Quantcast
POLITIX

Είναι η κατάργηση της Net Neutrality το οριστικό τέλος της αθωότητας του Internet;

Η απορρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ίντερνετ χαρίζει το διαδίκτυο στις εταιρείες – κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών


Κώστας Αρβανίτης · 15 Δεκεμβρίου 2017

Μια καθοριστική απόφαση που αφορά το μέλλον του παγκόσμιου Ίντερνετ πάρθηκε χτες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ. Ανατρέποντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, το οποίο είχε γίνει γνωστό με την κωδικοποίηση “Net Neutrality”, η κυβέρνηση Τραμπ ανοίγει διάπλατα το διαδίκτυο για παρεμβάσεις που θα εξυπηρετούν μόνο την κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών – παρόχων (Internet Service Providers – ISPs).

Τα επιχειρήματα είναι πως το υπάρχον πλαίσιο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο και έχει μειώσει τις στρατηγικές επενδύσεις από τους παρόχους του κλάδου. Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία αυτής της πολιτικής;

Ελευθερία, ισότητα και διαφάνεια για όλους

Με δυο λόγια, η καθοριστική αλλαγή είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ σταματά πλέον να ρυθμίζει το ίντερνετ σαν είδος πρώτης ανάγκης, όπως το νερό. Οι πάροχοι – κολοσσοί υπηρεσιών Ίντερνετ (Comcast, Verizon, AT & T) στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον κατά βούληση να παρέχουν πιο αργές ταχύτητες σε όποιον δε μπορεί να τις πληρώσει ή στους ανταγωνιστές τους. Αν θες να μη χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία streaming του ISP, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξεις μια πολύ πιο αργή, καθώς ο πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει διαφορετικές ταχύτητες ανά ταρίφα, να παρεμποδίζει ή και να μπλοκάρει τους αντιπάλους τους.

Αυτό προοπτικά είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί για τους κολοσσούς των επικοινωνιών, καθώς η ελεύθερη πρόσβαση δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες να χρησιμοποιήσουν το Ίντερνετ ισότιμα για την προώθηση των προϊόντων, των ιδεών ή των απόψεών τους. Όσο οι κολοσσοί μάλιστα συγκροτούν ο καθένας και μια μεγαλύτερη σουίτα εμπορικών υπηρεσιών, τόσο ίσως ενισχυθεί η τάση ο καθένας να μετατρέψει το κομμάτι του διαδικτύου που εξυπηρετεί σε ένα ελεγχόμενο εταιρικό φέουδο.

Τις ανησυχίες αυτές καθόλου δεν ανακουφίζει το γεγονός ότι o Ajit Pai, πρόεδρος της FCC (και ηγέτης της Ρεπουμπλικάνικης πλειοψηφίας εκεί) είναι ο πρώην δικηγόρος μιας από τις τεράστιες εταιρείες ISP, της Verizon. H παρουσία ενός λομπίστα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην ηγεσία ενός θεσμικού οργάνου, ο οποίος μάλιστα πρωτοστατεί στην κατάργηση της προστασίας των καταναλωτών από το ενδεχόμενο φούσκωμα των τιμών και τη λογοκρισία του περιεχομένου, δείχνει ότι υπάρχει σαφής πρόθεση η όψη του Ίντερνετ να αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο.

Μια πολύπλευρη κοινότητα στην αντεπίθεση

Αντίθετοι σε αυτή την κίνηση δεν είναι μόνο κάποιοι βγαλμένοι από το Mr. Robot ελευθεριακοί ιδεολόγοι της κοινοκτημοσύνης στο Ίντερνετ (όσο κουλ κι αν ακούγεται αυτό εδώ που τα λέμε). Την αρχή έκαναν τα δύο μέλη της επιτροπής που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, δημοσιεύοντας αμέτρητα γράμματα προς την FCC τα οποία ζητούν τη διατήρηση της Net Neutrality, ενώ και πολλοί γερουσιαστές και γενικοί εισαγγελείς που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν δικαστικά τις εξελίξεις ή και να αντικαταστήσουν την απόφαση της FCC με ένα νέο νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί εδώ πως κάτι τέτοιο δεν είναι απλό καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ ελέγχουν τόσο τις δύο βουλές (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, από μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Αmazon, το Reddit και το Netflix μέχρι tech δημοσιογράφους, φορείς για την προστασία στην πρόσβαση και τα δικαιώματα και πολίτες, όλοι εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους προς την απόφαση της FCC.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, καθώς το μέχρι τώρα νομικό πλαίσιο αναγνώριζε το δικαίωμα στο ελεύθερο Ίντερνετ σαν μια όψη της ελεύθερης αγοράς. Κάτι που oμολογουμένως περιέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς κάποιοι από τους κολοσσούς του σήμερα όπως το Facebook και το προαναφερθέν Netflix αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν σε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, κάτι το οποίο θα είναι πολύ πιο δύσκολο με την απορρύθμιση της πρόσβασης.

Το οριστικό τέλος του Ίντερνετ που γνωρίζουμε;

Η αλήθεια είναι ότι η ζοφερή, δυστοπική προοπτική απέχει ακόμη αρκετά καθώς σε πρώτη φάση οι πάροχοι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν την κυριαρχία με το καραμανλικό δόγμα “σεμνά και ταπεινά”, ενώ και οι οπαδοί της Ne Neutrality θα προσπαθήσουν να αναιρέσουν την απόφαση που πάρθηκε, με αποτέλεσμα να μη δούμε ριζικές αλλαγές σύντομα.

Το σίγουρο όμως είναι το 2017, οι αθώες πρώτες μέρες των ανεξερεύνητων τόπων και των ιδεαλιστικών κοινοβιακών κοινοτήτων του διαδικτύου φαίνονται να ξεμακραίνουν όλο και περισσότερο.

Best of internet