Quantcast

ΠΩΣ ΓΕΝΕΝ: Όλοι οι εξωφρενικοί τρόποι που ο Σάσα Μπάρον Κοέν εξαπάτησε τους πάντες στο «Who Is America?»

Και όλες οι πολιτικές τους συνέπειες επίσης

Πιθανώς να το έχετε πάρει πρέφα ήδη, ειδικά αν η σκιά των εξελίξεων στην αμερικάνικη pop κουλτούρα ρίχνει βαριά την σκιά της στο καλοκαίρι σας – δηλαδή αν έχετε ξεμείνει στην Αθήνα μπροστά από ένα PC ή ακόμα κι αν δεν αντέχετε να μην συνδυάσετε τις διακοπές με τα νεότερα επεισόδια των τηλεοπτικών σειρών που παρακολουθείτε. Όπως και να ‘χει, υπάρχει ένα τηλεοπτικό προϊόν αυτή τη στιγμή στην αμερικάνικη τηλεόραση που διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα. Ναι, είναι το Who Is America? του Σάσα Μπάρον Κοέν.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, όταν ο 47χρονος Βρετανός ηθοποιός γιόρτασε την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ τιζάροντας ένα νέο πρότζεκτ που έμοιαζε να σχετίζεται με το Trump University του γνωστού Πορτοκαλί Προέδρου. Δεδομένης της παράδοσης του Κοέν να στήνει έναν τέτοιο κωμικό μικρόκοσμο (όπως στις περιπτώσεις των περσόνων του Ali G, Borat και Bruno), το κυρίαρχο αίσθημα ήταν ότι πράγματα το νέο του πρότζεκτ θα αφορούσε την σατιρική αναπαράσταση του Ντόναλντ Τραμπ – πράγμα το οποίο αν μη τι άλλο έχει εν πολλοίς κυριαρχήσει στην αμερικάνικη late night κωμωδία.

Παπάρια όμως, ούτως ειπείν, αγαπητοί φίλοι κι αγαπητές φίλες. Στις 15 Ιουλίου το Who Is America? έκανε τελικά την πρεμιέρα του στο Showtime και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αρκετά πιο εξωφρενικό απ’ όσο περιμέναμε. Ουσιαστικά, έγινε εμφανές πως το νέο πρότζεκτ του Κοέν δεν θα ήταν μια νέα περσόνα σε ένα περίκλειστο περιβάλλον, αλλά ένα φαντασμαγορικό ψηφιδωτό που θέλει να γίνει προσχέδιο για το πώς μπορεί να μοιάζει η νέα σάτιρα στην εποχή του Τραμπ.

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια mockumentary τηλεοπτική εκπομπή πολιτικής σάτιρας, με τον ίδιο τον Κοέν να υποδύεται μια σειρά από περσόνες που ξεκινάνε από τον ακροδεξιό συνωμοσιολόγο Billy Wayne Ruddick Jr., PhD, περνάνε από τον self-hating θαυμαστή της Χίλαρι Κλίντον Dr. Nira Cain-N’Degeocello, κάνουν μια στάση στον Ιταλό δισεκατομμυριούχο playboy και φωτογράφο μόδας Gio Monaldo, πετάγονται μια βόλτα μέχρι τον Φιλανδό YouTube unboxer OMGWhizzBoyOMG! και καταλήγουν στον Ισραηλινό εξπέρ της αντι-τρομοκρατίας Erran Morad.

Δεν θα προσπαθήσουμε εδώ να αξιολογήσουμε και να συζητήσουμε αναλυτικά το Who Is America, τουλάχιστον όχι ακόμα – θα περιμένουμε να τελειώσει ώστε να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα. Προς το παρόν μια μεγάλη μερίδα της κριτικής το έχει σνομπάρει ως κυνικό, απατηλό, ανήθικο και, σε τελική ανάλυση, μη-αστείο. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατον να μην παραδεχθείς ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε σε μια ακραία εποχή – και η αμερικάνικη πολιτική σάτιρα μοιάζει προσδεδεμένη στο αφελές και ξεπερασμένο μοντέλο των self-righteous μονολόγων σε late night shows, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση ούτε για κατανόηση των ίδιων των κοινωνικο-πολιτικών φαινομένων ούτε για υπέρβαση των ορίων που έχει αυτό το είδος πολιτικής κωμωδίας.

