Quantcast
ORIGINALS

48 φωτογραφίες από τη θριαμβευτική υποδοχή της Αγίας Ελένης στο Αιγάλεω

Όμορφες εικόνες από την Σάντα Μπάρμπαρα


Ε-Ε-Έφτασε χτες το απόγευμα στο Αιγάλεω, το λείψανο της Αγίας Ελένης και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περίπου δυο χιλιάδες πιστούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελετουργικό παράδοσης-παραλαβής ήταν τουλάχιστον φαντασμαγορικό: Ελληνική αποστολή, μαζί με Κρητικούς και Πόντιους ντυμένους με παραδοσιακές στολές, άλλα και τον οπλισμό τους, ταξίδεψε αυθημερόν στη Βενετία, προκειμένου να παραλάβει το λείψανο. Μετά το αεροδρόμιο, η αποστολή επισκέφτηκε τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ιστορικό ναό της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το λοξό καμπαναριό.

Στη συνέχεια, η αποστολή κατευθύνθηκε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου και έγινε η τελετή παραλαβής του λειψάνου από τον Πατριάρχη Βενετίας. Εκεί παρευρίσκονταν Έλληνες από την Ιταλία αλλά και από βαλκανικά κράτη, ενώ κατά την τελετή ο μητροπολίτης Καισαριανής, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσέφερε δώρα στον Πατριάρχη και τον δήμαρχο της πόλης. Μετά, το λείψανο σκεπάστηκε και σχηματίστηκε πομπή. Οι συνοδικοί πατέρες έφεραν επ’ ώμου το ιερό λείψανο, ενώ ο επίσκοπος Φαναριού μαζί με δύο παραστάτες έφεραν το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Της πομπής ηγούνταν ιερείς με λαμπάδες, η βυζαντινή σημαία, το λάβαρο της Βενετίας και παιάνιζε η μπάντα της Βενετίας, η οποία μάλιστα ήρθε στην Ελλάδα μαζί με το λείψανο, όπως και ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος.

Μετά από όλη αυτή τη μεσαιωνική εξτραβαγκάντζα, τα πράγματα στο Αιγάλεω ήταν σαφώς πιο μετρημένα. Μια κυρία που ωρυόταν στους αστυνομικούς ότι η Αγία Ελένη είναι τα πάντα γι’ αυτήν και δεν θα ανεχτεί να είναι πιο κοντά στο λείψανο της δημοσιογράφοι, απ’ ότι η ίδια – αυτό ήταν το μοναδικό απρόοπτο της υποδοχής.

Η Εκκλησία αναμένει πως η Αγία Ελένη θα κάνει θαύματα στο παγκάρι της Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπου και θα βρίσκεται μέχρι τις 15 Ιουνίου, ανάλογα με αυτά που έκανε δυο χρόνια πριν το λείψανο της Σάντα Μπάρμπαρα, το οποίο ήρθε επίσης από τη Βενετία και άφησε σχεδόν μισό εκατομμύριο ζεστά ευρώπουλα στα ταμεία του ναού.

Για τη γενικότερη κατάσταση που επικράτησε χτες το απόγευμα στο Αιγάλεω, ας μιλήσουν οι φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης (dogeye@tumblr.com), Ιάσονας Μαρκάκης (instagram: jason_markakis).

Best of internet