Quantcast
POLITIX

Γιατί το Άγιο Φως προφανώς ανάβει με αναπτήρα και κανείς δεν θα ‘πρεπε να νοιάζεται

Το συμπέρασμα για το ανύπαρκτο θαύμα είναι η πιο μέτρια αποκάλυψη της πρόσφατης ιστορίας της χώρας


Δεν υπάρχει κάπου ένα meme που είναι ιδανικό για μέτριες αποκαλύψεις; Ένα με τον Morpheus από το Matrix; Ας δοκιμάσουμε μία τέτοια:

Το ιδανικό μοτίβο αντίδρασης σε κάτι τέτοιο είναι το εξής:

 

 

Όλες αυτές οι αντιδράσεις, αγαπητές φίλες και φίλοι, δεν είναι αρκετές για να αναδείξουν το μέγεθος της δικής μας κατάπληξης μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη φύση του Άγιου Φωτός του Πάσχα, αυτού που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς. Όχι επειδή μάθαμε ότι το Άγιο Φως δεν παίρνει μπρος (όπως η τουρμπίνα του Rono MC) μετά από παρέμβαση κάποιου Charizard Χερουβείμ.

Αλλά για το ότι μπορεί να είναι είδηση το 2019 κάτι τέτοιο, αν η διάσταση αυτή δίνει σοβαρό potential σε άλλες σημαντικές ανακαλύψεις, όπως πχ ότι η Γη μας δεν έχει σχήμα τορτίγιας. Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η βαρύτητα της συγκεκριμένης είδησης, δεν έχει να κάνει με τη βαρύτητα της  βαριάς άγιας τουριστικής βιομηχανίας του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ με κοινή διοργάνωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων (Ελληνορθόδοξου) και του Αρμένιου Πατριάρχη, αλλά και του Ισραηλινού κράτους που ελέγχει τη φάση.

Δηλαδή μπορεί να είστε σίγουροι ότι δεν είναι έτσι:

Ούτε έτσι είναι τα πράγματα:

Πρόκειται για τσίρκο φυσικά, αλλά για σημαντικό τσίρκο, καθώς προσελκύει ικανό αριθμό τουριστών – προσκυνητών που ψήνονται για θαυματουργικές εμπειρίες ή για #miracle στην τοποθεσία Πανάγιος Τάφος, όπως πολύ πιθανόν να μπορούμε να χαζέψουμε σε κάποιο θεοσεβούμενο Instagram. Αυτό είναι το στόρι με τα ίδια χαρακτηριστικά εδώ και κάποιους αιώνες, με την όλη φάση να έχει καταφέρει να εκνευρίσει μέχρι και τον Αδαμάντιο Κοράη, ο οποίος ομολογουμένως δε φαίνεται και τύπος που εκνευρίζεται εύκολα.

Αυτές είναι οι θρησκείες του κόσμου, στην καλύτερη περίπτωση σκέτο πίστευε (με αλλεργία στο ερεύνα), στη χειρότερη από κάστανα στο Αγρίνιο μέχρι πολύ πιο hardcore σκηνικά. Και βέβαια από την άλλη αυτά είναι και τα κράτη του κόσμου, όπως το δικό μας που κάποια στιγμή στην πρόσφατη ιστορία του αποφάσισε επί ΠΑΣΟΚ να κάνει τον ταρίφα του Άγιου Φωτός, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροπλάνο για να το πάρουν οι πιστοί. Είναι ενθαρρυντικό το ότι πλέον οι πιστοί έχουν πρόσβαση στο Άγιο Φως μετά από τόσους αιώνες που έπρεπε να ανάβουν μόνη τους την λαμπάδα με το τσακμάκι ή με τα κάρβουνα από το τζάκι (ή και τρίβοντας ξύλα, ποτέ δεν ξέρεις), όμως είναι άγνωστα όλα αυτά;

Ή έχουν γραφτεί εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες φορές από ένα σωρό ΜΜΕ στην Ελλάδα, τα οποία οποιαδήποτε θέση κι αν παίρνουν σε μια σειρά από ζητήματα, σε αυτό το θέμα αν μη τι άλλο δεν χαϊδεύουν κι άλλο το σκοταδισμό στη χώρα του Phylax και του προσκυνήματος σε γαμημένα κάστανα. Όπως μαθαίνουμε, ακόμη και ορθόδοξοι ιερείς, όπως ο Μέγας Πρωτοπρεσβυτέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιος Τσέτσης έχουν τονίσει εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται για θαύμα:

«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για “θαύματα” προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά “ουρανόθεν” για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. […] Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον…».

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. […] Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας. Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει “αυθεντικό ελληνικό Πάσχα”. Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο

Αν μάλιστα διαβάσουμε την επίσημη περιγραφή του Πατριαρχείου στην ιστοσελίδα του για την όλη φάση, θα ανακαλύψουμε ότι δεν αναφέρεται κάπου σε θαύμα, τουλάχιστον όχι πια. Προφανώς δεν έχουν βάλει disclaimer για το γεγονός, καθώς στο κάτω κάτω της αγίας γραφής γιατί να απογοητεύσεις τόσο κόσμο που ψήνεται με θαύματα και αφήνει και τον οβολό του, οπότε μένουν όλοι ευχαριστημένοι.

Που είχαμε μείνει; Α ναι, σκάει κάποια στιγμή ένα βίντεο, στα πλαίσια της διερεύνησης του μυστηρίου του Αγίου Φωτός, όπου πρώην executive του Πανάγιου Τάφου παραδέχεται εν μέσω ηχητικών εφέ τύπου Inception ότι το άναψε με τον αναπτήρα:

Το επτασφράγιστο μυστικό του Αγίου Φωτός. (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ). – Να το πούμε στην κάμερα;- Να το πούμε να το πούμε. Γιατί να μην το πούμε; Είναι ιστορική μαρτυρία και είναι η αλήθεια!(και το είπε)Είναι η πρώτη ιστορική μαρτυρία, από πρωταγωνιστή της Τελετής, που αποκαλύπτει τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός."– Το πώς ανάβει το Άγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα.– Το πώς ανάβει;– Αυτό δεν είναι θαύμα. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα. […] Δεν μπορούμε να λέμε ότι μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο ο εκάστοτε πατριάρχης και προσεύχεται και ανάβει η φλόγα μόνη της."(«ΛΥΤΡΩΣΗ – Περί του Αγίου Φωτός», σελ. 114-115. Εκδόσεις Εκκρεμές)

Gepostet von Δημήτρης Αλικάκος am Freitag, 15. März 2019

Ακολουθεί ένας ορυμαγδός από δημοσιεύματα, δικηγόρους του Πατριαρχείου, ανακοινώσεις του Πατριαρχείου, γενικά ένας χαμός. Όπως εδώ, πχ:

Μικρή σημασία έχει το ότι αντίστοιχες μαρτυρίες υπάρχουν από το 1965, αν ποτέ χρειαζόταν κανείς μαρτυρία ενάντια στα θαύματα για να σταματήσει να πιστεύει σε αυτά. Άρα αντίστοιχα τώρα μπορεί η έρευνα να ασχοληθεί με μια σειρά facts, όπως πχ ότι το προαναφερθέν κάστανο δεν προέρχεται από τον Κήπο της Εδέμ ή ότι ο αγιασμός των υδάτων στα Φώτα κάθε χρόνο δεν παράγει holy water που να κάνει +3 damage στους undead.

Έχουμε δουλίτσα μπροστά μας φίλες και φίλοι.

 

 

Best of internet