Αυτές είναι οι 15 σκηνές του Game of Thrones που θα λέμε στα εγγόνια μας ότι τις είδαμε όταν παίζονταν

Ευχαριστούμε για όλα, ΗΒΟ

Τέσσερις μέρες έμειναν. Ναι, μόνο τέσσερις μέρες έμειναν. Αν κάνατε το μεγάλο βήμα πατώντας κλικ για να μπείτε σ’ αυτό το άρθρο αλλά δεν πιάνετε για τι πράγμα έμειναν μόνο τέσσερις μέρες, τότε εκτιμούμε τις ευγενείς προθέσεις σας αλλά επίσης αναρωτιόμαστε τι διάολο σας συμβαίνει. Ας το κάνουμε τελείως σαφές, λοιπόν, πως έμειναν μόνο τέσσερις μέρες για την πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου του Game of Thrones την Κυριακή 14 Απριλίου, δηλαδή για την ύστατη φορά που θα κάνει πρεμιέρα στην οθόνη μας η σειρά του ΗΒΟ που άλλαξε τον τρόπο που βλέπει σειρές ο πλανήτης.

Η αλήθεια είναι πως, μέσα στην πρεμούρα μας να ανακαλύψουμε το πώς θα κλείσει το ταξίδι του το Game of Thrones, συχνά ενδέχεται να ξεχάσουμε το μέγεθος αυτής της σειράς ως πολιτισμικό φαινόμενο. Ναι, αυτή τη στιγμή τα συναισθήματά μας απέναντι στο δημιούργημα του George R.R. Martin χαρακτηρίζονται από ωμή, ακατέργαστη, ζωώδη περιέργεια για το πώς θα τελειώσει, αλλά η διαδρομή που διανύσαμε μαζί με το Game of Thrones αυτά τα 8 χρόνια ως τηλεοπτικό κοινό ήταν τεράστια. Για την ακρίβεια, το Game of Thrones ήταν τόσο σημαντικό για την σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή και κατανάλωση που ενδέχεται να αποτελέσει την τελευταία σειρά που βλέπει όλος ο πλανήτης μαζί – την τελευταία μεγάλη συλλογική τηλεοπτική εμπειρία.

Για να το εξηγήσουμε λίγο παραπάνω αυτό, ας σκεφτούμε πως, όταν έκανε το ντεμπούτο του το Game of Thrones το 2011, η αμερικάνικη τηλεόραση βρισκόταν ήδη στην ώριμη χρυσή εποχή της. Ήδη από τα τέλη των 90s το ΗΒΟ είχε δείξει τον δρόμο με τα prestigious και creator-driven δράματα, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα το Oz και το The Sopranos, ενώ μετά την στροφή της χιλιετίας αυτή η παράδοση συνεχίστηκε με σειρές σαν το Six Feet Under, το The Wire, το Lost, το Mad Men και το Breaking Bad – για να αναφέρουμε μόνο τα γνωστότερα από τα κυριλέ τηλεοπτικά δραματικά προϊόντα εκείνης της περιόδου. Και με το Game of Thrones, λοιπόν, το ΗΒΟ τινάζει την μπάνκα στον αέρα: φτιάχνει το πρώτο αληθινό τηλεοπτικό blockbuster του 21ου αιώνα.

Όλοι είδαμε Game of Thrones αυτά τα 8 χρόνια, από τους μύστες των σειρών που έβλεπαν αβέρτα πράμα πριν καν έρθει το γρήγορο ίντερνετ μέχρι εκείνους που σνόμπαραν την τηλεόραση ως πηγή σαβούρας. Η σειρά που δημιούργησαν οι David Benioff and D. B. Weiss έγινε με τα χρόνια μια αληθινά συλλογική τηλεοπτική εμπειρία, ένα πολιτισμικό φαινόμενο ξεπέρασε κάθε προκάτοχό του. Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε βαθιά πλέον μέσα στην εποχή του streaming, το τηλεοπτικό πεδίο μοιάζει όλο και πιο χαοτικό και κατακερματισμένο, σε βαθμό που μπορεί να αργήσει να βρεθεί μια σειρά για να πάρει την θέση του Game of Thrones παρόλο που οι μνηστήρες θα είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Με λίγα λόγια, δεν είναι εύκολο να πεις αντίο σε μια σειρά σαν το Game of Thrones. Ακόμα κι εμείς, που ήμασταν ήδη έμπειροι binge-watchers το 2011 που έκανε την πρεμιέρα του, ψαρώσαμε και δεθήκαμε τα μάλα μαζί του – είτε απολαμβάνοντας σεμιναριακούς διαλόγους και ερμηνείες στις πρώτες σεζόν, είτε βγάζοντας γούστα με επικών διαστάσεων set pieces στις τελευταίες σεζόν. Γι’ αυτό, λοιπόν, τα βάλαμε κάτω και μαζέψαμε τις 15 σκηνές του Game of Thrones που θα κουβαλάμε μαζί μας για πάντα, ακόμα κι αν το φινάλε μας ξενερώσει όσο δεν πάει. Ναι, προφανώς, θα έχουμε αφήσει σημαντικά πράγματα απ’ έξω, αλλά, ξέρετε, επιλέξαμε αυτά που μίλησαν στη δική μας καρδούλα.

Κατά τ’ άλλα, επειδή σίγουρα χρειάζεστε μια γερή επανάληψη, πριν την πρεμιέρα του 8ου κύκλου στις 14 Απριλίου αποκλειστικά στη Nova, μπορείτε να δείτε όλους τους προηγούμενους κύκλους σε ένα επικό «GOT Boxset», το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στο Nova On Demand.