Ο Κοέν, λοιπόν, το τραβάει στα άκρα. Και μάλιστα, το κάνει με τον τρόπο που μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στο αλλοπρόσαλλο, κυνικό, αμοραλιστικό, post-truth κλίμα της εποχής: με την εξαπάτηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτό μοιάζει να είναι το πιο εξωφρενικό στοιχείο μιας εκπομπής όπου εξωφρενικά πράγματα συμβαίνουν στην οθόνη, από τα ρεπουμπλικάνικα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίζουν την οπλοκατοχή νηπίων on camera μέχρι τον Dick Cheney να υπογράφει αυτόγραφα πάνω σε σύνεργα βασανισμού. Βλέποντας το Who Is America, αρχικά αναρωτιέσαι: Πώς σκατά μπορεί να το λένε ή να το κάνουν αυτό; Μαζί, όμως, έρχεται και το πιο τρομακτικό ερώτημα: Πώς σκατά τους έπεισαν να το πούνε ή να το κάνουν αυτό μπροστά στην κάμερα;

Αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σήμερα φίλοι και φίλες, μαζεύοντας όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν για το πώς ο Σάσα Μπάρον Κοέν κατάφερε να εξαπατήσει τόσο εντυπωσιακά ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, πρώην αντι-πρόεδρους, δικαστές, σερίφηδες, λομπίστες και απλούς αμερικάνους μπουρτζόβλαχους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλους αυτούς τους προσέγγισε μέσω μιας ψεύτικης εταιρίας παραγωγής με το όνομα Truemedia Entertainment, χρησιμοποιώντας το όνομα Alexis (too many jokes). Προσδεθείτε, το πράγμα θα γίνει αλλόκοτο.

Sarah Palin, αυτοπροσώπως

Η φαντασμαγορική ακροδεξιά πολιτικός των Ρεπουμπλικάνων ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε δημόσια ότι εξαπατήθηκε σε συνέντευξη με τον Κοέν, και μάλιστα 5 ολόκληρες μέρες πριν την πρεμιέρα της εκπομπής. Όπως ανακοίνωσε η ίδια, με τον γνωστό γαλήνιο τρόπο της, σε δημοσίευση στο Facebook, υποστηρίζει πως ο Κοέν την εξαπάτησε εμφανιζόμενος ως βετεράνος του αμερικάνικου στρατού σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ μετά το πέρας της συνέντευξης η παραγωγή την άφησε σε λάθος αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση της για την Αλάσκα.

Yup – we were duped. Ya’ got me, Sacha. Feel better now? I join a long list of American public personalities who have…

Gepostet von Sarah Palin am Dienstag, 10. Juli 2018

Σε απάντηση, το Showtime και ο Κοέν υποστήριξαν πως η καταγγελία της Palin περιέχει ουκ ολίγα ψέματα, αν και ο διευθυντής προγράμματος του δικτύου, Gary Levine, άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται η συνέντευξη να μην καταφέρει καν να μεταδοθεί – δεδομένου πως υπήρξαν και νομικές απειλές, αν και ο ίδιος μιλάει για δημιουργικούς λόγους πρωτίστως.

Joe Walsh, πρώην μέλος του Κογκρέσου

Ο Walsh είναι ένας από αυτούς τους υπέροχους τύπους του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος που στο πρώτο επεισόδιο του Who Is America? υποστήριξε το δικαίωμα των νηπίων στην ένοπλη αυτο-άμυνα απέναντι σε πιθανή τρομοκρατική ενέργεια. Μια μέρα μετά την Palin, ανακοίνωσε κι ο ίδιος ότι έπεσε θύμα του Κοέν, αφού προσκλήθηκε σε ένα ψεύτικο δείπνο προς τιμήν του Ισραηλινού κράτους, στο οποίο του είχαν υποσχεθεί ότι θα παρευρίσκονται και οι Tony Blair, Rupert Murdoch, Bono και Steven Spielberg.

Πέρα απ’ το ότι το συγκεκριμένο ψεύτικο δείπνο έβγαλε πολλά λαβράκια για τον Κοέν, ο Walsh ανακοίνωσε ότι κανόνισαν μια συνέντευξη που ξαφνικά άρχισε να πηγαίνει προς ζητήματα παιδικής οπλοκατοχής, οπότε, ναι, γιατί όχι – ψήθηκε ο άνθρωπος.

Roy Moore, πρώην δικαστής, μόνιμα ακροδεξιός

Μία μέρα αργότερα, στις 12 Ιουλίου, ο ακροδεξιός πρώην δικαστής Roy Moore αποκάλυψε πως κι αυτός εξαπατήθηκε από τον Κοέν. Σε μια εκτενή ανακοίνωσή του, ο συμπαθέστατος τύπος από την Αλαμπάμα αποκάλυψε ότι κι αυτός προσκλήθηκε στο ίδιο δείπνο προς τιμήν του Ισραήλ, με την υπόσχεση μάλιστα πως θα λάμβανε και ένα βραβείο.

