Quantcast
POLITIX

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζει την πρώτη άδεια νονού στη χώρα και το Ίντερνετ βαπτίζεται

Αυτό το τριήμερο, το δικαίωμα παρουσίας σε βαφτίσια μπήκε και επίσημα στο Σύνταγμα της χώρας


THE NEWSROOM · 16 Μαρτίου 2021

Κάποιοι άνθρωποι έχουν μια ικανότητα πραγματικά σπάνια. Η περσόνα τους και η σατιρική της εκδοχή είναι στην πραγματικότητα ένα και το αυτό, οπότε η σάτιρα δυσκολεύεται πολύ να τους πλήξει. Όπως καταλαβαίνετε, μία τέτοια ικανότητα είναι περιζήτητη στην πολιτική.

Όπως επίσης καταλαβαίνετε, αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που ενσαρκώνει αυτή την έννοια, αυτός είναι ο τηλεβιβλιοπώλης/αντιπρόεδρος της ΝΔ/υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Πως αλλιώς να περιγράψουμε ένα tweet όπως το παρακάτω, όπου ο κ. Γεωργιάδης μας ανακοίνωσε ότι βάφτισε ένα παιδάκι στον Ι.Ν. του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

Τι έχει δηλαδή να προσθέσει μία σατιρική διατύπωση σε αυτό ;

«Συγκινούμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας.»

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κ. Γεωργιάδης μας τόνισε ότι ο ναός ήταν άδειος. Από την άλλη, ούτε έτσι επιτρέπονται τα βαφτίσια, τα οποία έχουν απαγορευτεί μαζί με διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, άθεες, χριστιανικές ή βουδιστικές.

Έτσι, ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε να μας παρουσιάσει μία νέα δυνατότητα, η οποία είναι προφανώς διαθέσιμη για κάθε πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, για να γίνει νονός πήρε άδεια από την Πολιτική Προστασία, η οποία εκδόθηκε στις 5/3 μετά από αίτηση των γονιών. Δεν έχει καμία σημασία που κανείς δεν έχει ξανακούσει κάτι τέτοιο – μόνο ένας υπουργός μπορεί να είναι σε τέτοιο βαθμό μύστης των κρατικών μυστικών.

Για την ακρίβεια, αυτή την πληροφορία δεν τη γνώριζαν ούτε οι αρμόδιοι. Όπως είπε σήμερα το πρωί στο Mega ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας:

«Η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάπτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάπτιση. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάφτιση με ειδική άδεια. Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαφτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρεται μόνο στον γάμο. Πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα που έκανε τη βάφτιση. Σε κάθε μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμου, αλλά όχι βαφτίσεων. Εάν κλείστηκε βάφτιση κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαφτίσεις.

Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, τότε ο ιερέας πρέπει να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν μπορεί να κάνει τη βάφτιση.

Αφού το απαγορεύει η ΚΥΑ πώς θα κάνω την βάφτιση; Έγινε μια ενέργεια από έναν υπουργό. Την ειδική άδεια πρώτη φορά την ακούω


Ο κ. Γεωργιάδης πάντως επέμεινε ότι η δυνατότητα υπάρχει, αν και ποτέ δε μας είχαν μιλήσει γι’ αυτή, ενώ νομικοί σχολίασαν ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για μια τέτοια άδεια. Άρα, μάλλον ήταν το δώρο του κράτους προς εμάς για το Πάσχα που έρχεται. Γιατί μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα εξής:

«Εφόσον η Αττική βρίσκεται στο επίπεδο του «πολύ αυξημένου κινδύνου», οι θρησκευτικές λειτουργίες επιτρέπονται μόνο με την παρουσία κληρικού και βοηθητικού προσωπικού του, όπως αναφέρεται στη σελίδα 24 του ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 843, Τεύχος Β, της 3ης Μαρτίου που έχει ισχύ μέχρι και 15 Μαρτίου.»

Όπως έλεγε η σχετική ενημέρωση στις 3/3 από τους κ.κ. Κικίλια και Χαρδαλιά:

«Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.»

Τόνισε επίσης ότι αυτός που έκανε την αίτηση ήταν “κοινός θνητός“.

Αυτό είναι ομολογουμένως κρίμα, διότι θα είχε ενδιαφέρον να είχε βαφτίσει τον γιο του Highlander ο κ. Γεωργιάδης. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σταθούμε στην ίδια την άδεια:

Ας πούμε εδώ ότι υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα σημεία, εκ των οποίων η έλλειψη αριθμού πρωτοκόλλου και επισυναπτόμενης αίτησης δεν είναι καν το πιο funky. Αυτό είναι το « Αγ. Διονυσίου ΑΕΡΟπαγίτου», αν και κατά τη γνώμη μας η Πολιτική Προστασία έχει κάθε δικαίωμα να κάνει το ίδιο λάθος που κάναμε όλοι ως παιδιά.

Όχι ότι ο κ. Γεωργιάδης δε θα είχε απάντηση και για όλα αυτά. Ο τηλεπλασιέ της καρδιάς μας αμέσως προσδιόρισε όλους τους επικριτές του ως αριστερούς διαδηλωτές, τους οποίους και τάπωσε καταλλήλως.

Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε και μία δεύτερη εκδοχή της απαγόρευσης στο gov.gr, η οποία είναι διαφορετική από τη διατύπωση του ΦΕΚ:

https://twitter.com/antipathetikos/status/1371228661316268034/

Όλος και κάποιος ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ λόγος θα υπάρχει να πραγματοποιηθούν βαφτίσια αυτή την περίοδο, τη ίδια στιγμή που αναβάλλονται χειρουργεία και άνθρωποι δε μπορούν να παραστούν στις κηδείες των συγγενών τους. Προφανώς, όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι εχθροί της θρησκείας μας.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι σκανδαλίστηκαν. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να φτιάξουν τις δικές τους custom βεβαιώσεις:

Theodore Diamantidis

Manolis Karampinis

Μπορείτε κι εσείς να αυτοσχεδιάσετε:

Alex Kats

Giorgos Malanos

Grigoris Thanasoulas

Ian Uplask

Kostas Georgatselis

Kwstas Monogioudis

Manolis Karampinis

Nikos Pitelis

Nikos Vlaseros

Panos Delt

Simos Sim

Stavrina Kelesidou

Theodore Diamantidis

Varutis Polyxronis

Zoe Papachristou

Γιάννης Αραμπατζής

Γιώργος Παπαβασιλείου

Δενίς Δενίς

Μιχαήλ Πρόδρομος Κενανίδης

νένη τσελίνο

Νικόλας Μελαχροινιδης

Πουλ Μπόι

Σκεφτείτε ότι τώρα είστε εσείς κυβέρνηση:

Manolis Karampinis

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στην σημερινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM 97,8, ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα με τουλάχιστον 4 διαφορετικούς τρόπους. Καταρχάς, ζήτησε να ρωτήσουν την Πολιτική Προστασία να πει η ίδια αν υπήρξε υπουργική παρέμβαση:

«Εγώ δεν είχα εμπλοκή στην άδεια. Δεν την πήρε ο Υπουργός την άδεια. Αυτό που ζω είναι το θέατρο του παραλόγου. Έχετε έγκριτους ρεπόρτερ, θέλω να πάρετε την Πολιτική Προστασία και να ρωτήσετε αν υπήρξε Υπουργική παρέμβαση για την έκδοση της άδειας. Εγώ δεν ήξερα καν ότι θα πάρουν άδεια. Όταν πήραν την άδεια, πήγα επειδή με είχαν τιμήσει με την πρόσκληση και θεώρησα καλό ότι έπρεπε να πάω. Ο Υπουργός έβγαλε την άδεια; Οι γονείς έβγαλαν την άδεια.»

Είπε επίσης ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, άλλο που δε γράφονται πουθενά και δεν τις ξέρουμε:

«Όλα τα μέτρα έχουν εξαιρέσεις για ειδικούς λόγους. Συμβαίνουν αυτά, όχι για τον Υπουργό. Συμβαίνουν κάθε μέρα, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Μπορεί κάποιος να έχει σοβαρό λόγο υγείας, ταξιδιού, οικονομικό. Ο κάθε ένας έχει κάτι που μπορεί να θεωρεί σοβαρό. Θα κρίνεται από την υπηρεσία.»

Ακόμη, είπε ότι η απόδειξη της μη παρανομίας είναι ότι την έκανε ο ίδιος post:

«Σας ξαναλέω, είχα εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εμπλοκή με την έκδοση της άδειας αυτής; Όχι. Δεν με πιστεύετε; Δικαίωμά σας, βάλτε τους ρεπόρτερ να πάρουν στην Πολιτική Προστασία και να το ψάξουν. Δεν είχα καμία σχέση.

Όταν πληροφορήθηκα ότι η οικογένεια θα έκανε την βάφτιση για την οποία με είχαν καλέσει να είμαι νονός και τους ευχαριστώ και ότι είχαν εξασφαλίσει άδεια λόγω οικογενειακών λόγω, παρευρέθηκα στην βάφτιση. Και απόδειξη ότι δεν έκανα κάτι παράνομο, ήταν οτι εγώ έκανα την ανάρτηση

Σε κάποιο σημείο μπήκε στη συζήτηση ο Δημήτρης Κουφοντίνας μαζί με την επίθεση στη θρησκεία μας:

«Δηλαδή αν έπαιρνα μία κολυμβήθρα και πήγαινα σε μία διαδήλωση υπέρ του Κουφοντίνα και κάναμε τα βαφτίσια μέσα στην διαδήλωση, θα επιτρεπόταν. Γιατί εδώ θα τρελαθούμε. Ποια είναι η βάση για την απαγόρευση των βαφτίσεων στην υπερκόκκινη περιοχή. Για ποιο λόγο τις απαγορεύουμε;

Είμαστε κατά της θρησκείας; Θέλουμε να παραβιάσουμε το δικαίωμα της λατρείας ή επικαλούμαστε την δημόσια υγεία; Δεν είναι το δεύτερο. Μπορούμε να μου εξηγήσει κάποιος πως ανησυχεί για την διάδοση του κορονοϊού σε μία εκκλησία με 6 άτομα, ενώ ταυτόχρονα να καλεί σε συγκέντρωση υπέρ του Κουφοντίνα και κατά της αστυνομικής βίας. Δηλαδή κολλάς στο ένα και δεν κολλάς στο άλλο.»

Tέλος, είπε ότι προσπάθησε να πληρώσει πρόστιμο, αλλά δεν τον άφησαν επειδή είναι νόμιμος:

«Αν μπορούσα να πληρώσω πρόστιμο, θα προτιμούσα να πάω να πληρώσω το πρόστιμο. Δεν μπορώ να πληρώσω πρόστιμο γιατί επικοινωνώντας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας μου είπαν είστε νόμιμος. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε…»

Κάπως έτσι είναι η φάση:

Nick Manolas

Best of internet