Quantcast
ORIGINALS

Στάχτη και Burberry: Όσα θα θυμόμαστε για πάντα από το Δεκέμβρη του 2008

15 μέρες γεμάτες μπάχαλα, μπάτσους και σουρεαλισμό


Κώστας Αρβανίτης · 6 Δεκεμβρίου 2017

Τα φοβερά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 μπορούν να γεμίσουν ολόκληρα βιβλία, όχι απλώς ένα ακόμη άρθρο. Ένας αστυνομικός δολοφονεί εν ψυχρώ ένα δεκαπεντάχρονο παιδί στην γνωστή απαγορευμένη ζώνη των Εξαρχείων και το τζίνι φεύγει για πάντα από το λυχνάρι: Πολλά πράγματα στην ελληνική κοινωνία δε θα είναι ποτέ πια τα ίδια.

Οι περίπου 15 μέρες συγκλονιστικών διαδηλώσεων, συγκρούσεων και ατελείωτων συζητήσεων για την αστυνομία, την καταστολή, τη βία, την αντιβία, το σύμπαν και τα πάντα αξίζουν σίγουρα μια αναφορά. Αυτά είναι μερικά βασικά σημεία:

Ο φανταστικός κόσμος των δελτίων ειδήσεων

Γιατί να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι γίνεται όταν μπορείς απλά να σερβίρεις τη δική σου πραγματικότητα;

6 Δεκέμβρη. 9 χρόνια πριν.

Posted by Ελληνικός Βόθρος on Mittwoch, 6. Dezember 2017

Από την πρώτη στιγμή οι γνωστοί άγνωστοι των ΜΜΕ (πχ ΣΚΑΪ, Μega, Alter κ.α.) αποφάσισαν πως έγιναν τα γεγονότα και ποια είναι η γραμμή που πρέπει να περάσει (ότι οι αστυνομικοί αμύνθηκαν σε επίθεση δηλαδή), είτε ήταν μονταρισμένα πλάνα είτε φανταστικές ιστορίες όπως η πυρκαγιά του κτηρίου της Ακαδημίας που συνέβη στο όνειρο κάποιων.

Αν χρειαζόταν κάποια αφετηρία για την απίστευτη δυσπιστία προς τα ΜΜΕ αλλά και τη δημοσιογραφία των πολιτών με το facebook, το twitter κτλ, μόλις είχε βρεθεί και το φαινόμενο θα ενισχυόταν τα επόμενα χρόνια.

Η παραίτηση του Σρέντιγκερ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας τολμηρός άνθρωπος, όπως φάνηκε και από τις τολμηρές του δηλώσεις για την επίθεση του Κασιδιάρη στην Κανέλλη που έγινε μπροστά του χρόνια μετά. Το 2008 που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης έπαιξε γραμμή “μεμονωμένο περιστατικό – εγώ απλά δουλεύω εδώ”, ακούστηκε πολλές φορές ότι παραιτείται χωρίς να το κάνει και στο τέλος δήλωσε παραίτηση γιατί θίχτηκε όταν του είπαν διάφοροι ότι δεν είναι αρκετά σκληρός. Τελικά ο Καραμανλής δεν τη δέχτηκε και όλα καλά. Αν η μετριότητα είχε όνομα θα τη λέγανε Πάκη.

Ας αναλάβει κάποιος τέλος πάντων

H ιστορική εφημερίδα του Γιωργάρα του Κουρή έβγαινε ακόμη τότε και εννοείται πως έκλεψε την παράσταση με ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο, όπου έγραφε ένα από αυτά τα πράγματα που μόνο ένας Κουρής μπορεί να γράψει.

Aυτό το όραμα πάντως των πολιτοφυλακών ή των κυανόκρανων του ΚΚΕ που θα επιβάλλουν την τάξη θα μας μείνει αξέχαστο.

Τα δακρυγόνα στην κηδεία

H κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα μείνει στην ιστορία επειδή η αστυνομία που ήταν παρούσα αποφάσισε προφανώς ότι οι παρευρισκόμενοι δεν κλαίνε αρκετά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πετάξει δακρυγόνα. Δεν έχει σημασία το πως και το γιατί.

