Quantcast

Το Euphoria είναι μια σειρά που είπε να κάτσει με τη νεολαία και το έκανε εξαιρετικά

Αυτή τη φορά με ένα υπέροχο αντι-χριστουγεννιάτικο special επεισόδιο

THE NERDSTREAM

10 Δεκεμβρίου 2020

 Είναι πάρα πολλές φορές που η τηλεόραση προσπάθησε να κάτσει με τη νεολαία. Ξέρετε τι εννοούμε. Αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις αμέτρητες περιπτώσεις που τα κεφάλια των τηλεοπτικών σταθμών έχουν προσπαθήσει να “πιάσουν τον παλμό” των νέων. Πώς το έκαναν αυτό; Μήπως δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς ώστε να εκφράσουν τα βιώματα της γενιάς τους και της ηλικίας τους, απευθυνόμενοι στους ακόμα νεότερους, με έναν πιο αυθεντικό τρόπο; Μπα, ούτε καν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το έκαναν με μια αντίληψη “hey fellow kids” που μύριζε γεροντίλα και υποκρισία από χιλιόμετρα. Ευτυχώς, αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει σε έναν σημαντικό βαθμό.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχουμε δει κάμποσες σειρές εφηβικής θεματολογίας που δε φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να κάτσουν πραγματικά με τη νεολαία ώστε να τη μεταφέρουν με πιο πειστικό και αυθεντικό τρόπο στη μικρή οθόνη. Ανάμεσα σε αυτές τις σειρές, πέρσι ξεχώρισε με διαφορά το Euphoria της HBO, η κατεξοχήν σειρά πάνω στην εμπειρία της σύγχρονης Generation Z, η οποία κατάφερε να πάει το σύγχρονο ρεύμα των teen σειρών ένα βήμα παρακάτω. Πού παρακάτω; Παρακάτω στο σκοτάδι, τον πειραματισμό, την ειλικρίνεια, την σκληρότητα και την ευαισθησία. Για να το καταφέρει αυτό, όμως, η HBO δεν ήταν μόνη της. Αντίθετα, είχε έναν πάρα πολύ σημαντικό συνεργό.

Το Euphoria μπορεί να βασίζεται στην ομώνυμη ισραηλινή σειρά του Ron Leshem, αλλά η εκδοχή του Sam Levinson είναι πολύ διαφορετική. Προερχόμενος από μια εμπειρία στο genre σινεμά με μαυροκωμικό ύφος, όπως στα Another Happy Day και Assassination Nation, ο Levinson ανέλαβε να αναπτύξει μια αμερικάνικη εκδοχή του Euphoria σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής της A24, το ανεξάρτητο στούντιο που λίγο-πολύ ευθύνεται για όλες τις ταινίες που έχουμε αγαπήσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας με σκηνοθέτες σαν τον Ari Aster, τον Robert Eggers, τους αδερφούς Safdie, τον Γιώργο Λάνθιμο, την Greta Gerwig και αμέτρητους άλλους σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς.

Αυτή η έφεση της A24 για το σύγχρονο πειραματικό ανεξάρτητο σινεμά που καταφέρνει να κάνει επιτυχία είναι που μετέτρεψε το Euphoria σε μια συνταγή επιτυχίας. Τα τελευταία χρόνια που οι ταυτότητες των Μillennials (δηλαδή των σημερινών 30ρηδων) και της Generation Z (δηλαδή των σημερινών 20ρηδων) έχουν έρθει στο προσκήνιο της pop κουλτούρας, το Euphoria ήταν η σειρά που κατάφερε να εκπροσωπήσει καλύτερα απ’ όλες την νέα άνθιση των coming-of-age αφηγήσεων, την άνοδο του πνεύματος ειλικρίνειας έναντι του κυνισμού, τη διερεύνηση του όλο και πιο πολύπλευρου σεξουαλικού φάσματος, την εξέταση της βαθιάς σχέσης με την τεχνολογία, την φροντίδα για το πώς κοινωνικοποιούνται και διαμορφώνονται οι νέοι μέσα από την διασταύρωση των διαφορετικών εμπειριών σεξουαλικότητας, φυλετικής καταγωγής, κοινωνικής τάξης και πολιτισμικού background.

Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, το Euphoria ανέδειξε κι ένα ανερχόμενο μεγάλο αστέρι. Την Zendaya, φυσικά. Πρωταγωνιστώντας ως Rue Bennett, μια έφηβη χρήστρια drugs που προσπαθεί να ξεκολλήσει από τον εθισμό και να βρει τη θέση της στον κόσμο, η Zendaya μάγεψε από την πρώτη στιγμή θεατές και κριτικούς, αποτελώντας την ιδανική παρουσία για να δώσει ανθρώπινο βάθος στην υπερ-στυλιζαρισμένη αισθητική του Euphoria. Και βέβαια, η ερμηνεία της αναγνωρίστηκε, αφού μετά τον πρώτο κύκλο της σειράς απέσπασε το βραβείο γυναικείας τηλεοπτικής ερμηνείας στα Emmys, στα People’s Choice Awards αλλά και στα Satellite Awards. Και φυσικά περιμένουμε να την δούμε να εξελίσσεται σε κινηματογραφική σταρ, συνεχίζοντας να συμμετέχει στις ταινίες Spider-Man και, πρωτίστως, στο πολυαναμενόμενο Dune.

Και καθώς η επόμενη σεζόν αναγκαστικά θα καθυστερήσει (στην καλύτερη περίπτωση προς τα τέλη του 2021), μιας κι η παραγωγή της επηρεάστηκε εκ των πραγμάτων από την πανδημία, η HBO φρόντισε να μη μας αφήσει -εντελώς- παραπονεμένους μέχρι τότε. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου ανακοίνωσε δύο special episodes για να μας κρατήσουν παρέα αυτόν τον δύσκολο Δεκέμβρη ενόψει των Χριστουγέννων (γιατί εξάλλου Euphoria και χριστουγεννιάτικο πνεύμα πάνε μαζί ως γνωστόν). Φέροντας τον τίτλο Trouble Don’t Last Always, το πρώτο επεισόδιο (επονομαζόμενο Part 1: Rue) έκανε πρεμιέρα στις 6 Δεκεμβρίου στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, όπως και όλα τα προηγούμενα επεισόδια, αποκλειστικά στο Vodafone TV στην κατηγορία Home of HBO.

Βλέποντάς λοιπόν το Part 1: Rue, η γεύση που μας αφήνει δεν είναι τίποτα άλλο παρά θετική. Σε μια χαμηλόφωνη και ήπια τηλεοπτική ώρα χωρίς πολλή δράση, το Euphoria μοιάζει εξαιρετικά άνετο και σίγουρο μετά τον θρίαμβό του στα βραβεία, επιδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την ικανότητά του για ώριμη αφήγηση και επεξεργασία των θεμάτων του. Χωρίς να μπούμε σε spoilers, θα πούμε ότι το special episode πιάνει το νήμα του δραματικού φινάλε, ακολουθώντας την Rue στην γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων. Καλογραμμένο και με ιδιαίτερη φροντίδα στον διάλογο, το επεισόδιο στέκεται εξαιρετικά ικανοποιητικά και από μόνο του ως μια πραγματεία πάνω στην ανθρώπινη ενοχή με την Zendaya να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ως μια νεαρή γυναίκα που αγωνίζεται για ζωή. Δηλώνουμε φουλ ευχαριστημένοι και περιμένουμε με αγωνία το δεύτερο μέρος στις 25 Ιανουαρίου και ακόμα μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Το Vodafone TV προσφέρει πλούσιο και αποκλειστικό περιεχόμενο και αποτελεί μια μοναδική λύση ψυχαγωγίας για όλους – μικρούς και μεγάλους.

Τώρα, μπορείς να δεις το «Euphoria» αλλά και όλο το αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους και δημοφιλή κανάλια με άμεση online εγγραφή στο vodafone.gr. Με απλά βήματα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, απολαμβάνεις τον πλούτο του Vodafone TV από το κινητό και το tablet σου με τον 1ο μήνα χρήσης δωρεάν.

Best of internet