Η στιγμή που ο Bran έφυγε απ’ το παράθυρο

Πρώτη σεζόν, πρώτο επεισόδιο, μεγάλο φινάλε: ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η σειρά δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα (σχεδόν).

Το πιο επικό χαστούκι της δεκαετίας

Και μόλις στο δεύτερο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, είδαμε τον Tyrion και τον Joffrey σε μια σκηνή που αποκάλυψε τόσα πολλά για τον χαρακτήρα τους που άλλες σειρές θα ήθελαν δύο σεζόν για να τα μεταδώσουν. Επίσης, ΟΚ, ήταν τόσο απολαυστικό που καμιά φορά όταν αισθανόμαστε χάλια βάζουμε αυτήν την εκδοχή του για να μας ανεβάσει το κέφι.

Οι cripples, οι bastards, τα broken things

Κι εδώ, βρισκόμενοι στο τέταρτο επεισόδιο, παίρνουμε την πρώτη αληθινή γεύση από το συναισθηματικό βάθος που πρόκειται να προκύψει από το συνδυασμό του γραψίματος του George R.R. Martin και της ερμηνείας του Peter Dinklage.

Τι λέμε στον θεό του θανάτου;

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή είναι μια από τις σκηνές που θυμάμαι πάντα πιο έντονα από το Game of Thrones. Έχει κάτι πολύ σπαρακτικό ο τρόπος που επικοινωνούν η Arya κι ο Syrio καθώς αυτός υπενθυμίζει ότι στον θεό του θανάτου λέμε πάντα: «Όχι σήμερα». Και λίγο μετά ετοιμάζεται να τον συναντήσει.

Το κόψιμο της ανάσας στον αποκεφαλισμό του Ned

Ναι, φυσικά, η εκτέλεση του Ned Stark. Πέρα από τον έτσι κι αλλιώς memeworthy θρύλο του πάντα νεκρού Sean Bean, αυτή η σκηνή (και κυρίως η έναρξη του επόμενου επεισοδίου που την επικύρωσε) ήταν μια δυνατή απόδειξη ότι αυτή η σειρά δεν πρόκειται να λυπηθεί κανέναν.

Ο μονόλογος του Jaime για τους όρκους

Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες μου σκηνές σ’ όλη την σειρά, γιατί ο Jaime μέσα από έναν εξίσου δηλητηριωδώς ειρωνικό και συνταρακτικά ειλικρινή μονόλογο καταφέρνει να κάνει σμπαράλια την ψεύτικη ηθική του Westeros σε ένα λεπτό και κάτι δευτερόλεπτα.

FUCK. THE. KING.

FUCK. THE. KING.

Όταν έβρεξε φωτιά στη στράτα τους

Είχαμε ξαναδεί, βέβαια, τους δράκους της Daenerys, αλλά εδώ το επικό σκηνικό της φωτιάς έδεσε τόσο υπέροχα με την ανάπτυξη του χαρακτήρας της και την απελευθέρωση των σκλάβων που μας έδωσε μια από τις πιο χουλιγκανικά ηδονικές σκηνές όλης της σειράς.

Το μάθημα πολιτικής φιλοσοφίας του Littlefinger

Έτσι κι αλλιώς απολαμβάναμε σε ακραίο βαθμό τις σκηνές του Varys και του Littlefinger, αλλά αυτή εδώ ήταν η αποκορύφωση. Η φωνή του Aidan Gillen, το μοντάζ, η μουσική – όλο μαζί ήταν υπέροχο.

Ο μαζικότερος θρήνος της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας

Λοιπόν, ναι, αν δεν είχες διαβάσει τα βιβλία και δεν είχες φάει spoilers, αυτή εδώ η σκηνή ήταν σοκαριστική. Πιο πολύ, όμως, θα θυμόμαστε τη στιγμή που οι μουσικοί αρχίζουν να παίζουν το Rains of Castamere. Και μετά θα σκεφτόμαστε αυτήν εδώ την εκτέλεση.

ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

Όχι.

Η πατροκτονία του Tyrion

Ε, ναι. Ήταν το σημείο στο οποίο οδηγούσε όλο το character arc του Tyrion – κι ήταν υπέροχο.

Εκείνη η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι τα σκατά έγιναν αληθινά

Μερικές φορές, η οπτική γλώσσα αρκεί για να μεταδώσει όσα δε μπορούν να μεταφέρουν διακόσιες σελίδες του πιο καλογραμμένου διαλόγου. Κι αν κάτι έκανε ακαταμάχητη αυτήν τη σειρά ως παγκόσμιο blockbuster, ήταν στιγμές σαν αυτήν που ο Night King σηκώνει τα χέρια του.

HOLD. THE. DOOR.

Ουφ.

Όταν ο Jon Snow έγινε ο πιο σκληρός μπάσταρδος της τηλεόρασης

Συνεχίζοντας την προηγούμενη σύντομη σκέψη μας, εδώ για παράδειγμα έχουμε τον Jon Snow, χωρίς λόγια, χωρίς να κοιτάει καν την κάμερα, να παραδίνεται στον βαθύτερο εαυτό του, πρόθυμος να θυσιαστεί αντιμετωπίζοντας μόνος τον στρατό του Ramsay σε μια από τις πιο επικά κινηματογραφικές σεκάνς που έχουμε δει ποτέ στην μικρή οθόνη. Ένας αληθινός, περήφανος μπάσταρδος.

Best of internet