Quantcast
POLITIX

Όλα τα σκηνικά από το βράδυ που η Νέα Σμύρνη έγινε πρώτα εμπόλεμη και μετά κατεχόμενη ζώνη

Πως μέσα σε 48 ώρες και κάτι ένα Αθηναϊκό προάστιο ζει διαδοχικά καταστάσεις Τουρκίας και καταστάσεις Ιράκ


THE NEWSROOM · 10 Μαρτίου 2021

Ας ξεκινήσουμε πάλι ανάποδα. Μετά τα γεγονότα που σχεδόν σίγουρα όλες και όλοι γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε για ένα σύντομο διάγγελμα όπου είπε τα εξής:

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.  Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.»

Η αλήθεια είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, τα πράγματα μέχρι χτες ήταν πιο ντεμί. Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης πρόλαβε να κάνει retweet ένα hoax το οποίο θα έκανε ακόμη και την Ελεύθερη Ώρα να κοκκινίσει:

Να πούμε εδώ ότι όταν του υποδείχθηκε, τη διέγραψε και το δήλωσε. Από την άλλη, κάτι τέτοια μικροπράγματα μας βάζουν σε υποψίες ότι τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης ενδέχεται να μην έχουν καταλάβει πόση κοινωνική ένταση παίζει εκεί έξω. Η οποία παράγεται από πολλούς παράγοντες (κάπου υπάρχει ένα έξυπνο lockdown χωρίς έξυπνο τέλος και μια οικονομία που περνάει μεγάλα ζόρια), αλλά ειδικά τις τελευταίες μέρες, έχει ενταθεί λόγω περιστατικών όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη.

Το ότι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος αποφασίζει έτσι χαλαρά να χαράξει δική του πορεία στο Twitter, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει έστω τυπικά αποδεχτεί την ακρότητα του περιστατικού της Κυριακής και έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει εις βάθος διερεύνηση, εμάς δε μπορούμε να πούμε ότι μας καθησυχάζει ακριβώς, παρότι είναι ακριβώς η ύλη του site μας. Να πούμε εδώ ότι ο αστυνομικός που ξυλοκόπησε τον 29χρονο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όπως και να’ χει, χτες χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνία της Αθήνα γέμισαν την πλατεία της Νέας Σμύρνης για να σταθούν ενάντια στην ανεξέλεγκτη πλέον αστυνομική βία.



Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συγκεκριμένη συγκέντρωση (το πολιτικό πτώμα του οποίου είναι συζητήσιμο αν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συγκέντρωση σε ταξί), στη χτεσινή κινητοποιούσαν πολλοί σύλλογοι εργαζομένων και μαζικοί φορείς. Για παράδειγμα, ένας από τους πρώτους που κάλεσαν ήταν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο φυσικά δεν ήταν η μόνη πολιτική τάση που εκπροσωπούνταν εκεί, οργανωμένη ή όχι.

Αν μη τι άλλο, σε αυτές τις συνθήκες, μία τόσο μαζική για τα ελληνικά δεδομένα συγκέντρωση δε μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτική. 16 ώρες μετά, είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς πλάνα από την ειρηνική συγκέντρωση διότι το focus των ΜΜΕ στράφηκε στις συγκρούσεις που ακολούθησαν. Ένα πλήθος διαδηλωτών, πολύ μικρότερο ασφαλώς από τον όγκο που εκδήλωσε μόνο ειρηνικές διαθέσεις, χτυπήθηκε επίμονα και για ώρα με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο πιο χαρακτηριστικό επεισόδιο των οδομαχιών, ένας άτυχος αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ τραβήχτηκε από το μηχανάκι που επέβαινε και ξυλοκοπήθηκε αβοήθητος στο έδαφος για αρκετή ώρα. Μετά από αρκετή ώρα, διακομίστηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου εξακριβώθηκε ότι η αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη ήταν καθαρή και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Αν υπάρχει έστω ένας άνθρωπος εκεί έξω που θεωρεί ότι τα πράγματα δεν ήταν αρκετά βίαια ως εκείνη τη στιγμή, σίγουρα θα αλλάξει γνώμη με τη συνέχεια. Μέσα στο χάος των συγκρούσεων, αστυνομικοί της ίδιας μονάδας προκάλεσαν την οργή των συναδέλφων τους όταν άρχισαν να πετάνε χειροβομβίδες κρότου λάμψης πολύ κοντά στον πεσμένο στο έδαφος αστυνομικό και στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα πήραν την κατιούσα. Αστυνομικοί από την ομάδα ΔΡΑΣΗ και από άλλες μονάδες άρχισαν να σαρώνουν για ώρες την περιοχή ψάχνοντας τους πρωταγωνιστές της επίθεσης. Φυσικά, το να εντοπίσεις κάποιους με καλυμμένα χαρακτηριστικά που ανακατεύθηκαν σε μια τέτοια αναμπουμπούλα τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στη Νέα Σμύρνη με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, μόνο με έναν τρόπο να γίνει: Με την αναζήτηση ανθρώπων που έχουν το κατάλληλο προφίλ, δηλαδή με την προσαγωγή/σύλληψη νέων ανδρών (αλλά και όχι μόνο) που κυκλοφορούσαν στα πέριξ.

