Quantcast
POLITIX

Δύο οργανωμένες φασιστικές επιθέσεις με τραυματίες ένωσαν χτες Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένα χρόνο παρά λίγο από την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή η ακροδεξιά το γιορτάζει με ένα πάρτι βίας


THE NEWSROOM · 4 Οκτωβρίου 2021

Η Χρυσή Αυγή (ή τουλάχιστον, η ομάδα των πρώην ηγετικών στελεχών της) μπορεί να παραθερίζει στις ελληνικές φυλακές όμως τα όρφανά και διάφοροι χύμα ομοϊδεάτες της περνούν περίοδο οίστρου, όπως όλα δείχνουν. Μετά τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις και αντιφασιστικές διαδηλώσεις που είχαν σαν επίκεντρο το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, αλλά και αυτό του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, η φασιστική παρουσία αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραέξω: Τόσο εκτός σχολείων, όσο και εκτός Αθήνας.

Για την ακρίβεια, δύο πολύ ανησυχητικά περιστατικά συνέβησαν χτες Κυριακή 3 Οκτώβρη. Το πρώτο είναι η άγρια επίθεση που δέχτηκαν μέρα μεσημέρι μέλη της ΚΝΕ από ακροδεξιούς στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η φασιστική ομάδα κρούσης αποτελούνταν από 15 περίπου άτομα και ήταν εξοπλισμένη με κράνη, παλούκια, χοντρές αλυσίδες και taser. Η επίθεση τους άφησε πίσω τουλάχιστον τρεις τραυματίες: Τα δύο άτομα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ ένας 22χρονος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και πρόκειται για γνωστούς χρυσαυγίτες. Το 902.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίθεση, ενώ αναφέρει επίσης ότι τα σκηνικά στα σχολεία και η επίθεση της Κυριακής είχαν, προς γενική έκπληξη, κοινούς πρωταγωνιστές:

 

Όπως αναφέρει το 902.gr, ο οργανωτής των δύο επιθέσεων (στην πλατεία και σχολείο) ήταν ο παρακάτω ακροδεξιός:

Όπως δήλωσε αργότερα η  αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης Νικολέτα Θεογνώστου, δημοτική σύμβουλος του δήμου Μελά με την παράταξη του ΚΚΕ:

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΕΛΑΣ άργησε χαρακτηριστικά να έρθει, με αποτέλεσμα πολλοί από τους δράστες να προλάβουν να φύγουν. Μάλιστα, ένας από αυτούς κρύφτηκε σε μια τουαλέτα για να γλιτώσει όταν ο κόσμος ανασυγκροτήθηκε για να απαντήσει στην φασιστική επίθεση. Εντέλει, μετά την άφιξη της ΕΛΑΣ έγιναν περίπου 16 προσαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή ανακατεμένη σε αυτή την κινητοποίηση της ακροδεξιάς με όρους δρόμου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Βήμα, η ΕΛΑΣ εξετάζει τις οργανώσεις Ιερό Τάγμα, Άρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως, Ιερός Λόχος 2012, Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης, Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης και Vanguard Hellas, ενώ έχει πληροφορίες για φασιστικούς πυρήνες 20 έως 80 ατόμων συνολικά σε τουλάχιστον 20 ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης. Σε ένα από αυτά, τους νεαρούς ακροδεξιούς καθοδηγεί ενας εκπαιδευτικός.


Κάτι αντίστοιχο συνέβη το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Νέο Ηράκλειο της Αθήνας, κατά διάρκεια εκδήλωσης της ΚΕΕΡΦΑ με θέμα τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια 15μελης ομάδα με μαύρα ρούχα, παλούκια και κράνη επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους και προκάλεσε τραυματισμούς σε 3 άτομα (ευτυχώς όχι σοβαρούς). Όπως αναφέρει απόσπασμα της σχετικής ανακοίνωσης της ΚΕΕΡΦΑ:

«Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, και ενώ τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στήνανε την εκδήλωση και καλούσαν από τη μικροφωνική τον κόσμο να πάρει μέρος, ομάδα 15 – 20 φασίστες, μέλη παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν, με στρατιωτικού τύπου καταδρομική επίθεση οπλισμένοι με λοστάρια και κράνη, στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που στήνανε την εκδήλωση.

Προκάλεσαν τον τραυματισμό σε 4 από αυτά, που μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό». Κατέστρεψαν τραπέζια με προπαγανδιστικό υλικό και τμήματα της μικροφωνικής. Χαιρετούσαν ναζιστικά ενώ υπήρχαν παραγγέλματα για την έναρξη και την λήξη της επίθεσης. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι η δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Αφροδίτη Φράγκου.»

Δείτε το βίντεο, όπου μεταξύ άλλων άτομο που έχει πέσει στο έδαφος δέχεται κλωτσιές από τους ακροδεξιούς:


Στο μετέτεπειτα της επίθεσης, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής βρέθηκαν στο σημείο και πήραν καταθέσεις από τους αυτόπτεις μάρτυρες. Τα πράγματα κινήθηκαν μάλλον γρήγορα για τα δεδομένα της ΕΛΑΣ: Ξεκίνησε προανάκριση και οι δράστες αναζητούνται. Σήμερα το πρωί, ένας 30χρονος βετεράνος φασίστας συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στη φασιστική ομάδα “ProPatria”. Στο πλούσιο βιογραφικό του έχει μια σύλληψη την 25η Μαρτίου του 2019 στην Καλλιθέα για επεισόδια σε παρέλαση και μια προσαγωγή στις 23 Ιουλίου του 2021 για επεισόδια σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, υπάρχει οπτικό υλικό από βίντεο για την συμμετοχή του στην επίθεση.

Έχει επίσης τατουάζ μια σβάστικα, νομίζω ότι μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι είναι φασίστας:

Η δε ομάδα Propatria αυτοσυστήνεται ως εξής:

«H ομάδα Propatria βάζει πάνω από όλα την Εθνική μας καταγωγή, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και τα Εθνικιστικά μας ιδεώδη. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες τους οποίους υιοθετούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο Propatria. Στις τάξεις μας και στα φεστιβάλ μας μπορείς να συναντήσεις από Εθνικιστές, Εθνικοσοσιαλιστές, Φασίστες με κοινό το ριζοσπαστικό στοιχείο που είναι έντονο ανάμεσα τους.»

Από εθνικιστές και εθνικοσοσιαλιστές μέχρι φασίστες, οι άνθρωποι φαίνονται οπαδοί του πλουραλισμού.

Best of internet