Quantcast

Το Perry Mason της HBO είναι ταυτόχρονα το νέο και το παλιό True Detective

Και η πρεμιέρα του μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

THE NERDSTREAM

29 Ιουνίου 2020

Ο κόσμος γουστάρει την τηλεόραση σκοτεινή. Όσο πιο σκοτεινή, τόσο το καλύτερο. Όλοι το ξέρουν αυτό. Εξάλλου η τελευταία τηλεοπτική δεκαετία δεν έχει σταματήσει να μας χαρίζει ατμοσφαιρικές crime drama/thriller σειρές που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές γωνιές της αμερικάνικης κοινωνίας. Ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Αναφερόμαστε σε σειρές σαν το True Detective, το Mindhunter, το Sharp Objects και το The Outsider μεταξύ πολλών άλλων. Καθόλου τυχαία, τέτοιες σειρές συχνότατα περιλαμβάνουν την διαλεύκανση ενός μυστήριου, μια σειρά απαγωγών ή φόνων (συχνά μάλιστα παιδιών ή εφήβων), μια μυστηριακή αύρα που δίνει υπερβατική ατμόσφαιρα στο τηλεοπτικό σκοτάδι. Κι επίσης καθόλου τυχαία, οι περισσότερες τέτοιες σειρές προέρχονται από την HBO.

Το αγαπημένο δίκτυο που κάποτε άλλαξε εντελώς το τηλεοπτικό παιχνίδι με σειρές σαν το The Sopranos και το The Wire, λοιπόν, συνεχίζει να μας κακομαθαίνει στο πεδίο των σειρών μυστηρίου. Αυτήν την φορά, μάλιστα, επαναφέροντας έναν υπερ-κλασικό τίτλο από το βαθύ τηλεοπτικό παρελθόν. Πρόκειται για το Perry Mason, την θρυλική legal drama σειρά που προήλθε από τις ντετεκτιβικές ιστορίες του Erle Stanley Gardner και προβλήθηκε για πρώτη φορά από το 1957 μέχρι το 1966 στο CBS. Κι ενώ έκτοτε έχει επανέλθει με ένα reboot το ’70 και μια σειρά τηλε-ταινιών το ’80 και το ’90, τώρα η HBO αποφάσισε να ρίξει στο παιχνίδι μια μεγαλεπήβολη και φιλόδοξη αναβίωση του Perry Mason που σκοπεύει να εναρμονιστεί με την σημερινή χρυσή εποχή της αμερικάνικης τηλεόρασης. Με άλλα λόγια, η αυτή η μίνι-σειρά έρχεται ταυτόχρονα από το παρελθόν και από το μέλλον.

Βέβαια, ο σημερινός Perry Mason έχει αρκετές διαφορές από αυτόν των 50s. Αντί για τον διδακτισμό του κλασικού συνήγορου υπεράσπισης του παρελθόντος, ο Perry Mason της HBO είναι ένας έμπειρος και βασανισμένος ιδιωτικός ντετέκτιβ στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του ’30, όταν η μεγάλη οικονομική ύφεση και η ποτοαπαγόρευση μαστίζουν την αμερικάνικη κοινωνία. Έτσι, η ιστορία που παρακολουθούμε στην αναβίωση της σειράς θυμίζει περισσότερο τον σκληροτράχηλο film noir κόσμο των μεγαλουπόλεων πριν τον Β’ Παγκόσμιο παρά την μεταπολεμική αθωότητα της μαζικής τηλεόρασης. Το 1932, λοιπόν, ο Perry Mason καλείται να διαλευκάνει μια αποτρόπαια απαγωγή και δολοφονία παιδιού κι έτσι μπλέκεται σε έναν κόσμο βρώμικου χρήματος, χολιγουντιανής λάμψης και θρησκευτικού μυστηρίου.

