Quantcast
POLITIX

Έναν χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο φασισμός (και η κουβέντα γι’ αυτόν) δεν έχουν τελειώσει

Το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς θέλει να ανοίξει μια πλατιά αναγκαία συζήτηση, #1χρόνομετά


LUBEN CREW · 4 Οκτωβρίου 2021

Κοντεύει ένας χρόνος. Τον Οκτώβριο του 2020, το δικαστήριο πήρε απόφαση για τη μοίρα της νεοναζιστικής οργάνωσης που σόκαρε τον κόσμο όταν έγινε ένα πολύ υπολογίσιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Τα αρχηγικά στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής και οργάνωσης και οδηγήθηκαν στη φυλακή με πολύ υπολογίσιμες ποινές. Μία από τις μεγαλύτερες (από κάθε άποψη) δίκες στην ιστορία της χώρας έφτασε στο μεγάλο της φινάλε.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ήταν εκεί, για να ακούσουν από τα μεγάφωνα την απόφαση των δικαστών. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας γέμισε από κόσμο και άδειασε απότομα όταν η συγκέντρωση χτυπήθηκε από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, μια καλή υπενθύμιση ότι η σχέση της με το κράτος υπήρξε πολύ λιγότερο τεταμένη.

Για πολλά χρόνια, οι επαφές της με κύκλους της ΕΛΑΣ και η ανοχή που της έδειχναν οι αρχές ήταν αυτό που έδινε τον τόνο. Τόσες γειτονιές σε τόσα μέρη της Ελλάδας υπέστησαν τη βία και τον φόβο που επέφερε αυτή η ατιμωρησία. Δυστυχώς, έπρεπε να συμβούν κάποια τραγικά γεγονότα για να εξαφανιστούν τα περιθώρια της ανοχής. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε.

Όπως είναι προφανές, η κουβέντα προβάλλει μέσα στο 2021. Αυτά θέλει να συζητήσει το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς #1χρόνομετά: Από το ποια είναι η σημασία της καταδίκης μέχρι το σενάριο της απαλλαγής των νεοναζί από τις κατηγορίες. Όχι γιατί ο φασισμός έσβησε το 2020, αλλά ακριβώς γιατί συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του τόσο στους δρόμους, όσο και στις υπουργικές καρέκλες.

#1χρόνομετά Γιορτάζουμε την καταδίκη, δεν εφησυχάζουμε.

#1χρόνομετά, το Σημείο προκαλεί και φιλοξενεί αυτή τη συζήτηση: άρθρα, ποστ, τοποθετήσεις, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκέψεις.

Βάλτε το #tag και μπείτε στη συζήτηση!

Best of internet