Quantcast
ORIGINALS

Ρέιβερς, μπουζουκόβιοι και φονικά σφηνάκια: 3 εκπληκτικά ντοκιμαντέρ-χρονομηχανή από τα Ελληνικά 90s

Πριν είκοσι ακριβώς χρόνια ο Αργύρης Ντινόπουλος ανακάλυψε κάποιον που βλεπει κύκλους – και πάρα πολλά ακομα


LUBEN CREW · 8 Μαΐου 2015

Λίγοι άνθρωποι μας συναρπάζουν εδώ στο Λούμπεν περισσότερο από τον Αργύρη Ντινόπουλο. Πότε με τον λυρικό, σοφό λογαριασμό του στο Twitter, πότε με την δραματική του έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια, ο Ντινό καταφέρνει πάντα να μας θυμίζει πως δεν έχει υπάρξει δεύτερος σαν αυτόν.

Η αλήθεια είναι όμως πως η δημοσιογραφική καριέρα του πρώην βουλευτή, καθώς περνάνε τα χρόνια, έχει αρχίσει να σβήνει στη λήθη. Όλοι θυμούνται βέβαια ότι στο Ντινόπουλο χρωστάμε έναν παραλίγο πόλεμο (με τις αρχιδιές που έκανε στα Ίμια) και τον Τάκη τον ρέιβερ (που έβλεπε κύκλους), αλλά πόσοι θυμούνται πως το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και, κατά συνέπεια, η ίδια η έννοια “Ελληνικό Δελτίο Ειδήσεων” πλάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από εκείνον;

 

capture image

 

Ο Ντινόπουλος ήταν από τους πρώτους σταρ ρεπόρτερ της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα – και από τους πρώτους που έκαναν τα πάντα για ένα εντυπωσιακό πλάνο και μια ακραία δήλωση από όσους τύχαινε να βρεθούν μπροστά στην κάμερά του.

Ως αποτέλεσμα, τα ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου από εκείνη την εποχή κρύβουν αμέτρητα διαμάντια ψυχεδελικά άκυρων ερωτήσεων, περίεργων 90s προσωπικοτήτων και σκηνικών που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά άλλου.

 

Yπάρχουν τρία συγκεκριμένα ημίωρα ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου τα οποία έπαιξαν στον αέρα του ΑΝΤ1 το 1995, στα οποία όλα τα παραπάνω υπάρχουν στον υπερθετικό βαθμό.

Πρόκειται για τα “Τραγούδια της Νύχτας”, που έμπαινε στα έγκατα των σκυλάδικων της εποχής, “Το Αλκοόλ”, που ξεσκέπαζε τη #1 απειλή εκείνης της εποχής (δηλαδή τα σφηνάκια) και το “Η Γενιά των Ρέηβερς”, τη δραματική ανταπόκριση του Άρτζι από την κόλαση των rave party.

Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, τα βίντεο εκείνα βλέπονται με το στόμα ανοιχτό και προσφέρουν μια κατακλυσμιαία δόση ατόφιας 90-ίλας, που όμοια της δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Τα είδαμε, ενθουσιαστήκαμε και παρακάτω σου μαζέψαμε τα μεγαλύτερα κειμήλια που κρυβουν.

 

 

Στην έφοδο του Αργύρη Ντινόπουλου στα σκυλάδικα της εποχής συναντάμε μορφάρες όπως ο Σταύρος Γιουλάκης, η Βίλη Καρλέ, ο Τερλέγκαρος με λιονταρίσιο μαλλί και δεκάδες ακόμα μπουζουκόβιους χαμένους στα έγκατα της Ελληνικής ιστορίας:

 

 

capture image10

 

 

capture image17

 

 

capture image23

 

 

capture image15

 

 

capture image11

 

 

capture image21

 

 

capture image20

 

 

capture image16

 

 

capture image13

 

 

capture image14

 

 

Επίσης έναν τραγουδιστή της εποχής να τα λέει έξω από τα δόντια:

 

 

Έναν γέρο-πορτιέρη να τα λέει ακόμα πιο έξω:

 

 

Τη Ματίνα να ξεσκεπάζει τη βρώμα και τη δυσωδία του χώρου:

 

 

Και τον τεράστιο Σπύρο Ζαγοραίο να τραγουδάει τον σεξιστικό ύμνο “Όλες Είσαστε Ίδιες” σε Ozzy Osbourne version:

 

 

 

 

Μετά την επιτυχία αυτού του ρεπορτάζ, ο Αργύρης Ντινόπουλος είπε να κινηθεί σε παρόμοιο μοτίβο, και στη δεύτερη εξόρμησή του στο Ελληνικό underground των μέσων της δεκαετίας του ’90 έχει ως κεντρικο θέμα το αλκόολ.

 

capture image5

 

 

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο δαιμόνιος Αργύρης αναδεικνύει μια κοινωνική μάστιγα με τον τρόπο που κάθε καλός ρεπόρτερ οφείλει: κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις στους κατάλληλους ανθρώπους.

 

 

 

 

 

 

Με αποκορύφωμα το παρακάτω:

 

 

 

Ατσαλωμένος με την εμπειρία των παραπάνω και σαν έτοιμος από καιρό να καβαλήσει το κύμα που παρέσυρε τα 90s, δηλαδή τη ρέιβ κουλτούρα, ο Αργύρης Ντινόπουλος ήταν έτοιμος για το Αριστούργημά του: το ρεπορτάζ για τους ρέιβερς.

 

capture image28

 

capture image30

 

capture image32

 

capture image27

 

capture image29

 

Σε αυτή την εκπληκτική, εντελώς κυριολεκτικά ανεπανάληπτη στιγμή της Ελληνικής δημοσιογραφίας ο ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 ξεμοναχιάζει κλασμένα 15χρονα για να τους πάρει όσο πιο δραματική ατάκα γίνεται – και βέβαια ένα συγκεκριμένο απόσπασμα αυτής της εξόρμησής του έχει γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορία:

 

 

Ο νεαρός ρέιβερ που πέρασε στη σφαίρα του θρύλου με το όνομα “Τάκης” είναι χωρίς αμφιβολία αυτό το εύρημα για το οποίο έτριβε περισσότερο τα χέρια του ο Αργύρης Ντινόπουλος όταν έβλεπε το υλικό στο μοντάζ.

 

Εκτός από το παραπάνω απόσπασμα, ο ρέιβερ σε άλλο σημειο του ρεπορτάζ εξηγεί τι του αρέσει:

 

 

… πώς βλέπει το μέλλον του:

 

 

… αλλά και πως ήταν, στην πραγματικότητα, το παρόν του:

 

 

Ένας δημοσιογράφος του σωρού μετά από αυτό θα έφευγε από το ρέιβ πάρτι να πάει για κανένα βρώμικο – όχι όμως ο Αργύρης ο Ντινόπουλος.

 

Επειδή οι απαντήσεις-διαμάντια του ρεπορτάζ δεν τελειώνουν στον Τάκη. Ω, πόσο δεν τελειώνουν:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

7

 

8

 

22

ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ

Best of internet