Ήδη από την πρεμιέρα της σειράς αυτή τη βδομάδα, έγινε σαφές το πιο θα είναι το ύφος της σειράς. Ανακατασκευάζοντας πλουσιοπάροχα τον κόσμο που άφησε πίσω του ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι η Μεγάλη Ύφεση του ’29, το Perry Mason πιάνει το νήμα των σειρών της τελευταίας δεκαετίας που αναφέρονται στις συνέπειες εκείνης της περιόδου σε όλον τον πλανήτη, από το αγγλικό Peaky Blinders και το γερμανικό Babylon Berlin μέχρι το αμερικάνικο Boardwalk Empire. Κι ειδικά με αυτό το τελευταίο είναι που μοιάζει να επικοινωνεί περισσότερο το Perry Mason, αφού μεταξύ άλλων σκηνοθέτης των πρώτων τριών επεισοδίων είναι ο σκηνοθέτης και παραγωγός του Boardwalk Empire, Tim Van Patten. Κι οι υπόλοιποι συντελεστές βέβαια είναι πολύ έμπειροι στο αμερικάνικο τηλεοπτικό στερέωμα, αφού οι δημιουργοί της σειράς, Rolin Jones και Ron Fitzgerald, είχαν δουλέψει εκτενώς στο Friday Night Lights κι ο πρωταγωνιστής Matthew Rhys είχε αγαπηθεί για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο The Americans. Εξάλλου, παραγωγός του Perry Mason είναι ο Robert Downey Jr., ο οποίος μάλιστα πριν από μερικά χρόνια φημολογούταν ότι θα αναλάμβανε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κρίνοντας από την πρεμιέρα, το Perry Mason δείχνει να τα καταφέρνει σε ένα πεδίο που έχει αποδειχτεί δύσκολο μέχρι στιγμής για την σύγχρονη τηλεόραση: να αποτελέσει ένα ουσιαστικό, διασκεδαστικό και ποιοτικό reboot παλιότερου κλασικού τίτλου. Αντί να αποτίει συνεχώς φόρο τιμής στην προηγούμενη εκδοχή της, η σειρά φτιάχνει έναν εντελώς ξεχωριστό κόσμο και τον επεξεργάζεται με σύγχρονα εργαλεία. Επίσης, η HBO αποδεικνύεται ώριμο στην επιλογή του να περιορίσει την σειρά στα 8 επεισόδια αντί να την τραβήξει από τα μαλλιά, βάζοντας έτσι ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ιστορίας μέσα στον χρόνο που χρειάζεται πραγματικά – κάτι που συνέβη επίσης πρόσφατα και πετυχημένα με το τηλεοπτικό Watchmen. Προς το παρόν, είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια και αναμένουμε να δούμε πώς θα ξετυλιχθεί από βδομάδα σε βδομάδα το μυστήριο του Perry Mason, το οποίο στην Ελλάδα παίζεται αποκλειστικά στο Vodafone TV κάθε Δευτέρα με ένα νέο επεισόδιο αμέσως μετά την Αμερική.

Το Vodafone TV προσφέρει πλούσιο και αποκλειστικό περιεχόμενο και αποτελεί μια μοναδική λύση ψυχαγωγίας για όλους – μικρούς και μεγάλους.

Κάθε μήνα, ο πλούσιος on demand κατάλογος του Vodafone TV ανανεώνεται με μεγάλες πρεμιέρες αμέσως μετά το σινεμά, αποκλειστικές δωρεάν νέες σειρές και ταινίεςανατρεπτικά ντοκιμαντέρ και πολλά ακόμα  διαθέσιμα τη στιγμή που τα θες και από όποια συσκευή επιθυμείς (τηλεόραση – κινητό ή και tablet)

Από τον Φεβρουάριο, το δημοφιλές περιεχόμενο της HBO είναι πλέον διαθέσιμο αποκλειστικά από το Vodafone TV, το σπίτι της HBO στην Ελλάδα, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει αγαπημένες, παλιές, αλλά και νέες σειρές εύκολα και γρήγορα, online ή offline, με φίλους ή και μόνος σου!

Best of internet