Quantcast

Από ένα λαθάκι εξαφανίστηκε το μοναδικό δείγμα μεταλλικού υδρογόνου που είχε δημιουργηθεί στη Γη

Οι κακές γλώσσες λένε η ανακάλυψη ήταν εξ’ αρχής ένα ψέμα

LUBEN CREW

23 Φεβρουαρίου 2017

Όσο τυχαία μπορεί να γίνει μια ανακάλυψη (βλ Μπέντζαμιν Φρανκλιν με χαρταετό και κεραυνό, Νεύτωνα και μήλο), μάλλον τόσο τυχαία και απότομη μπορεί να γίνει και η εξαφάνιση της ανακάλυψης.

Ορίστε επί τη ευκαιρία, μια αποκριάτικη στολή “τρελός επιστήμονας”

Αν έχετε νιώσει άσχημα όταν είχατε πατήσει καταλάθος στα σφουγγαρισμένα, ή όταν ένα μικρό κύμα κατέστρεψε το κάστρο φτιάχνατε στην άμμο, φανταστείτε πως θα νιώθατε εάν από ένα λάθος καταστρέφατε μια σημαντικότατη για την επιστήμη ανακάλυψη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια σημαντική ανακάλυψη κάποιων επιστημόνων εξαφανίστηκε από λάθος. Ο λόγος γίνεται για το μεταλλικό υδρογόνο, για το οποίο, όπως ισχυριζόταν οι επιστήμονες του Harvard, είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σπάνιο και μοναδικό δείγμα του στοιχείου αυτού.

Σύμφωνα με τον independent, “Το μόνο δείγμα ενός μετάλλου που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην τεχνολογία εξαφανίστηκε, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες”.

Το μεταλλικό υδρογόνο είναι ένα υλικό που μπορεί να έχει επαναστατικές εφαρμογές σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Το μοναδικό δείγμα, σύμφωνα με το Harvard του διατηρείτο ανάμεσα σε δύο εξίσου μικροσκοπικά διαμάντια, σε συνθήκες πίεσης μεγαλύτερης από αυτή που υπάρχει στο κέντρο της Γης και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ισαάκ Σιλβέρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε ότι ένα καταστροφικό σφάλμα είχε ως συνέπεια την εξαφάνιση του μικροσκοπικού δείγματος. Βέβαια πολλοί επιστήμονες ήταν εξ’ αρχής καχύποπτοι σχετικά με την ανακάλυψη και δημιουργία δείγματος μεταλλικού υδρογόνου, οπότε μετά την είδηση της ξαφνικής εξαφάνισής του, σχολίασαν ότι μάλλον το δείγμα δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ στην πραγματικότητα.

Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν οι ερευνητές επεχείρησαν να μετρήσουν ξανά την πίεση χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, κάτι πήγε στραβά και το ένα διαμάντι έγινε σκόνη. Μαζί με το διαμάντι, εξαφανίσθηκε και το μεταλλικό υδρογόνο. Το γιατί συνέβη αυτό, είναι υπό διερεύνηση. Το πιθανότερο πάντως είναι το δείγμα του μεταλλικού υδρογόνου να μετατράπηκε σε αέριο.

Πάντως, ο Σιλβέρα, ο οποίος προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να δημιουργήσει το μεταλλικό υδρογόνο, θα ξεκινήσει ξανά την προσπάθεια και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει ένα νέο δείγμα. Όπως είπε,

ούτως ή άλλως, υπήρχαν μερικοί “άπιστοι Θωμάδες”, οπότε είχαμε αποφασίσει να το παράγουμε πάλι. Δεν θα είχαμε κάνει τη σχετική επιστημονική δημοσίευση (σ.σ. στο “Science”), αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μεταλλικό υδρογόνο.

 

Να είσαστε καλά παιδιά να τα ξαναφτιάχνετε.

Best of internet