Quantcast

Η Εποχή του 3D Printing

Σε λίγο καιρό όλοι θα τυπώνουν νεφρά και όπλα με το κιλό στα σπίτια τους

JR

19 Απριλίου 2013

Έκτακτο Ανακοινωθέν: Οι 3D εκτυπωτές είναι έτοιμοι να μπουν στην καθημερινότητά μας, στο πολύ άμεσο μέλλον.  Ακριβώς όπως χρησιμοποιείται σήμερα ο εκτυπωτής για να τυπώνονται φωτογραφίες και κείμενα, έτσι σύντομα θα τυπώνονται σχέδια διαφόρων αντικειμένων.

 

Η αρχή έχει ήδη γίνει με την εκτύπωση ρούχων, φαγητού, όπλων κ.α.

worlds-first-3d-printed-gun-520x363

 

Τα μηχανήματα υπάρχουν. Η τιμή τους όλο και πέφτει με τα χρόνια και πλέον μπορεί το κάθε σπίτι να έχει έναν προσωπικό 3D εκτυπωτή με 300-400 ευρώ. Με βασικές γνώσεις σχεδίασης σε CAD προγράμματα, μπορεί όποιος θέλει να τυπώσει οτιδήποτε. Και να μην έχει γνώσεις σχεδίασης, υπάρχει μηχανή αναζήτησης για εκτυπώσιμα αντικείμενα.

 

Η επιλογή σε υλικά όλο και αυξάνεται καθώς πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να τυπώσουμε υλικό παρόμοιο του ανθρώπινου ιστού. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να λείπει η εφαρμογή των 3D εκτυπωτών στην ιατρική.

face-print-1_2523578b_large_verge_medium_landscape

 

Ήδη χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις 3D εκτυπωμένα σκελετικά σημεία, εμφυτεύματα καθώς και κομμάτια σάρκας όπως αυτί και μέρος προσώπου. Προβλήματα υπάρχουν σε πολυπλοκότερης λειτουργίας όργανα όπως το νεφρό. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές πρόοδοι στην εκτύπωση ζωτικών οργάνων με την Organovo να συνεργάζεται με την Autodesk και να υπόσχονται την εκτύπωση πλήρως λειτουργικών και συμβατών οργάνων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ενδέχεται σε λίγα χρόνια να εκλείψουν οι θανάτοι λόγω μη εύρεσης μοσχεύματος ή απόρριψής του από τον οργανισμό. Ας το πάμε και ένα βήμα παραπέρα: Βαρέθηκες και θες ν’ αυτοκτονήσεις; Ctrl+P ένα περίστροφο! Ήπιες παραπάνω; Κλικ να τυπώσεις συκώτι! Χωρίς σεξ; Σε λίγο ο εκτυπωτής θα έχει βγάλει σύντροφο. Δεν σε κάνουν παρέα οι φίλοι σου; Τύπωσε άλλους! Σε εκνευρίζουν τα παιδιά του γείτονα που κάνουν φασαρία; Τσακ-μπαμ μία καραμπίνα. Το 3D Printing εγκαινιάζει μία νέα εποχή πολιτισμού.

Best of internet