Quantcast

Όλο το σινεμά αποχαιρετά τον Sidney Poitier, γιατί ξέρει ότι έχασε έναν από τους τελευταίους μεγάλους

Ο σπουδαίος ηθοποιός που άλλαξε το Hollywood έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών

THE NERDSTREAM

10 Ιανουαρίου 2022

Λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που μπορούν να υποστηρίξουν ότι όντως άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ο Sidney Poitier ήταν ένας από αυτούς που το έκαναν, έμπρακτα, μέσα από την ριζοσπαστική του παρουσία στο αμερικάνικο σινεμά από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και την αυγή του 21ου αιώνα. Και την Παρασκευή που μας πέρασε μαθεύτηκε πως έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.

O Poitier υπήρξε ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στο Lillies of the Field του 1963. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το 2001, παρέλαβε κι ένα Academy Honorary Award για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε ιστορικούς ρόλους σαν αυτούς που έπαιξε στο Blackboard Jungle, το The Defiant Ones, το Porgy and Bess, το A Raisin in the Sun, το To Sir, with Love, το Guess Who’s Coming to Dinner και το In the Heat of the Night.

Εκτός αυτών, ο Poitier υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης, ενώ ήταν και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όντας ενεργός ακτιβιστής σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις των μαύρων κοινοτήτων κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, σύσσωμος ο κινηματογραφικός κόσμος (και όχι μόνο) έσπευσε να αποχαιρετίσει τον σπουδαίο ηθοποιό στα social media, με τους σύγχρονους μαύρους καλλιτέχνες ειδικότερα να αποτίουν φόρο τιμής στον πρωτοπόρο κι εμβληματικό Poitier. Δείτε παρακάτω τι έγραψαν στο Twitter. Και Rest In Power, φυσικά.

Best of internet