Όχι χούντα, ένα έκτακτο στρατιωτικό καθεστώς βρε παιδιά

Κι όμως η εκδοχή του τιτάνα Κουρή ήταν καλύτερη από αυτά που έγραφαν άλλοι. Μόνο οι καθαρόαιμοι φασίστες φυσικά είπαν να κατέβει ο στρατός, οι υπόλοιποι απλά μίλησαν για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, “ειδικά μέτρα” και άλλα τέτοια. Το ενδεχόμενο αυτό τελικά δεν υλοποιήθηκε παρότι ακούστηκε αρκετά σύμφωνα και με καταγγελίες του Δικτύου Σπάρτακος, καθώς η κυβέρνηση απλά κατέβασε τα ΕΚΑΜ στο Σύνταγμα σε μια αποκριάτικης έμπνευσης κίνηση.

Kαι η χούντα πάντως για την τάξη τα έκανε όλα, μην ξεχνιόμαστε.

Η συναυλία στα Προπύλαια

Από τα άπειρα event αυτού του είδους που έχουν γίνει στη χώρα, η συναυλία ενάντια στην κρατική καταστολή που έγινε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη. Ποια άλλη συναυλία στο κάτω κάτω θα μπορούσε να έχει στο lineup της από τη Μαρίζα Κωχ  και τη Νατάσα Μποφίλιου μέχρι τους Deus Ex Machina και να κολλάνε όλοι;

Εννοείται φυσικά πως την παράσταση έκλεψε το reunion των Deus με το Σωτήρη Θεοχάρη των Αδιέξοδο σε ένα κομμάτι για ένα άλλο 15χρονο που σκότωσε η αστυνομία:

Μπάχαλα από την Αθήνα μέχρι την κάτω Ραχούλα Έβρου

Μπορεί να συμμετείχαν όλες οι ηλικίες, αλλά ο Δεκέμβρης ανήκε στους μαθητές. Από τα λύκεια του κέντρου μέχρι το γυμνάσιο στο τελευταίο χωριό, οι μαθητές διαδήλωσαν, έκαναν κατάληψη και πέταξαν πέτρες και νεράτζια σε αστυνομικά τμήματα. Σε πολλά χωριά η τελευταία πορεία είχε γίνει όταν μπήκαν οι αντάρτες στην Κατοχή.

Μαθητές του Πειραιά αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα της αστυνομίας

Ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές

Το ακριβώς αντίθετο από τον Πάκη Παυλόπουλο ήταν ο Αλέξης Κούγιας, η μηχανή δικηγορικής μούργας που δεν κωλώνει πουθενά, που άκουσε την υπόθεση του δύστυχου δολοφόνου Κορκονέα και αποφάσισε να τον βοηθήσει. Έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι του, κατάφερε να γίνει πανί των πράσινων οπαδών στο γήπεδο αλλά τελικά ο Κορκονέας καταδικάστηκε. Oh well.

Κάψτε τα Χριστούγεννα

H πιο κακόμοιρη γραμμή ενάντια στις διαδηλώσεις ήταν σίγουρα η φάση ότι όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν γιατί πλήττουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά, επειδή οπωσδήποτε αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο. Αυτό από τη μία δε συγκίνησε καθόλου τους διαδηλωτές, από την άλλη έκανε δημοφιλή συνθήματα όπως “τα χριστούγεννα ακυρώθηκαν, η παναγία έκανε έκτρωση”, αλλά και γραφιστικές παρεμβάσεις όπως αυτές:

Και φυσικά:

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο φλαμπέ

Η μόνη πυρκαγιά δέντρου που δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Πρώτον, ξεφορτωθήκαμε αυτό το φρικτό κατασκεύασμα από την πλατεία Συντάγματος.

Δεύτερον είχε το effect να βλέπουμε διμοιρίες ΜΑΤ να μένουν εκεί πέρα για να προστατέψουν το καινούριο δέντρο από τον οχτρό. Τι καλύτερο;

Το σίγουρο είναι πως τίποτε δεν ξεχνιέται.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

 

 

 

 

Best of internet