Quantcast

Ο David Fincher πιστεύει πως το Joker πρόδωσε τους ψυχικά ασθενείς κι εξηγεί γιατί δεν είναι το νέο Fight Club

Πώς το πετσόκοψε έτσι; Αλήθεια ρωτάμε

THE NERDSTREAM

16 Νοεμβρίου 2020

Μπορεί να μοιάζει σα να πέρασε ένα αιώνας, αλλά στην πραγματικότητα έχει περάσει μόλις ένας χρόνος απ’ όταν βγήκε το Joker του Todd Phillips στα σινεμά. Αν θυμάστε, τότε έμοιαζε σα να μην υπάρχει άλλη είδηση στον κόσμο πέρα από αυτό. Αθώες εποχές. Οι μισοί πίστευαν πως είναι h kalyterh tainia pou exei bgei pote man κι οι άλλοι μισοί ότι θα προκαλέσει κύμα μαζικών δολοφονιών από incels. Όχι η πιο ψύχραιμη φάση που περνούσαμε εκείνη την περίοδο.

Τώρα λοιπόν, έναν χρόνο μετά, ο David Fincher παίρνει σβάρνα τα sites μιλώντας για τη νέα του ταινία, το Mank, και με αφορμή αυτό ο λατρείας σκηνοθέτης σχολιάζει την γενική κατάσταση του σινεμά και της pop κουλτούρας. Αυτές τις μέρες μίλησε στο Telegraph και στη συνέντευξή του αναφέρθηκε αρκετά εκτενώς στο Joker, θεωρούμενο από πολλούς τότε ότι επικοινωνεί με το Fight Club του ιδίου. Κι είχε να πει αρκετά. Και όχι πολύ καλά.

Αρχικά, ο Fincher μίλησε για την ταινία ως ένα ρίσκο που απέδωσε, παρά τις μέτριες μάλλον οικονομικές προσδοκίες της Warner. Έπειτα, βέβαια, είπε λίγο-πολύ ότι δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα mash up του Taxi Driver και του King of Comedy του Martin Scorsese, κριτική σκληρή αλλά όχι άδικη. Έπειτα, περιέγραψε την βασική ιστορία του Phillips ως “προδοσία για τους ψυχικά ασθενείς” η οποία έπειτα διαφημίστηκε ακραία για υπερ-κέρδη.

Τέλος, αναφέρθηκε στην σύγκριση με το Fight Club και εξήγησε γιατί το Joker δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τέτοιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ότι κυκλοφόρησε τότε η ταινία ήταν ένα θαύμα. Τα στελέχη της Fox έλεγαν ότι αν βγει στα σινεμά θα χάσουμε όλοι τις δουλειές μας. Κανένας απολύτως δεν πίστευε ότι θα πετύχει μια τέτοια ταινία μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, λέει, οι δημιουργοί του Joker πόνταραν ακριβώς πάνω στην επανάληψη του ίδιου effect. Ξανά, σκληρός μεν, αλλά όχι άδικος.

Best of internet