Quantcast
POLITIX

Έλληνες αναρχικοί πήραν τα όπλα και πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία

Μαχητές από την Ελλάδα έχουν βρεθεί κι αυτοί στις τάξεις των διεθνών εθελοντών που στο πλευρό των Κούρδων δίνουν τη μάχη εναντίον του ΙSIS


felix · 26 Μαΐου 2017

Ο αγώνας των Κούρδων της Συρίας για αυτονομία για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος έχει γίνει ήδη διάσημος σε όλο τον κόσμο από την εποχή της ηρωικής άμυνας στην πόλη Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία. Εκτός από Κούρδους της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν, ο αγώνας των σύριων Κούρδων και οι σοσιαλιστικές, φεμινιστικές και ελευθεριακές αντιλήψεις τους έχουν προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ξένων εθελοντών.

Από αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό σπεύδει στο πλευρό των Κούρδων για να βοηθήσει από μάχιμα ή βοηθητικά πόστα ωθούμενο από τις δικές του αναρχικές ή αριστερές αντιλήψεις. Παραδείγματα είναι η συσπείρωση International Freedom Battalion, που αποτελείται από ομάδες όπως οι βρετανοί σοσιαλιστές εθελοντές Bob Crow Brigade  και δραστηριοποιείται στην κουρδική περιοχή της Βόρειας Συρίας, την οποία οι Κούρδοι ονομάζουν Ροζάβα (Δύση).

Δεδομένης της εγγύτητας της χώρας μας στη Συρία, την παράδοση αριστερών και αναρχικών οργανώσεων στην Ελλάδα και την έντονη παρουσία Τούρκων και Κούρδων αριστερών στη χώρα, ήταν επόμενο κάποια στιγμή να βρεθούν και έλληνες στη Ροζάβα. Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες που αποτελούν σοβαρή ένδειξη για την παρουσία τους εκεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» σε ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη, είναι έντονη πια η παρουσία ελλήνων αναρχικών στην περιοχή. Οι αναρχικοί φτάνουν στην περιοχή με σκοπό να πολεμήσουν το ISIS αφού εκπαιδευτούν στα όπλα και τις τακτικές μάχης από ντόπιους και άλλους και έχουν ιδρύσει και μια ομάδα, η οποία ονομάζεται Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης (RUIS).

Το ίδιο ρεπορτάζ δημοσίευσε φωτογραφίες μαχητών που φορούν στολές παραλλαγής και κουκούλες και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτές ρουκετών. Σε μία από αυτές υπάρχει πίσω τους ένα πανό που γράφει «Από τη Ροζάβα μέχρι την Αθήνα, τα απελευθερωμένα εδάφη του αγώνα θα ματώσετε για να τα πάρετε. Αλληλεγγύη στις καταλήψεις» ενώ σε μια άλλη ένα άλλο πανό που γράφει «Ούτε βήμα πίσω».

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο RUIS σε κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «οργανώθηκε από μία αφοσιωμένη ομάδα Ελλήνων. Εστειλαν μέλη να πολεμήσουν στη Ροζάβα αλλά επικεντρώθηκαν στα πρακτικά ζητήματα του αγώνα» . Η πιο επιφανής οργάνωση αναρχικών στη Ροζάβα είναι οι «Διεθνιστικές Επαναστατικές Λαϊκές Αντάρτικες Δυνάμεις» (IRPGF) και το πιο πάνω μήνυμα αλληλεγγύης στις καταλήψεις συνυπογράφεται από το RUIS και το IRPGF.

Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να παρακολουθούν το ζήτημα καθώς εκφράζεται η ανησυχία πως οι “ικανότητες” και η εμπειρία που απέκτησαν οι μαχητές στον πόλεμο κατά του ISIS μπορεί να χρησιμοποιηθούν μετά για άλλους σκοπούς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ένας μαχητής του IRPGF διατηρώντας την ανωνυμία του δήλωσε τα εξής:

Σε πρόσφατη συνέντευξή του μέλος του IRPGF, το οποίο δεν αναφέρει το όνομά του, εξηγεί τη διαφορετικότητα του αγώνα ενός αναρχικού που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος σε σχέση με έναν άλλον πολεμιστή:

«Η έμπνευση για τη δημιουργία του IRPGF οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όμως δύο από τους σημαντικότερους ήταν η έλλειψη αναρχικής παρουσίας στο έδαφος της Ροζάβα και η επιθυμία να εισάγουμε στο κίνημα κάτι που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε.

Ενα έδαφος ειδικά για τους αναρχικούς, για να ξεφύγουν από το κράτος, να εκπαιδευτούν στον ανταρτοπόλεμο και στο συμβατικό πόλεμο για τους δικούς τους ξεχωριστούς αγώνες όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους, και να αποκτήσουν εμπειρία πώς λειτουργεί μια επανάσταση σε κοινωνικό επίπεδο (…). Προφανώς εμπλεκόμαστε σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, οι στόχοι μας πάνε παραπέρα από το να τον νικήσουμε, να σταματήσουμε και να γυρίσουμε σπίτι.

Πράγματι, πολεμάμε το φασισμό με όποια μορφή και να εμφανίζεται, όμως το κάνουμε χτίζοντας επίσης αναρχικές υποδομές στην περιοχή, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν εδώ περισσότεροι αναρχικοί, να μάθουν και να προωθήσουν αναλόγως τους ξεχωριστούς τους αγώνες»

Το πείραμα της Ροζάνα, το οποίο σε κουλτούρα και τρόπο διακυβέρνησης διαφέρει πάρα πολύ από αυτό που συνηθίζει να βλέπει κανείς στη Μέση Ανατολή έχει τραβήξει τον ενδιαφέρον πάρα πολλών ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, η αλληλεγγύη αριστερών και αναρχικών είναι ένα διάλειμμα από τις ορδές ξένων τζιχαντιστών που είχαν καταφτάσει στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στο ISIS, την Al-Nusra και άλλες τέτοιες οργανώσεις.

(πηγή)

 

 

 

Best of internet