Διότι αυτό ακριβώς γινόταν για ώρες στα στενά της Νέας Σμύρνης, με εξαιρετικά σκληρό τρόπο. Για παράδειγμα, σε αυτό το περιστατικό μπορούμε από δύο γωνίες (διακρίνονται τα σκαλάκια και το φως της βιτρίνας) να εξακριβώσουμε ότι ένας αστυνομικός έριξε με τάκλιν ένα νεαρό άτομο, ίσως κοπέλα, στο πάτωμα και ένας άλλος έτρεξε και την κλώτσησε πεσμένη κάτω με όλη του τη δύναμη.

Δεν είναι καν εμφανές αν την κυνηγούσαν από νωρίτερα ή αν αυτοσχεδίασαν. Όταν σηκώνεται, το ξύλο συνεχίζεται.


Αν κρίνουμε βέβαια από τον τρόπο που μιλούσαν μεταξύ τους, θα μπορούσαμε εύκολα να πιστέψουμε ότι ήθελαν παράλληλα να βγάλουν και το άχτι τους για την επίθεση στον 27χρονο αστυνομικό. Για παράδειγμα, κάμερα κατέγραψε επικεφαλής αστυνομικό της ομάδας να φωνάζει σαφώς «ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ» – για τα δικά μας αυτιά δεν είναι ξεκάθαρο αν λέει θα «θα τον ΣΚΟΤΩΣΟΥΝΕ» (αναφερόμενος στον συνάδελφό του) ή «ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ» (αναφερόμενος στους διαδηλωτές).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαθέσεις είναι σαφείς.

Ξυλοδαρμό υπέστη κι ένας άλλος πολίτης, αυτή τη φορά μέσα σε ένα κατάστημα. Εκεί, μπορούμε από μακριά να διακρίνουμε αστυνομικούς να τον γρονθοκοπούν ξανά και ξανά για ώρα, πέρα από κάθε λογική βίας πάνω στη σύλληψη:

Ένα άλλο περιστατικό εξωφρενικής βίας είναι αυτό όπου ένα μηχανάκι της ΔΡΑΣΗ πέφτει στην ψύχρα πάνω σε ένα άτομο που απλά στεκόταν στο πεζοδρόμιο:

Άλλος ένας ξυλοδαρμός διαρκείας πάνω σε σύλληψη:

Κι ένας ακόμη:

Η γειτονιά παρακολουθεί σοκαρισμένη:

Σε ένα από τα πιο απίστευτα σκηνικά που συνέβησαν χτες, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να δέρνουν έναν πολίτη και μετά να πλακώνονται μεταξύ τους, λογικά πάνω στη διαφωνία για τον χειρισμό της κατάστασης:

Η συμπεριφορά των αστυνομικών δεν φάνηκε μόνο στις προσαγωγές και στις συλλήψεις. Σε ένα άλλο σημείο, αστυνομικός με μηχανή έπεσε πάνω στους συναδέλφους τους και σε συγκεντρωμένους δημοσιογράφους:

Στο ίδιο περιστατικό, άνδρας της ΔΡΑΣΗ φαίνεται να χαστουκίζει μία παρευρισκόμενη γυναίκα:

Ένα ακόμη σκηνικό που χρειάζεται διερεύνηση είναι αυτό. Εκεί, μπορούμε να διακρίνουμε έναν αστυνομικό ανεβασμένο στη μηχανή να κρατά στο χέρι  κάτι που θα μπορούσε να είναι πιστόλι:


Ένα πρόβλημα βέβαια αυτή την περίοδο είναι ότι δεν είναι κι εύκολο να εμπιστευθεί κανείς τις διαψεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως και να’ χει, μια συγκεκριμένη χθεσινή φράση του πρωθυπουργού μπορεί να βγει από τώρα στη σύνταξη:

«Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.»

Από τις 27 χτεσινές προσαγωγές, 16 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία με βαριές κατηγορίες – μεταξύ άλλων, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία. Να πούμε εδώ ότι ακόμη και κάποια κανάλια ανέλαβαν αστυνομικό ρόλο.

Για παράδειγμα, ο ΣΚΑΪ έκλεισε την Λιάνα Κανέλλη από το πάνελ επειδή η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο βίντεο με το «ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ» (να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε καταδικάσει απερίφραστα από την πλευρά της τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού, το οποίο μάλιστα ήταν κάτι που της ζητήθηκε). Ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει (!) η ύπαρξη του βίντεο, διότι η βουλευτής δε μπορεί να μιλά έτσι (!).

Όπως είπε:

«Δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε έτσι, δεν μας ενδιαφέρει τι λέει το βίντεο, εσείς δεν μπορεί να μιλάτε έτσι.»

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ δήλωσε ότι από και πέρα μποϊκοτάρει τον ΣΚΑΪ:

Η δε Τατιάνα Στεφανίδου χειρίστηκε το θέμα με τη χαρακτηριστική ευαισθησία που τη διακρίνει:

Μέσα σε όλο αυτό το λουτρό βίας, υπήρξε και μία αληθινά Monty Python στιγμή, με πρωταγωνιστές κι εδώ τους δίτροχους της ΕΛΑΣ:

Το κόνσεπτ «αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία» είναι εξαιρετική ιδέα γενικά, η εφαρμογή του θα μπορούσε να βγει ακόμη ακόμη καλύτερη.  Εκτός κι αν το τιμόνι στην πράξη το κρατούν ακόμη άνθρωποι αυτή της νοοτροπίας:

Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς τα πράγματα θέλουν ακόμη πολλή δουλειά.

Best of internet