλε τον κ. Μπογδάνο αναφερόμενο από τη μεριά της κυβέρνησης:

«Θέλω να πω εκ μέρους της κυβερνήσεως, ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας μας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι.

Λέω όμως το εξής, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα προβολής στην σύγχρονη πολιτική ζωή, των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους, είναι απαράδεκτη και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη, είναι πάντοτε απαράδεκτη, διαχρονικά απαράδεκτη. Η κατάθεση στεφάνου από την Χρυσή Αυγή στο αίμα νεκρών για την δημοκρατία, είναι επίσης απαράδεκτη. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα, τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.»

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δένδιας έχασε κάμποσες ασίστ για να εξοργιστεί με τον κ. Μπογδάνο, έναν άνθρωπο που παραλίγο να μην κατέβει με τη ΝΔ λόγω των τεθωρακισμένων του συστάσεων σχετικά με την ΕΡΤ. Τι να κάνουμε όμως, έτσι είναι η ζωή, η οργή έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπογδάνος είναι εκτός ΚΟ Νέας Δημοκρατίας και χρειάστηκαν κάμποσες ώρες για να κάνει τη λιτή δήλωση ότι την έφαγε λόγω των ιδεολογικών του τοποθετήσεων. Σε αυτό, καμιά αντίρρηση.

Το γεγονός προκάλεσε μια δεύτερη φιέστα, όμως αντί για το Βίτσι, αυτή έγινε στο Twitter:

Να πούμε εδώ βέβαια ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης πρόλαβε ήδη να πει κάτι α λα αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού που μπορεί και να προοικονομεί την επιστροφή Μπο στην ΚΟ. Μπορεί και όχι:

«Είναι ένα πολύπλευρο δυναμικό σκηνικό, εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών πολιτικών σχηματισμών, ετερόκλητων, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές και μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιγνιδιού ότι το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον.»

Εμείς πάντως δεν ανησυχούμε, τέτοια ταλέντα δεν χάνονται:

Best of internet