Και βέβαια, μιας και είναι η δουλειά του, απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον του Κοέν – μαζί με κάτι απειλές για όπλα και πολέμους και τα σχετικά.

Joe Arpaio, πρώην σερίφης από την Αριζόνα, νυν επίδοξος γερουσιαστής

Ο εν λόγω γλυκύτατος άνθρωπος έγινε διάσημος όταν ο Τραμπ του έδωσε χάρη έπειτα από την καταδίκη του όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση που τον διέτασσε να σταματήσει τις φυλετικές διακρίσεις εις βάρος μη-λευκών.

Είναι αυτός που στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής εμφανίζεται ως καλεσμένος μιας Φιλανδικής εκπομπής unboxing στο YouTube. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μίλησε για την εξαπάτησή του στο ακροδεξιό site Breitbart, ο Κοέν του παρουσιάστηκε ως διάσημος Φιλανδός κωμικός και unboxer και του υποσχέθηκε πως την συνέντευξή του θα δούνε live δύο εκατομμύρια άνθρωποι, λέγοντας πως τον διάλεξε ως έναν από τους 20 πιο δημοφιλής ανθρώπους στην Αμερική.

Dick Cheney, o αντι-πρόεδρος του Σατανά

Δικαίως μια από τις πιο μισητές πολιτικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Όντας αντι-πρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον υπέροχο George W. Bush έμεινε στην ιστορία ως απαράμιλλο γεράκι του πολέμου, μαέστρος της εγκληματικής αντι-τρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ και γενικά ως ένας ευχάριστος ακροδεξιός άνθρωπος.

Ο Cheney, λοιπόν, πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο εξωφρενικές συνεντεύξεις του Who Is America?, όπου μεταξύ άλλων δέχεται με ευχαρίστηση να δώσει αυτόγραφο στην περσόνα του Erran Morad υπογράφοντας ένα waterboarding kit – δηλαδή ένα γνωστό εργαλείο βασανισμού του αμερικάνικου κράτους.

Δυστυχώς, δεν είχαμε την ευτυχία να δούμε μια επίσημη απάντηση εκ μέρους του Cheney, οπότε δεν γνωρίζουμε και πως ακριβώς εξαπατήθηκε (όλα δείχνουν και πάλι το δείπνο για το Ισραήλ, βέβαια), αλλά γνωρίζουμε ότι το waterboard kit επιχειρήθηκε να πωληθεί στο eBay από την παραγωγή με σκοπό να τα χρήματα να δωριστούν στην Διεθνή Αμνηστία – αλλά το site ακύρωσε και κατέβασε την δημοπρασία.

Ted Koppel, βετεράνος δημοσιογράφος

Ο γνωστός Αμερικάνος δημοσιογράφος ήταν μεν ανάμεσα στους πρώτους που αποκάλυψαν ότι εξαπατήθηκαν από τον Κοέν, αλλά ήταν ο μοναδικός που δεν φάνηκε να ενοχλείται και τόσο πολύ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές πλήττουν ακόμα περισσότερο το κύρος των πραγματικών δημοσιογράφων.

Όσον αφορά τον τρόπο που εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του και η συνέντευξη για το πλήθος του κόσμου στην ορκωμοσία του Τραμπ, ο Koppel δήλωσε πως μία αντιπρόσωπος του Showtime του ζήτησε να εμφανιστεί σε μια μίνι-σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Age of Reason.

Jason Spencer, εκλεγμένος πολιτικός αντιπρόσωπος

Η περίπτωση του Jason Spencer είναι ακραία, κακά τα ψέματα. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Τζώρτζια εμφανίστηκε στο Who Is America? έπειτα από την εξαπάτησή του ώστε να συμμετέχει σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο αντι-τρομοκρατίας, στα πλαίσια του οποίου έκανε περίπου ό,τι ρατσιστικό πράγμα μπορεί να φανταστεί κάποιος – ενώ σε κάποια φάση πείστηκε να βγάλει και τον κώλο του έξω ως τελευταία άμυνα απέναντι στους πιθανούς ομοφοβικούς τρομοκράτες.

Έπειτα από ανακοίνωσή του όπου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο εξαπατήθηκε από τον Κοέν και το Showtime, ο Spencer αναγκάστηκε τελικά σε παραίτηση μιας και η κατακραυγή για την παρουσία του στο επεισόδιο ήταν τεράστια – οδηγώντας έτσι στην πιο άμεση και χειροπιαστή πολιτική συνέπεια του Who Is America? μέχρι στιγμής.

Best of internet