Quantcast

Αν η Nintendo υπήρχε στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα.

Οι Ukiyo-e πίνακες του Τζεντ Χένρι

Nihil aka Zero

19 Οκτωβρίου 2013

Street Fighter

Ουκίγιο-ε ή όκιο-ε (浮世絵 ή εικόνες του επιπλέοντος κόσμου) είναι ένα είδος ξυλογραφίας και ζωγραφικής που αναπτύχθηκε τον 17o εώς τον 20o αιώνα στην Ιαπωνία. Το Ουκίγιο παραπέμπει στην νεανική παρορμητική κουλτούρα που άνθησε στα αστικά κέντρα του Έντο (σημερινό Τόκυο), Κυότο και Οζάκα. Το όνομα παραπέμπει ειρωνικά στην ομόηχη λέξη “Θλιβερός κόσμος” (憂き世), ο τόπος από που ο θάνατος και η ανάσταση γλιτώνουν τον άνθρωπο σύμφωνα με τη βουδιστική θεολογία.
Η τέχνη αυτή εμφανίστηκε στο Έντο (σημερινό Τόκυο) το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, εμπνευσμένη από τα μονόχρωμα έργα του Χισικάουα Μορονόμπου στα 1670. Αρχικά χρησιμοποιούταν μόνο ινδικό μελάνι, αργότερα οι τυπωμένες αφίσες ζωγραφιζόταν, τον 18ο αιώνα όμως ο Σουζούκι Χαρουνόμπου εξέλιξε την τεχνική της πολύχρωμης τυπογραφίας σε ένα νέο είδος, το νισίκι-ε (nishiki-e).
Τα Ουκίγιο-ε έργα ήταν προσιτά στο ευρύ κοινό γιατί μπορούσαν να παραχθούν μαζικά. Προοριζόταν αρχικά για αστούς που δεν ήταν αρκετά πλούσιοι ώστε να αγοράσουν ένα αυθεντικό πίνακα. Τα αρχικά θέματα ήταν παραστάσεις από τη ζωή της πόλης, σκηνές διασκέδασης, αθλητές του σούμο και φημισμένοι ηθοποιοί. Αργότερα, η θεματολογία επικεντρώθηκε στα τοπία. Το σεξ δεν ήταν επιτρεπόμενο θέμα αλλά εμφανιζόταν ενίοτε σαν θέμα στα ουκίγιο-ε. Συχνά οι εκδότες και οι δημιουργοί τιμωρούταν για την δημιουργία σεξουαλικών ουκίγιο-ε ή σούνγκα (shunga).

Ο Τζεντ Χένρι, λοιπόν, επηρεασμένος από την τεχνοτροπία του Ουκίγιο-ε κινήματος και εγείροντας όλες τις παιδικές του αναμνήσεις σε συνδυασμό με τις σκονισμένες κασέτες του από τις κονσόλες Nintendo,κατέληξε σε ένα υπέροχο καλλιτεχνικό αμάλγαμα ονόματι Ukiyo-e Heroes, όπου, παραδόξως, η παραδοσιακή Ιαπωνία συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη μέσα στο ίδιο κάδρο.

Donkey KongDonkey Kong
KirbyKirbyLink (Zelda) 2 Link (Zelda)Link (Zelda game series)
Mario KartMario Kart
Mega-ManMegamanPokemon 2 PokemonPokemon
Samus Aran (Metroid) 2 Samus Aran (Metroid)Samus Aran (Metroid game series) Simon Belmont (Castlevania) Simon Belmont (Castlevania)

Star FoxStar Fox

Images © Jed Henry

Best of internet