Quantcast
POLITIX

Η ΕΛΑΣ ψάχνεται να μπει στο Viber και να τσεκάρει τα stickers μας (και όχι μόνο)

Για ηλεκτρονικά εργαλεία που θα της δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συνομιλίες μας φαίνεται πως ενδιαφέρεται το ελληνικό κράτος


Κώστας Αρβανίτης · 16 Δεκεμβρίου 2019

Περίεργη για το τι αυτοκόλλητα στέλνετε στους φίλους σας στο Viber (και πιθανώς και για μερικά ακόμη πράγματα) φαίνεται πως είναι η ΕΛΑΣ. Είναι τόσο περίεργη μάλιστα που αποφάσισε να αποκτήσει τη δυνατότητα να το τσεκάρει χωρίς να σας ρωτήσει – πιθανώς μάλιστα χωρίς να ρωτήσει καν την ίδια την εταιρεία στην οποία ανήκει το πασίγνωστο messaging app.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ο αγαθός αυτός στόχος θα επιτευχθεί με την προμήθεια ειδικών (και ακριβών) συστημάτων που προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Τα συστήματα αυτά, τα οποία ενδιαφέρουν τόσο την ΕΛΑΣ όσο και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την ΕΥΠ, θα δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές να παρακολουθούν τις συνομιλίες ατόμων που θεωρούν ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή το οργανωμένο έγκλημα.

Εκτός από το Viber, οι αρχές φαίνεται πως ενδιαφέρονται και για άλλα messaging apps όπως το WhatsApp, το Telegram, το Signal κλπ. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν στελέχη της ΕΥΠ παραβρέθηκαν στην επίδειξη λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάμποσα κράτη (μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία) έχουν αποκτήσει ήδη τέτοια συστήματα.

Οι νέες τεχνολογίες που δημιουργούν πολύ κακό πρόβλημα στις αρχές

 

Το ενδιαφέρον για τέτοιες λύσεις δεν έχει πέσει από το πουθενά, φυσικά: Προκύπτει από τις διαφορετικές προσεγγίσεις των αδιάκριτων αρχών και των εταιρειών που κατέχουν τα messaging apps, οι οποίες έχουν πάρει μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών τους. Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται η τεχνολογία κρυπτογράφησης που λέγεται end-to-end encryption. Το concept ότι είναι ότι το μήνυμα κρυπτογραφείται με αλγοριθμικά κλειδιά που μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης διαθέτουν.

Εκτός ότι η τεχνολογία αυτή είναι πολύ δύσκολο να “σπάσει” από τους χάκερς που ανήκουν σε μία κυβέρνηση ή δουλεύουν για λογαριασμό της, είναι εκ φύσεως ασύμβατη με τις επιδιώξεις των διωκτικών αρχών, καθώς τις αφήνει χωρίς τη δυνατότητα να παρέχουν δεδομένα στις μυστικές υπηρεσίες, ακόμη κι αν συμφωνήσουν ή υποχρεωθούν να το κάνουν μέσω δικαστικών ενταλμάτων (κάτι που φυσικά έχουν κάνει στο παρελθόν). Αν η εταιρεία που συλλέγει τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αποκρυπτογραφήσει, διότι δεν έχει το κλειδί, τότε δεν μπορεί και να τα δώσει σε όποιον τα ζητήσει.

Γιατί οι εταιρείες πιστεύουν στο too much information;

Η τάση προς την ενίσχυση της ιδιωτικότητας είναι γενική: Πριν ελάχιστες μέρες το Facebook ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, λόγω της απόφασης του κολοσσού των social media να εφαρμόσει κρυπτογραφημένη ενημέρωση σε όλα τα app του. Σε αυτή προστίθενται και άλλα μέτρα, όπως τα ειδικά μυστικά chat που πρόσθεσε πρόσφατα το Viber, τα οποία δεν κρατούν καν logs των συζητήσεων.

Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται προφανώς να καλύψουν τρομοκράτες, δίκτυα παιδόφιλων, εμπόρους ναρκωτικών ή το περίεργο παρεάκι που έχετε στήσει με τους φίλους σας για να ανταλλάζετε σπάνιες φωτογραφίες της Κατερίνας Γιουλάκη. Ενδιαφέρονται αφενός να κρατήσουν τα κράτη μακριά από τις δουλειές τους και αφετέρου να προστατέψουν τα δισεκατομμύρια των πελατών τους από χάκερς που μπορεί απλά να θέλουν να κλέψουν φωτογραφίες, στοιχεία για πιστωτικές κάρτες ή άλλα σημαντικά data.

Θα μπορούσατε εδώ να πείτε ότι «δηλαδή η Facebook που έχει πουλήσει τα δεδομένα μας σε όποιον κατοικεί στον πλανήτη Γη θέλει να μας προστατέψει; ΡΕ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΡΕ;» και θα ήταν πολύ λογικό. Το θέμα είναι πιο απλό: Αν η Facebook ή η Apple δεν μπορεί να βοηθήσει τις εισαγγελίες και τις αστυνομίες τότε δε θα το κάνει και άρα θα γλιτώσει από πάρα πολύ κόπο και τρεξίματα με το νόμο.

Το ψηφιακό μακρύ χέρι του νόμου

Το μπαλάκι πάει λοιπόν στις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες ήδη ψάχνονται με παιχνίδια που παρακάμπτουν την άρνηση των εταιρειών να συνεργαστούν. Όπως το σχεδιασμένο από μία ισραηλινή εταιρεία σύστημα Pegasus, το οποίο σπάει το λογισμικό της Apple και την κρυπτογράφησή του. Το λογισμικό αυτό, του οποίου οι πωλήσεις ρυθμίζονται από την ίδια την κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει ήδη πουληθεί σε μεγάλες μυστικές υπηρεσίες, όπως αυτής της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους πολέμιούς του όμως, έχει ήδη καταφέρει να οδηγήσει στην δολοφονία και στον τεμαχισμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από τις αρχές της πατρίδας του,.

Εμείς θα κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας προς το παρόν για το αν η ΕΛΑΣ που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε είναι έτοιμη να ζήσει το Matrix. Από την άλλη, από την υπηρεσία που μας έδωσε έναν πολεμιστή του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως ο  Μανώλης Σφακιανάκης τα πάντα μπορείς να ελπίζεις.

Βασικά άκυρο, γράψτε λάθος, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ:

Best of internet