Quantcast
POLITIX

Gamestop: Πως η Wall Street έφαγε πακέτο από το ΤΣΙΛΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του Reddit

Όταν ένας στρατός μικροεπενδυτών από το Reddit τα βάζει με τα τεράστια funds και έστω για λίγο, βγαίνει νικητής


THE NEWSROOM · 29 Ιανουαρίου 2021

H Wall Street και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια είναι η απόλυτη παιδική χαρά για τους επαγγελματίες διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων ή πιο απλά τζογαδόρους των hedge funds, μέχρι που σταματάνε να είναι. Όπως φάνηκε αυτές τις μέρες, η άγρια ομορφιά του να αγοράζεις και να πουλάς μετοχές σαν μάρκες σε καζίνο εξαφανίζεται απότομα άμα αρχίζεις να χάνεις. Πόσο μάλλον, αν χάνεις επειδή στην έπεσαν εκατομμύρια τυπάκια από τη μεγάλη χρηματιστηριακή του Ίντερνετ σχολή.

Τι έχει συμβεί όμως; Μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών Gamestop δεν πήγαινε καθόλου καλά οικονομικά λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο (τον Δεκέμβριο έκλεισαν κάμποσα καταστήματά της), οπότε μία σειρά από hedge funds ετοιμάστηκαν να επενδύσουν στην πτώση της. Καλά ακούσατε: Πρόκειται για την πρακτική του σορταρίσματος (short selling ή shorting), όπου μέσω μίας διαδικασίας δανεισμού μετοχών, οι επενδυτές ποντάρουν ότι η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας θα πέσει. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μία τακτική που κάμποση σχέση έχει με το ρίσκο.

Το shorting δουλεύει ως εξής: Αν κάποιοι εκτιμούν ότι η τιμή μιας μετοχής θα πέσει, επειδή η αντίστοιχη εταιρεία πηγαίνει κατά διαόλου, τότε σπεύδουν να δανειστούν μετοχές της για ένα μικρό αντίτιμο και στη συνέχεια να τις πουλήσουν. Ας πούμε ότι η τρέχουσα τιμή είναι πχ 10 δολάρια. Φυσικά, σε κάποιο προσυμφωνημένο χρονικό σημείο πρέπει να τις επιστρέψουν. Αν όμως εκείνη τη στιγμή η τιμή έχει πέσει πχ στα 5 δολάρια, τότε μπορούν να την ξαναγοράσουν σε μία τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που την αγόρασαν και να την επιστρέψουν σαν κύριοι.

Ναι, κι εμείς τώρα τα μάθαμε:

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η γνώμη κάποιου για την ίδια την πρακτική (πολλοί πιστεύουν ότι ωθεί στο γκρεμό πολλές εταιρείες που μπορεί να τη σκαπούλαραν κι ότι μεταχειρίζεται τις μετοχές τους κερδοσκοπικά και μόνο, ενώ έχει ενίοτε απαγορευτεί ή περιοριστεί από αρκετές χώρες του κόσμου) πρόκειται για ένα παιχνίδι μεγάλου ρίσκου για μεγάλα κέρδη. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που την ξέρουν πολύ καλά τα στελέχη και οι CEO των hedge funds. Απλά αυτή τη φορά, κάποιοι έτυχε να θελήσουν να χαλάσουν το παιχνίδι, και αυτοί οι κάποιοι είναι πολλοί.

Τις τελευταίες μέρες, εκατομμύρια μικροεπενδυτές συντονίστηκαν μέσω του subreddit wallstreetbets με σκοπό να πραγματοποιήσουν μία μαζική, μαζικότατη αγορά (herd buying) μετοχών της GameStop. Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια τους πέτυχε: Η κίνηση των τόσων αγοραστών προκάλεσε ραγδαία άνοδο της αξίας της μετοχής, με αποτέλεσμα την Τετάρτη η τιμή της να έχει φτάσει τα 300 δολάρια, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν μόλις 19 δολάρια.

Η εκστρατεία στόχευσε κι άλλες μετοχές, όμως η περίπτωση της GameStop ήταν η πιο χαρακτηριστική.

Κάποια στιγμή, η τιμή της μετοχής της είχε φτάσει να είναι πιο πάνω από της Apple, της Microsoft και της Facebook:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλουσιότερος τρόμπας και τρομπέστερος (!) πλούσιος του κόσμου, Έλον Μασκ, βρήκε την όλη φάση πάρα πολύ διασκεδαστική και την πόσταρε στο Twitter. Η κίνησή του έσπρωξε τις τιμές ακόμη ψηλότερα:

Είναι μία τελείως αλλόκοτη εποχή:

Η κόντρα μεταξύ των θεσμικών επενδυτών των μικροεπενδυτών που αγόραζαν μετοχές μέσω της εφαρμογής (!) συναλλαγών Robinhood και άλλων αντίστοιχων προκάλεσε τρομερό πονοκέφαλο στους πρώτους. Είναι ενδεικτικό ότι το hedge fund Melvin Capital Management, ένα από τα πιο αποδοτικά της Wall Street, έχασε πάνω από 3,75 δις δολάρια τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου και για να ρεφάρει αναγκάστηκε να δανειστεί 2,75 δις $ από δύο ανταγωνιστές του.

Ενδεικτικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του fund χρειάστηκε να τονίσει ότι, παρά τα όσα γράφονται στα social media, η εταιρεία του δε χρεωκοπεί:

«Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πτώχευση του Melvin Capital είναι κατηγορηματικά ψευδείς.»

Την ίδια πίκρα ένιωσαν κι άλλοι αντίστοιχοι παίχτες της Wall Street. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πάρθηκαν και λίγα μέτρα για αν σταματήσει η λαίλαπα: Η πίεση των θεσμικών επενδυτών οδήγησε την εφαρμογή Robinhood να απαγορεύσει την αγοραπωλησία των προαναφερθέντων μετοχών. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά, εξαιρετικά άδικο, με αποτέλεσμα αρκετά μέλη των δύο Βουλών των ΗΠΑ (κυρίως Δημοκρατικοί, αλλά και και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι) να δηλώσουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να εξεταστεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Γιατί έγιναν όμως όλα αυτά; Για το χάος, για πλάκα, αλλά και για να αποκαλυφθεί δημόσια ότι η ελεύθερη αγορά δεν είναι το ίδιο ελεύθερη και ίση για όλους.

Μάλλον στην άκαρδη εποχή που ζούμε, κανένας δε λυπάται τα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων hedge funds και αυτούς που βγάζουν ένα σωρό λεφτά από αυτά.

 

Best of internet